İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?

İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?

  • 23.11.2024

Çocuklarda yaygın görülen davranışlardan biri inatlaşmadır. İnatlaşan çocuk, üstüne gidildikçe daha fazla inatlaşma ve ağlama eğilimi gösterebilir. Aslında çocuğunuzun inatlaşmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi yeni kurallara uyum göstermek zorunluluğu olabilir. Kuralların yanı sıra çocukların anlaşılmadıklarını düşünmeleri, engellendiklerini hissetmeleri, gelişimleri için sağlıklı bir ortama sahip olmamaları gibi durumlar çocukların inatlaşma nedenleri arasında yer alır. 

Ebeveynler böyle zor anlarda ne yapacaklarını bilemeyebilir. “İnatlaşan çocuğa nasıl davranmalı, nasıl yaklaşılmalı?” sorularını cevapladığımız bu yazımızda pratik ipuçlarına yer verdik.

 

Çocuklar Neden İnatlaşır?

Çocuklar Neden İnatlaşır?

Çocuklar, onların elinden aldığınız hakları geri alabilmek için inatlaşabilir. Aslında bu yalnızca çocuklara özel bir durum değildir. Yaşamın her döneminde bireyler hakları için inatçı tutum sergileyebilirler. Bu durum böyle düşünüldüğünde, yani çocuklarla empati yapıldığında inatlaşmanın kaynağına daha rahat inilebilir.

Gelişim dönemlerinde çocuklar yaşamın sınırlarını keşfederler. Başta sizin kurallarınızla yaşamayı öğrenen çocuklar, büyüdükçe aslında kurallardan daha da ötesinin var olduğunu fark ederler. Doğaları gereği son derece meraklı olan bu küçük insanlar, sınırları zorlamaya çalışırlar. Ebeveynler ise sınırları korumaya devam ettiklerinden çocuklar engellenme duygusuna tepki olarak inatlaşmaya ve ağlamaya başlarlar. 

Çocuğunuz inatlaştığında sizin de sınırları korumaya çalışmanız iki taraflı inatlaşmayı doğurur. Yani siz, çocuğunuzun inatlaştığını düşünürken kendiniz de aynı davranışı sergiliyor olabilirsiniz. Kimi zamanlarda ise çocuklar siz nasıl davranırsanız davranın, inatlaşmaya devam edebilirler. Bu gibi durumlarda  yaklaşım tarzını değiştirmeniz gerekebilir.

 

İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Ortada kesinlikle yapılmaması gereken bir durum varsa veya çocuğunuz herhangi bir sebep yokken inatlaşıyorsa ne yapmanız gerektiğini bilmemeniz oldukça normal. Peki, inatlaşan çocuğa nasıl davranmalı?

 

  • Tutarlı anne babalar olmaya özen gösterin. Eğer istediği şey ona zarar verecekse kararlığınızı korumaya devam edin.
  • Çocuğunuzu tanımaya çalışın. Onun inatçılığını tetikleyecek durumları önceden sezmeye çalışabilirsiniz.
  • Ona inatlaştığında değil, sakinleştiğinde ilgi gösterin. Sakinlik davranışı pekiştirilen çocuk daha uyumlu davranmaya devam eder.
  • Sen dilini değil, ben dilini kullanın. Yani “Sakın onu yere atma” yerine, “Onu yere atman beni üzüyor” gibi bir üslup tercih edin.
  • Onun kendini ifade edebileceği ortamlar hazırlayın. Neden inatlaştığını bilmeniz nasıl davranmanız gerektiğini gösterebilir. Onu anlamaya çalışın.
  • Dikkatini inatlaştığı konudan daha farklı bir konuya yönlendirmeye çalışın.
  • Boş yere inatlaşmasına sebep olmayın. Sonuçları kimseye zarar vermeyecekse anlamsız görünse de bazı denemeler yapmasına izin verebilirsiniz. 
  • Onu engellemeye çalışmak yerine neden izin vermediğinizi açıklayın.
  • Susması için pazarlık yapmayın veya bunun için ödül vermeyin. Bu sürekli inatlaşmasına ve daha sonra susma davranışı için ödül beklemesine sebep olur.
  • İnatlaşmanın bir kazananı veya kaybedeni olduğunu düşünmeyin. İkiniz için de ortayı bulmaya çalışın.
  • Her zaman çözüm odaklı olarak inatlaşmanın sürekli yapılan bir davranış hâline gelmesini önleyin.

 

Sabrınız, sakinliğiniz ve her zaman tutarlı hareketler sergilemeniz inatlaşma davranışının zaman içinde sönmesini sağlayacaktır.

 

Benzer İçerikler