Türk Edebiyatında Okunması Gereken Polisiye Romanlar

Türk Edebiyatında Okunması Gereken Polisiye Romanlar

  • 03.12.2024

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de polisiye roman türü, çoğu okur tarafından çok seviliyor. Yerli polisiye romanlar, sürükleyici ve genellikle ipuçlarından yola çıkarak sonuca ulaşma odaklı olduklarından birçok okuyucunun ilgisini çekiyor. Türk edebiyatında polisiye türünün tarihi çok eski olmasa da bu alanda önemli eserler veren ve çok okunan Türk yazarlar bulunuyor.

Sen de polisiye romanlara ilgi duyuyorsan, Türk polisiye romanlarının günümüzde en çok okunan yazarlarına ve eserlerine birlikte göz atalım.

Türk Polisiye Kitapları ve Yazarları

Türk Polisiye Kitapları ve Yazarları

Ahmet Ümit
Türk polisiye romanlar denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Ahmet Ümit'in, bu türde pek çok eseri vardır. Türkçe polisiye romanlar arasında en çok okunanlara bakıldığında, her listede yazarın en az dört ya da beş eserine rastlamak mümkündür. Romanları genellikle ‘'Başkomiser Nevzat'' karakterinin etrafında gelişen olayları anlatır. Çoğu romanının kurgusu, Beyoğlu semtinin arka sokaklarında geçer. Türkiye'de büyük bir okur kitlesine ulaşan yazarın romanları, aynı zamanda 26 farklı dile çevrilmiş ve dünyanın birçok bölgesinde okurlarla buluşmuştur.

Celil Oker
Celil Oker, Türk edebiyatında yerli polisiye romanlar çok yaygın değilken bu türde eserler vermiş önemli yazarlardan biridir. Türk edebiyatındaki ilk özel dedektif kahraman olan Remzi Ünal isimli roman karakterini yaratmış ve romanlarını bu karakter etrafında şekillendirmiştir. 

Osman Aysu
Osman Aysu, 1990'lı yıllardan beri Türk polisiye romanlar yazan ve bu türün en üretken yazarlarından biridir. Toplam yirmi sekiz romanından, yirmi dördü polisiye türüne ait eserlerdir. 

Yerli Polisiye Romanlar

Yerli Polisiye Romanlar

Polisiye roman okuyucuları tarafından en çok okunan ve beğenilen romanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

• Beyoğlu Rapsodisi: Ahmet Ümit'in en ünlü romanlarından biridir. Beyoğlu'nda geçen romanda, üç arkadaşın gizemli cinayetlerle iç içe geçmiş öyküsü anlatılır. 

• Patasana: Romanda, Hititler'den kalma tabletleri ortaya çıkaran arkeologların kazı yaptıkları bölgelerde işlenen cinayetler etrafında gelişen olaylar anlatılır. Ahmet Ümit tarafından yazılan eser, Türk edebiyatında polisiye türünün en çok okunan örneklerinden biridir. 

• Çıkış Yok: Osman Aysu'nun 2013 yılında yayımlanan romanı, polisiye - gerilim türündedir. Bir üniversite öğrencisi olan Yeliz'in, çok farklı bir kültürden gelen Mustafa ile tanışmasının ardından hayatının altüst oluşunu konu alan roman, türünün en çok sevilen örneklerinden biridir. Yazarın akıcı üslubu, okuyuculara gerilimin hiç düşmediği bir atmosfer sağlar.

• Sultanı Öldürmek: Romandaki olaylar, Fatih Sultan Mehmet döneminde işlenen bir cinayeti araştırmak isteyen Nüzhet'in İstanbul'a gelişi ile başlar. Sonrasında gerçekleşen cinayet ise günümüz dünyasında geçmektedir. Ahmet Ümit'in postmodern tarzda kaleme aldığı roman, polisiye okurları tarafından büyük ilgi görmüştür.

• Çıplak Ceset: Bir üniversite öğrencisinin aniden kayıplara karışmasının ardından Dedektif Remzi Ünal, bu olayı araştırmaya başlar. Ancak araştırdıkça olayların sarpa sardığını görür. Celil Oker tarafından yazılan roman, polisiye türünün en önemli örneklerinden biridir.

• Son Ceset: Celil Oker tarafından yazılan romanda, Dedektif Remzi Ünal karakterinin tuzaklarla dolu bir alacak verecek konusunun içine çekilmesi ve bununla beraber gelişen olaylar silsilesi anlatılır. Hiç istemediği bir durumda kalan Remzi Ünal, bu durumdan yine kendi çabalarıyla kurtulmaya çalışacaktır. 

Türk edebiyatında klasikleşmiş ve en çok okunan polisiye romanlar arasından sen de seçimini yapabilirsin. Gerilim, gizem ve heyecanın ön planda olduğu polisiye romanlarla keyifli saatler geçirebilir, macera dolu bir yolculuğa çıkabilirsin!

Benzer İçerikler