19 Mayıs Nedir? 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Nasıl Kutlanır?

19 Mayıs Nedir? 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Nasıl Kutlanır?

  • 02.09.2022

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl  Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından coşkuyla kutlanmakta olan milli bayramlar arasında yer alır. Bu bayram, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasına ithaf edilmiştir. Her sene Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dört bir yanında şenlikler ve törenlerle kutlanan 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından gençliğe armağan edilmiştir. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda, her sene çok sayıda sporcu tarafından ülkenin dört bir yanında coşkulu ve büyük kutlamalar yapılır.

19 Mayıs 1919 Hikayesi

19 Mayıs 1919 Hikayesi

Tarihimizde çok önemli bir yere sahip 19 Mayıs 1919’da neler olduğu pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu milli bayramın ortaya çıkış sebebi oldukça anlamlıdır. Atatürk’ün 1919 yılında 16 ve 19 Mayıs tarihleri arasında yaptığı yolculuk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını temsil eder. O dönemde Türk milleti Birinci Dünya Savaşı sırasında ağırlaşan şartlar altında ezilmek üzeredir. Mustafa Kemal Atatürk henüz komutada değildir. Birinci Dünya Savaşı hızla ilerler ve kısa süre içerisinde Türk toprakları da bu savaşa dahil olmak zorunda kalacaktır. Bu savaş sırasında Samsun stratejik bir nokta halindedir. Samsun o zamanlar Karadeniz’den Orta Anadolu bölgesine açılan en rahat ve güvenli kapı olarak görülür. 9 Mayıs 1919 tarihinde beklenen gerçekleşir ve İngiliz güçleri, Samsun’a bir askeri birlik gönderir. Sonrasında bölgede gerçekleşen hareketlenmeler sonucu Samsun’a güvenilir ve başarılı bir komutan gönderilmek istenir. Bu komutan Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Bunun üzerine Atatürk, 16 Mayıs 1919 tarihinde adı ‘Bandırma’ olan bir vapurla İstanbul’da yer alan ve Türkiye’nin ilk modern rıhtımı olan Galata rıhtımından ayrılır. 17 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma vapuru İnebolu’ya ulaşır. 18 Mayıs 1919 tarihinde ise Samsun yolculuğu sona erer. Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıktığında kendisini savunamayacak olan bir halk ve gittikçe yaklaşmakta olan savaşı görür. Böylece 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a çıkarma yapmasıyla Kurtuluş Savaşı başlar.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için ilk olarak 1926 yılında Samsun’da etkinlikler düzenlenir. Bu tarihte bayramın ismi ‘Gazi Bayramı’dır. 24 Mayıs 1935 tarihinde Gazi Bayramı’nın ismi Atatürk Günü olarak değiştirilir. İlk defa 19 Mayıs adıyla kutlanan bu bayramda Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarlarıyla sporcuları bir araya gelir ve bu gün bir spor günü olarak anlam kazanır. Daha sonra  Beşiktaş kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, Atatürk Günü’nün gençliğe ithaf edilebilmesi için ‘19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ adı altında kutlanmasını önerir. Mustafa Kemal Atatürk bu teklifi kabul eder ve bu tarihten sonra ‘19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanır. Ayrıca 1981 yılı, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olduğundan, Atatürk Yılı olarak ilan edilir ve bu tarihten itibaren bayramın adı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak bilinir.

Benzer İçerikler