Heceleyerek Okuma Nasıl Düzelir?

Heceleyerek Okuma Nasıl Düzelir?

  • 21.11.2024

Okuma yazmayı yeni öğrenmeye başlayan öğrencilerin heceleyerek okuması normaldir. Bununla birlikte okuma yazma süreci ilerledikçe heceleme alışkanlığının bırakılması beklenir. Çocuğunuzun hecelemeden okumasını desteklemek için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

Heceleme alışkanlığının bırakılmasına yardımcı olan pratikler, yaş grubu ve eğitim seviyesine göre düzenlenebilir. Bu uygulamalardan nasıl yararlanabileceğinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Hecelemeden Nasıl Okunur?

Hecelemeden Nasıl Okunur?

Okuma yazma öğrenen çocuğunuzun belli bir hızda okumasını beklemeniz normaldir. Çocuğunuz belli bir okuma yazma seviyesine geldiği halde heceleyerek ve yavaş bir şekilde okuyorsa bazı pratikler yapmasını sağlayarak okuma hızını artırmasına destek olabilirsiniz.

Çocuğunuzun okuma hızını test etmek için pek çok web sitesinde yer alan çevrim içi testlerden yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun yaş grubuna ve eğitim düzeyine uygun bir metin seçerek evde kendi okuma hızı testinizi de yapabilirsiniz. Bunun için çocuğunuz metni okurken süre tutabilirsiniz. Seçilen metinle ilgili 10-20 soru hazırlayabilir, bu soruları anlama düzeyini test etmek için okuma bittikten sonra çocuğunuza sorabilirsiniz. Hızlı okuma sürecinde metni doğru anlamak gerekir. Sorduğunuz soruların çoğuna doğru cevap vermesi de okuma hızı kadar önemlidir.  

Ayrıca çocuğunuza ağzını oynatmadan ve metni parmaklarıyla takip etmeden okuyacağı metinler de verebilirsiniz. Bu tür pratiklerin tekrarlanması çocuğun kelime dağarcığının zenginleşmesine katkı sağlar. Bu gelişme, hecelemeden okumanın desteklenmesine de yardımcı olur ve okuma hızını artırır.

Heceleme Nasıl Bırakılır?

Heceleme alışkanlığının bırakılması için çocuğun kelime haznesinin gelişmesi gerekir. Bunun için de yaş grubuna ve öğrenim düzeyine uygun içeriklere sahip kitaplar tercih edilebilir. Bol bol okuma yapan çocuklar kelimelere aşina hale geldiğinde daha hızlı okuma yapmaya başlar. Böylece okurken parmakla takip etme ve dudak oynatma alışkanlıkları da aşama aşama azalarak bırakılır.

Çocuğunuza okumayı sevdirmek için onun ilgi alanlarına hitap eden hikaye ve masal kitapları alabilirsiniz. Günün belli saatlerini okuma saati olarak değerlendirerek onun heceleme alışkanlığını bırakmasına yardımcı olabilirsiniz. Hızlı okuma oyunları ve etkinlikleri bu açıdan oldukça faydalıdır. Bu etkinlikler grup halinde yapılarak daha eğlenceli ve verimli hale getirilebilir.

Hecelemeyi Bırakmak Neden Gereklidir?

Hecelemeyi Bırakmak Neden Gereklidir?

Okuma hızının artması eğitim sürecinden daha verimli sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Okuma hızını geliştiren çocukların derslere olan merak ve ilgisi de artacaktır. Çocukların sevdikleri konular hakkında merak duygusu geliştikçe okumaya olan ilgileri de artmaya başlar. Heceleme alışkanlığının bırakılması az zamanda daha fazla bilginin öğrenilmesini sağlar. Hızlı okumaya başlayan çocukların kişisel gelişim süreci de olumlu yönde etkilenir.

Öğrenme sürecinin verimli ve etkili bir şekilde ilerlemesinde hızlı okumanın önemi büyüktür. Bu açıdan hecelemenin bırakılması ve kelime dağarcığının genişletilmesi gerekir. Çocuğunuzu bilmediği kelimeleri öğrenmesi adına sözlük kullanımı için teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun farklı konularda bol bol okuma yapmasını sağlamak da bu sürece katkıda bulunmanızı sağlar. 

Çocuğunuz ilkokulu bitirdiği halde hala hızlı ve etkin okumada zorlanıyorsa, hızlı okuma uygulamalarından destek alabilirsiniz. Örneğin Hızlıgo ile çocuğunuzun okuma hızını, anlama sorunu yaşamadan 2 katına kadar çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz, okuma ritmi kazanırken aynı zamanda dikkat ve konsantrasyonu da artar. Böylece, daha kısa sürelerde daha fazla sayıda kitabı anlayarak okumasını sağlar.

Benzer İçerikler