En Çok Tercih Edilen 2 Yıllık (Ön Lisans) Sağlık Bölümleri Nelerdir?

En Çok Tercih Edilen 2 Yıllık (Ön Lisans) Sağlık Bölümleri Nelerdir?

  • 26.04.2024

Tıp alanına adım atmayı düşünenlerdenseniz ve konforlu bir yaşam için sağlık alanındaki teknik bilginin hayata nasıl uygulanabileceğini öğrenmek istiyorsanız sağlık bilimleri sizin için doğru bir seçim olabilir. Sağlık bölümleri arasından tıp, beslenme ve diğer sağlıkla ilgili tüm konular dahil olmak üzere birçok tercihte bulunabilirsiniz. Seçeceğiniz sağlık bölümünden alacağınız ön lisans derecesi insan sağlığına uygulanabilen çok yönlü ve disiplinler arası bir dereceye sahip olmanızı sağlar. Peki sağlık alanında alacağınız ön lisans derecelerinin diğerlerinden farkı nedir? Bölüm fiziksel ve zihinsel sağlıkla ilgili çeşitli konuların çalışılmasını içerir. Öğrenciler biyoloji, fizik, kimya, anatomi, epidemiyoloji ve genel tıbbi prosedürler gibi konuların yanı sıra sağlık sigortası, etik ve bilgi yönetimi gibi ilgili konuları inceleyebilir. 2 yıllık sağlık bölümleri arasından mezun olan kişiler önemli bilişsel ve teknik becerilerini yetkin hale getirebilecekleri ve geliştirdikleri yönlerini kariyer yolculukları boyunca kullanabilecekleri bir pozisyon elde eder. “En çok tercih edilen 2 yıllık (ön lisans) sağlık bölümleri nelerdir?” sorusuna yol gösterici bir yanıt için sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz.

İlk Yardım ve Acil

İlk Yardım ve Acil

Paramedik olarak da bilinen ilk yardım ve acil bakım hizmetleri sık tercih edilen önlisans sağlık bölümleri arasında iş alanının genişliğiyle öne çıkan seçeneklerden biridir. Program, başta sağlık kurumları olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmet birimlerinde çalışacak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi hedefler. Herhangi bir acil hastalık veya kaza sonrasında meydana gelen ve müdahale gerektiren durumlardan hasta veya yaralının hayatını ve yaşam kalitesini korumak için zaman kaybetmeden yapılması gereken tüm tıbbi müdahaleler bölüm kapsamına girer.

Odyoloji

Sağlıkla ilgili bölümler arasında son yıllarda öne çıkan bir diğer iş kolu işitme bilimi alanıdır. Özellikle mesleki ve teknik lise mezunlarının sıklıkla tercih ettiği odyoloji bölümü gelecek yılların gözde meslekleri arasında yer alır. Bölüm işitme cihazı teknolojileri ve iletişim bozuklukları alanında ön lisans derecesine sahip olmanızı sağlarken, laboratuvar çalışmaları ve klinik deneyler yoluyla eğitim boyunca odyometri hakkında pratik çalışmalar yapmanıza da yardımcı olur. Mezun kişiler kariyer hayatlarında işitme cihazı uzmanı, odyolog veya işitme cihazı teknisyeni olarak tüm sağlık kuruluşlarında çalışabilir.

Fizyoterapi

Sağlık alanında çalışırken aynı zamanda rehberlik, fizyolojik destek ve bakım alanında uzmanlaşmak size cazip geliyorsa iki yıllık sağlık bölümleri arasında yer alan fizyoterapi hedeflerinize ulaşmanızı mümkün hale getirebilir. Bölüm, rehabilitasyondaki hastaların bakımı ve rehberliğini sağlamak için bir doktorla birlikte çalışma imkanı verir. Aynı zamanda hasta verilerinin bakım alan kişinin ilgili tedaviye nasıl yanıt verdiğini saptamada değerlendirilmesini, sürecin takip edilmesini ve analiz yapılmasını içerir. Fizyoterapi ön lisans mezunları her yaştan hastaya belirli yaralanma veya sakatlanma süreçlerinde hareket kabiliyeti kazandırılması ve zindelik düzeylerinin artırılmasında yardımcı olur.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Sağlık alanında görev almak aynı zamanda büro ve dosyalama işlemleri de yapmak isterseniz en iyi 2 yıllık sağlık bölümleri arasında yer alan tıbbi belgelendirme alanı sizin için doğru bir seçenek olabilir. 2019-2029 yılları arasında yüzde 10 istihdam artışı beklenen tıbbi sekreterlik diğer meslekler arasında ortalamadan daha hızlı bir yükselmeye sahiptir.(1) İçerdiği eğitim konuları anatomi ve fizyoloji, tıp etiği ve hukuku, tıbbi faturalandırma ve sigorta, tıbbı terminoloji, farmakoloji, müşteri ilişkileri, tıbbi kodlama ve tıbbi ofis prosedürlerini kapsar. Mezun kişiler yerel sağlık departmanları, hastaneler, klinikler, doktor muayenehaneleri, sigorta şirketleri, tıbbi araştırma departmanları gibi çoğu sağlık kuruluşunda görev alabilir.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Medikal bakım sürecinde kullanılan ekipmanın doğru çalışması, hata vermemesi ve hasta bakım süreçlerinde herhangi bir aksamaya sebebiyet vermemesi sağlık kurumları içerisinde en az tıbbi işlemler kadar önemlidir. Herhangi bi hastanenin veya sağlık kuruluşunun önemli bir üyesi olan biyomedikal cihaz teknisyenleri bu gibi durumların önüne geçebilecek yegâne kişilerdir. Hastane personeli, doktorlar ve hemşirelerle birlikte hayat kurtarmaya yardımcı olmalarının yanı sıra tüm tıbbi ekipmanların onarımı ve bakımından sorumludur. Bu ekipmanlar arasında solunum cihazları, kalp monitörleri, röntgen makineleri, defibrilatör gibi hayati önem taşıyan cihazlar yer alır. Bunların yanı sıra tıbbi iletişim sistemleri ve dijital denetleyiciler de biyomedikal teknikerlerinin uzmanlık alanıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız hijyeninin değeri güzel bir gülümsemenin çok ötesindedir. Diş kliniklerinde çalışanlar hastaların yalnızca gülümsemeleri ve ağız sağlığı konusunda kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine de doğrudan etki eder. Araştırmalara göre 2016-2026 yılları arasında yüzde 20 talep artışı ile karşılaşacak olan diş endüstrisinin teknikerlere duyduğu ihtiyaç da günden güne artış göstermektedir.(2) Bölüm mezunları diş hekimi asistanı, ağız ve diş sağlığı teknisyeni olarak tüm özel ve kamu hastanelerinde çalışabilme imkanına sahiptir.

