Çocuğumla Evde Yapabileceğim Aktiviteler

Çocuğumla Evde Yapabileceğim Aktiviteler

  • 03.12.2024

Gelişim çağındaki çocukların yaratıcılıklarının ve motor becerilerinin gelişmesi için evde aile bireylerinin katılımıyla farklı aktiviteler yapmaları önem taşıyor. Her evde bulunan araç ve gereçlerle çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak pek çok aktivite yapmak mümkün. Aynı zamanda bu aktivitelerin her biri çocukların yaratıcılıklarını geliştirebilmelerine de yardımcı oluyor. 

Çocuklarınızla evde geçirdiğiniz zamanın daha verimli ve bir o kadar eğlenceli olması için hazırladığımız etkinlik önerilerini incelemeye ne dersiniz?

 

Çocuğumla Evde Yapabileceğim Aktiviteler

Çocuklarınızla Evde Yapabileceğiniz 10 Eğlenceli ve Yaratıcı Aktivite

Çocuklarınızla Evde Yapabileceğiniz 10 Eğlenceli ve Yaratıcı Aktivite


Tamir Etme: 
Çocuğunuzla birlikte bozulmuş ya da aksayan bir cihazı tamir edebilirsiniz. Herhangi bir tehlike yaratmamak adına sivri uçlu ve ağır aletleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Pili bitmiş bir kumandanın pilini değiştirmek bile onlara yaratıcılıklarını geliştirme, motor becerilerini ve bilişsel gelişimlerini güçlendirmeleri açısından fayda sunar. Onlarla tamir ve tadilat yapmak için başlangıçta oyuncak setlerden faydalanabilirsiniz. Önce hangi oyuncak alet nasıl ve ne için kullanılıyor bunu öğrettikten sonra ve yaşı biraz daha ilerledikçe bu aletlerin gerçeklerini kontrollü bir biçimde kullanmaya geçebilirsiniz. 

Eğitimde yararlanılan önce gösterme sonra yaptırma tekniği bu aşamada işinize yarayabilir. Bir çivinin nasıl çakıldığını öğretmek için başta kontrollü ve güvenli bir biçimde siz yapabilirsiniz. Ardından onun elini tutarak birlikte yapmayı deneyebilirsiniz. Bu aktiviteyi sizin olmadığınız zamanlarda yapmaması için aletleri ulaşamayacağı bir yere saklamayı da unutmayın. Ayrıca bu aktivitelerin oyuncak setlerle 5 yaşından sonra, gerçek aletlerle ise 7-8 yaşından sonra yapılması tavsiye edilir. Çocuk aletlerle yalnız bırakılmamalı, tek başına gerçek aletlerle tamir işine kesinlikle girişmemelidir.

Yemek Yapma: 
Çocuklarla mutfakta vakit geçirmek önemli ve eğlencelidir çünkü çocuklar yemek yaparak mutfağa ilgi duyabilir ve ilerleyen yaşlarda ihtiyaçlarını siz veya bir başkası olmadan gidermeyi öğrenebilir. Küçük yaşlarda mutfağa girmek ince motor becerilerini de geliştirir. Yemekte kullanılacak malzemenin miktarını ayarlamak, kaç yumurta kullanılacağını belirlemek matematiksel gelişimi de destekler. Çocuklar gram, mililitre gibi kavramlarla yemek yaparken tanışabilirler, oran orantı gibi kavramları da öğrenmeye başlayabilirler. 

Peki süreç nasıl ilerlemeli? Birlikte yemek yapmaya başlamadan önce tarifi onun  da görebileceği şekilde açın ve yemeğin belirli adımları takip ederek yapılması gerektiğini belirtin. Malzeme listesinden nelerin gerekli olduğunu ona söyleyin ve bunları hazırlamada aktif rol almasını sağlayın. İlk önce hangi malzemenin koyulması gerektiği, sıralamanın nasıl olacağı ve karıştırmanın nasıl yapılacağı gibi tüm detayların üzerinden birlikte geçin. İşlemleri birlikte ve kontrollü yapmayı ihmal etmeyin. Yaptığı sıralamanın sonucunda ortaya çıkan yemek ile gurur duymasını da sağlayın. Bu aktivitede belirli aşamalar ve bir sıralama olduğu için yemek yaparken basit kodlama eğitimlerini de verebilirsiniz.

Bitki Bakımı: 
Çocuğunuzla birlikte mevsiminde, saksısına sığmayan bir bitkiyi daha büyük bir saksıya geçirebilir; yeni aldığınız bitkinin bakımını yapabilir veya evdeki bitkilerinizi birlikte sulayabilirsiniz. Aktif olarak gerçekleştirilen bahçe işleri, sorumluluk bilincinin gelişmesine ve iş ahlakı gibi kavramları öğrenmelerine katkı sağlar. Ayrıca, mevsimlerin işleyişinin anlaşılmasına destek olarak doğayı gözlemleme yetisini besler.

