Sait Faik Abasıyanık'ın Okunması Gereken Kitapları

Sait Faik Abasıyanık'ın Okunması Gereken Kitapları

  • 20.04.2024

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık, 1906 yılında Adapazarı’nda dünyaya gelmiş, 1954 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Ancak bu kısacık hayatında Türk edebiyatında önemli izler taşıyan pek çok önemli eser bırakmıştır.

Kitap okumaktan hoşlanıyorsan, Sait Faik Abasıyanık’ın öykülerini de seveceğini tahmin ediyoruz; çünkü hikayelerinde kullandığı sade ve samimi dili sayesinde bugün de hala ilgiyle okunan yazarlardan biri olma özelliğini koruyor. Sait Faik Abasıyanık’ın kendine has tarzı ve öykücülük anlayışını keşfetmek istersen, onun birbirinden güzel eserlerini senin için derledik. İşte Sait Faik Abasıyanık kitaplarından bazıları!

Semaver

Semaver

1936 yılında yayınlanan bu eser, Abasıyanık’ın basılan ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyor. Toplamda on öyküden oluşan bu kitap, insan ve doğa sevgisini temel alıyor. Bu kitapta ayrıca yazarın ilk yazdığı öykü olan "İpekli Mendil" de bulunuyor.

Sarnıç

Sarnıç

İlk eserinin yayınlanmasından üç sene sonra hazırladığı Sarnıç isimli ikinci öykü kitabı, 16 hikayeden oluşuyor. Bu hikayelerde arkadaşlık, çaresizlik, savaş, yalnızlık gibi kavramlar ele alınıyor. Kitapta Adapazarı ve Bursa’da geçen öyküler olduğu gibi, yazarın yurt dışı tecrübelerine dayanarak yazdığı iki öyküsü de bulunuyor.

Lüzumsuz Adam

Lüzumsuz Adam

1948 yılında yayınlanan bu eser, yazarın en çok ilgi çeken kitaplarının başında yer alıyor. Kitabında yer verdiği öykülerin tamamı İstanbul’da geçiyor. Yazar bu kitapla birlikte artık yepyeni bir tarz denemeye başlıyor ve olay örgüsünü geride bırakıp, karakterlerinin iç dünyasına yöneliyor.

Havada Bulut

Havada Bulut

Bu kitabın roman olduğunu düşünenler de vardır, çünkü içinde yer alan öyküler aslında birbirleriyle bağlantılıdır. Abasıyanık bu kitapta, II. Dünya Savaşı döneminde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin sokaklarında aylak bir şekilde dolaşan genç bir öğrencinin maceralarına yer veriyor.

Kumpanya

Kumpanya

1951 yılında yayınlanan Kumpanya’da toplamda üç öykü bulunuyor. Bu öyküler; Kumpanya, Kriz ve Gauthar Cambazhanesi isimlerini taşıyor. Kumpanya isimli öykü, aynı zamanda 1975 yılında televizyon filmi olarak yayınlanmıştır.

Son Kuşlar

Son Kuşlar

1952 yılında yayınlanmasına rağmen, son derece güncel öykülere sahip olan bu kitapta, toplam 19 hikaye bulunuyor. Yazarın farklı tarzlar denediği bu kitapta da görülebiliyor. Örneğin, röportaj havasında geçen bir öyküsü bile var.

Alemdağ’da Var Bir Yılan

Alemdağ’da Var Bir Yılan

17 öyküden oluşan bu kitap, yazarın gerçekçiliği ve gözlemciliğini ustaca kalemine aktardığı eserlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Önceki öykülerinde anlattığı karakterler, bu kitabındaki öykülerinde de karşımıza çıkıyor. Bu kitabın bir başka özelliği de, vefat etmeden önce yayınladığı son kitabı olması.

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikayeciliğine yepyeni bir boyut kazandırmıştır. Çağdaş hikayecilik alanında yazdığı eserleriyle klasik hikaye anlayışını tamamen yıkmıştır. Eserlerinde bir olay örgüsüne yer vermek yerine, bir durumu incelemeyi tercih etmiştir. Bu özelliği ile, Çehov tarzı hikayeciliğin izlerini görmek mümkündür. Sen de hikaye okumaktan hoşlanıyorsan, Sait Faik Abasıyanık’ın eserleri arasından seçim yapabilirsin.

Benzer İçerikler