Beyin Jimnastiği Nedir? Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

Beyin Jimnastiği Nedir? Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

  • 03.12.2024

Vücudu çalıştırmak kadar zihni de çalıştırmak gerekiyor. Zihin gücünü ve zekayı desteklemenin bir yolu olarak görülen beyin jimnastiğiyle alakalı pek çok çalışma gerçekleştiriliyor.

Yapılan araştırmalar beyin sağlığına fayda sağlamak için gerçekleştirilen etkinliklerin her yaş grubu için önemli olduğunu ortaya koyuyor. Beyin jimnastiğiyle sen de zihinsel gücünü artırabilir ya da ilgilendiğin konulara daha rahat odaklanabilirsin. Peki, beyin jimnastiği ne demek, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır?  

Beyin Jimnastiği Nedir?

Beyin Jimnastiği Nedir?

Beyin jimnastiği, zihinsel keskinliğe ve yaratıcılık kapasitesine yardımcı olacak alıştırmalar yapılmasıyla gerçekleştirilen bir öğrenme ve öğretme tekniğidir (1). Beyin sağlığı ve aktifliği yaşlanmaya veya çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde azalma gösterir. Bu noktada yapılan alıştırmalar oluşabilecek zayıflıklara karşı koruma sağlayarak hafıza, konsantrasyon gibi konularda iyileşmeye yardımcı olur. Özellikle son dönemlerdeki araştırmaların sonuçları beyin jimnastiğinin zekayı keskinleştirmenin yanı sıra kapasitesini artırdığını da ortaya koymaktadır (2).

Beyin jimnastiği tıpkı vücudun herhangi bir bölümünü geliştirmek için yapılan egzersizler gibidir. Kol kaslarını geliştirmek için nasıl ki ağırlıklar artırılıyorsa, beyindeki kasların geliştirilmesi için de uygulanan yöntemler çeşitlendirilebilir. Beyin jimnastiği yapmak, beynin farklı bölümlerindeki hücrelerin aktifleşmesini sağlar. Hücrelerin aktifleşmesi de durumlara daha farklı açılardan yaklaşmaya ve rahatça odaklanmaya yardımcı olur.

Beyin Jimnastiğinin Faydaları

Beyin sağlığı için birçok fayda sağlayan beyin jimnastiği alıştırmaları önemli ölçüde fark yaratabilir. Öğrencilik döneminde beyin jimnastiği yaparak derslerine daha rahat odaklanabilir ve öğrenme sürecini hızlandırabilirsin. Beyin jimnastiğinin yararlarından bir tanesi de konsantrasyonu artırmasıdır. Alıştırmalar, stres ve diğer olumsuz duygulardan uzaklaşarak hoşuna giden şeylere daha rahat bir şekilde odaklanmana yardımcı olur. Bu sayede derslerinde ve ilgi alanlarında daha başarılı sonuçlar elde edebilirsin.

 

Beyin jimnastiğinin faydaları arasında yaratıcılık potansiyelinin desteklenmesi de yer alır. Beyninin çeşitli bölgelerindeki hücrelerin aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan jimnastikler sayesinde durumlara farklı açılardan bakabilirsin. Yaratıcılık düzeyindeki artış sayesinde bilgileri daha kolay aklında tutabilir ve sorunları daha hızlı bir şekilde çözebilirsin.

Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

Beyin Jimnastiği Nasıl Yapılır?

Beyin jimnastiği yapmak sanılanın aksine aslında oldukça kolaydır. Günlük hayatında uygulayabileceğin çeşitli yöntemlerle beyin hücrelerinin aktif ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilirsin. Uygulayabileceğin beyin jimnastiği yöntemlerinden bazıları şu şekildedir: 

• Günlük hayatta genel olarak yaptıklarının dışında yeni şeylere yönelebilirsin. Eve dönüşte farklı bir yol kullanmak, alışverişlerinde farklı bir markete gitmek gibi yöntemleri deneyebilirsin.
• Yeni şeyler öğrenmeye çabalayabilirsin. Bir müzik aleti çalmaya çalışmak hem karmaşık bilgiler edinmene hem de el-göz koordinasyonunu geliştirmene katkı sağlar.
• Uygulayabileceğin beyin jimnastiği yöntemlerinden bir diğeri de baskın olmayan eli kullanmadır. Ters eli kullanmak belirli durumlarda oldukça zorlayıcı olabildiğinden beyninin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
• Gün içerisinde hafızanı test edecek yöntemler uygulayabilirsin. Örneğin markete giderken bir liste hazırlayarak bu listeyi ezberleyebilir ve hatırlamak için beynini zorlayabilirsin.

Oldukça kolay olan beyin jimnastiği yöntemlerini günlük hayatında kullanarak derslerinde veya ilgi duyduğun alanlarda kendini geliştirme fırsatı yakalayabilirsin. Beyin hücrelerinin aktif bir şekilde çalışmasını destekleyen yöntemlerle, başarıya daha kısa sürede ulaşabilirsin.

Kaynaklar:

https://www.health.harvard.edu   

https://researchoutreach.org    

 

Benzer İçerikler