Ailece bitkilerin tüm işleriyle ilgilenmeniz takım ruhunu da güçlendirir. Birlikte bitki bakımı yapmak çocukların genel davranışlarını olumlu etkiliyor. Hem merak duyguları gelişir hem de teknolojik cihazlardan uzak kalarak dışarıdaki dünyayı keşfedebiliyorlar. Kendi küçük bahçelerini hazırlayarak yeni mahsuller ya da çiçekler için sabırla beklemeyi, emeklerinin sonuçlarını görmeyi öğrenirler.

Sanatsal Aktiviteler: 
Çocuğunuzun küçük yaşta sanata ilgi duyması yeteneklerini keşfedebilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle onunla birlikte resim saatleri düzenleyebilirsiniz. Resim yapmak motor becerilerini geliştiren aktivitelerdendir. Resim yapmanın yanı sıra birlikte şarkı söyleyebilir, karaoke akşamlarıyla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Nostalji Akşamları: 
Çocuklar günümüzde teknolojiyle iç içe büyüyorlar. Bu da geçmişteki yaşam tarzını anlayamamalarına yol açabiliyor. Bu nedenle onlara eskiden yaşanan dünyayı tanıtabilirsiniz. Haftanın bir veya birkaç günü nostaljik akşamlar hazırlayabilirsiniz. 

Bir akşam eski aile albümünüzü inceleyebilir; başka bir akşam teknolojik tüm cihazları kaldırarak mum ışığında sohbet edebilirsiniz. Türk sanat müzikleri ve halk müzikleri dinleyerek önemli sanatçılarımızı tanımalarını sağlayabilirsiniz. Eski Türk filmleri de nostalji akşamlarınız için iyi bir öneri olabilir. Hatta bu akşamlarda eskiden sokaklarda oynadığımız körebe, saklambaç, misket gibi oyunları da oynayabilirsiniz.

Kutu Oyunları: 
Kutu oyunları oynamak, çocuğunuzun yaratıcılığını tetikleyebilir ve analitik düşünme becerisini geliştirebilir. Tüm aileyle oynanabilen kutu oyunları, keyifli ve öğretici vakit geçirebilmenize olanak tanır. Ailecek kaliteli vakit geçirirken çocuklar sıra beklemeyi, sıralarını takip etmeyi, sayıları, renkleri kuralları öğrenebilir. Kazanma ve kaybetme duygularını tadabilir. Strateji geliştirebilir ve oyun kurallarını uygularken oyun arkadaşlarına karşı saygılı olmayı öğrenebilir.

Kitap Okuma Saatleri: 
Gelişim çağındaki çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ilerleyen yıllarda bu davranışlarını sürdürebilmelerine yardımcı olur. Bu nedenle her gün veya günaşırı birkaç saat kitap okuma saatleri düzenleyebilirsiniz. Bu saatlerde siz de aile üyeleri olarak çocuğunuzla birlikte kitap okuyabilir, bu davranışın pekişmesine rol model olarak destek olabilirsiniz.

Maket Yapma: 
Parçadan bütüne aktiviteler, çocukların kavrama ve analiz becerilerini geliştirir. Maketler alarak küçük parçaları bir ürüne dönüştürebilirsiniz. Maket yapma çocukları bir sıralamanın ardından sonuca ulaştıracağından bunu da bir kodlama eğitimi gibi düşünebilirsiniz.

Tiyatro veya Canlandırma: 
Çocuğunuzla birlikte kısa bir tiyatro oyununa hazırlanabilirsiniz. Böylece onun yaratıcılığını da geliştirebilirsiniz. Direkt bir tiyatro metnine bağlı kalmak istemezseniz herhangi birinin yerine geçmek gibi doğaçlama canlandırmalar da yapabilirsiniz.

Deney Yapma: 

Basit düzeyde birkaç malzemeyi bir araya getirerek eğlenceli deneyler yapabilirsiniz. Deneye başlamadan önce nasıl bir deney yapacağınızı ve bu deneyle neyi hedefleyeceğinizi belirlemelisiniz. Bunun için eğitici kitaplardan destek alabilirsiniz. Gerekli malzemeleri edindikten sonra da deneyi belirli bir sıralama doğrultusunda gerçekleştirmelisiniz. Farklı deneyler yaparak, deneylerin sonuçlarını gözlemlemesini sağlayarak; çocuklarınızın bilime ilgilerini artırabilir ve öz güvenlerinin gelişmesini destekleyebilirsiniz. 

 

Benzer İçerikler