Yusuf Atılgan'ın Okunması Gereken Kitapları

Yusuf Atılgan'ın Okunması Gereken Kitapları

  • 21.11.2024

Türk edebiyatına pek çok önemli eser kazandıran Yusuf Atılgan, ilk modernist yazarlarımızdandır. Geleneksel romancılık anlayışındaki iç içe geçen olaylar örgüsü yerine, günlük ya da mektup tarzı yazılar, bilinç akışları ve monologları kullanmayı tercih etmiş ve eserlerinde bu teknikleri ustalıkla uygulamayı başarmıştır.

Onu günümüzde de unutulmaz bir yazar yapan özellikleri arasında güçlü kaleminin yanı sıra, bireyi, iç dünyasını, gözlemlerini ve yalnızlığını ustalıkla okuyucuya aktarabilmesi gelir. Yusuf Atılgan kitapları, psikolojik tahlillere ve iç gözlemlere ağırlık vererek, adeta okuyucuyu daha derin bir dünyanın içine sürükler.

1959 yılında yayınlanan ilk romanı Aylak Adam ile Yunus Nadi Roman Ödülü’nde ikincilik kazanan Atılgan, bu sayede ismini geniş kitlelere de duyurmaya başarmış ve hayatının sonuna kadar yazmaya devam etmiştir.

Yusuf Atılgan’ın Eserleri

Yusuf Atılgan’ın eserlerinden bazılarına daha detaylı bir bakış atmaya ne dersin?

Aylak Adam - 1959 (Roman)

Aylak Adam - 1959 (Roman)

Yusuf Atılgan’ın ilk romanı olan Aylak Adam, C isimli kişinin hayatına değer katacak anlamı bulmaya çalışmasını anlatır. Dört mevsime bölünen romanda, C’nin başından bir yıl boyunca geçen olaylara yer verilmiştir. C, vaktinin çoğunu çalışmadan, gezerek, kitap okuyarak, film izleyerek ve arkadaşlarıyla sohbet ederek geçirmekte olan bir adamdır.

Bodur Minareden Öte - 1960 (Öykü)

Bodur Minareden Öte - 1960 (Öykü)

Atılgan’ın ilk öykü kitabı olan Bodur Minareden Öte’de on adet hikaye yer almaktadır. Eser, ‘Kasabadan’, ‘Köyden’ ve ‘Kentten’ olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır.

Anayurt Oteli - 1973 (Roman)

Anayurt Oteli - 1973 (Roman)

Yusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli de, Aylak Adam’da olduğu gibi, tek bir kişi üzerine kuruludur. Bu kez karşımıza sevgiyi arayan Zebercet çıkmaktadır. Sadece bir kez gördüğü ve geri geleceğine inandığı kadını bekleyen Zebercet’in iç dünyası ve yalnızlığı anlatılır. Eser, aynı isimle beyazperdeye de aktarılmış ve Zebercet karakterini Macit Koper canlandırmıştır.

Ekmek Elden Süt Memeden - 1981 (Öykü)

Ekmek Elden Süt Memeden - 1981 (Öykü)

Yazarın bir başka öykü kitabı olan Ekmek Elden Süt Memeden isimli eserinde, çocuklar için yazılmış ‘Korkut’a Masal’ ve ‘Ceren’e Masal’ isimli iki adet masal bulunmaktadır. Bu masalları yazarken ninesinden dinlediği masallardan ilham aldığını söyleyen Atılgan, yazdıklarının sadece çocukları değil, yetişkinleri de ilgilendirdiğini savunur.

Canistan - 2000 (Roman)

Canistan - 2000 (Roman)

Canistan, Yusuf Atılgan’ın son romanıdır, ancak yazar ne yazık ki bu romanını tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Kendi hayatından izler de taşıyan Canistan, dört bölümden oluşmaktadır. ‘Duruşma’, ‘Yargıç’, ‘Tanık’ ve ‘Sanık’ bölümlerinden meydana gelen romanda eski bir hesaplaşma anlatılmaktadır. Atılgan, Sanık bölümünü tamamlayamamış olsa da anlatım dili ve kitabın kurgusu sayesinde eserin yarım kaldığı belli olmamaktadır.

Siz Rahat Yaşayasınız Diye - 2018 (İnceleme)

Siz Rahat Yaşayasınız Diye - 2018 (İnceleme)

Usta yazarının vefatının ardından geride bıraktığı notları, el yazıları, çeşitli dergilerde yayınlanmış olan şiirleri ve çevirilerinin derlendiği bu eser, Yusuf Atılgan’a saygı niteliği taşımaktadır.

Peki, senin en sevdiğin Yusuf Atılgan eseri hangisi?

Benzer İçerikler