Radyoterapi

Sağlık alanında hem maddi hem manevi açıdan tatmin edici meslekler arasında yer alan radyoterapi, ön lisans derecesiyle kanser tedavisi gören hastaların ihtiyaçlarını karşılama ve onkoloji ekibiyle bir arada çalışma fırsatı sunar. Vücuttaki kanser hücrelerini küçültmek ve onlardan kurtulmak için X ışınları ile tedavi veren lineer makineleri kullanan radyoterapi uzmanları onkologlar, onkoloji hemşireleri, dozimetristler ve diğer kanser tedavi ekip üyeleriyle bir arada çalışır.  Eğitimleri arasında tıbbi terminoloji, onkoloji, tedavi planlamaları ve uygulamaları, anatomi ve psikoloji, araştırma yöntemleri, fizik, bilgisayar bilimler, radyasyon tedavisi fiziği gibi alanlar bulunur.

Anestezi

Anestezi

Hastane hizmetleri içerisinde dinamik yapısıyla bilinen ameliyathaneyi cazip bir kariyer basamağı olarak görüyorsanız sizi sevindirecek bir ön lisans eğitimi önerimiz var. Anestezi teknisyenleri, ameliyat öncesi ve sonrası önemli iş tanımına sahiptir. Ameliyat öncesi entübasyon kitleri, resüsitasyon torbaları, laringoskop bıçakları ve diğer birçok ekipmanı stoklama ve hazırlama işlemlerinden sorumludur. Ameliyat sonrasında anestezi ekibinin işlem sırasında ihtiyaç duyacağı yeniden kullanılabilir ekipmanların monte edilmesi ve hazırlanması, envanter kontrolü, malzeme siparişi, ekipman tamiri, hasta çizelge ve belgelerini doldurulması, diğer ekip üyelerinin eğitimi gibi görevler de anestezi bölümü okuyan kişilerin üstleneceği roller arasındadır.

Eczane Hizmetleri

Eczane hizmetleri alanında okuyacağınız ön lisans programları sağlık alanında geleceğe yönelik bir kariyer planlayanlar için kusursuz bir seçenektir. 2 yıllık TYT ile girilen sağlık bölümleri arasında yer alan eczane hizmetleri, eczacı veya teknisyen olmanın temellerine, eczacı asistanı ve profesyonellerinin hedeflerine odaklanan bir alandır. Farmasötik bilimleri seçecek kişilerin alacağı ana eğitim konuları arasında insan anatomisi, matematik, biyoloji, tıp etiği, sağlık terminolojisi, ilaçların etkinliği ve etkileşime girdiği konuları kapsayan organik kimya bulunur. Eğitimini lisansa tamamlamak isteyenler ise eczacılık bilimi veya yönetimi alanlarını tercih ederek kariyer planlarına bir yenisini ekleyebilir, böylelikle ön lisans bilgilerini daha profesyonel hale getirebilir.

Ortopedik Protez ve Ortez

Fiziksel zorluklara sahip kişilere yardım etmenin bir yolu olan protez ve ortez alanı yapay uzuvlar, diş telleri gibi kas-iskelet sistemi ve sinir sistemi bozuklukları için bireylere estetik ve fonksiyonel protez yapan, atölye ekipmanlarını bu doğrultuda kullanmayı öğrenen teknikerler yetiştirir. Ortopedi, sağlık hizmetlerinin bir bileşenidir. Bu alanda uzmanlığa sahip uzmanlar uzvunun bir kısmı veya tamamı eksik olan hastalar için yapay uzuv tasarlayıp yerleştirirken ortotist ünvanına sahip kişiler hasta uzuvlarının veya omurgasının hareketini ve işlevini geliştirme üzerine odaklanır. Bir ortezist/protez uzmanı hem protez hem de ortez yapabilme becerisine sahip olarak bölümden mezun olur.

KAYNAKLAR

www.bls.gov

www.bls.gov 

Benzer İçerikler