Ders Çalışırken Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

Ders Çalışırken Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

  • 21.11.2024

Okulda veya evde ders çalışma sırasında dikkatin kolayca dağılıyor mu? Pencereden dışarı bakıyor, telefon aramalarına, mesaj seslerine veya diğer uyaranlara odaklanıyor olabilirsin. Endişelenme, etrafında bu kadar çok şey olurken odaklanmak çok zor olabilir ama imkânsız değil.

Odaklanma, dikkat sorunu, seni okul içinde ve dışında birçok yönden etkiler. Ders çalışırken dikkat dağınıklığı, ilk olarak öğrendiğin kavramları tam olarak anlayamamana yol açar. Zamanla, bu daha düşük notlara ve hayal kırıklığı gibi duygulara neden olur. Dikkat dağınıklığını azaltmanın pratik yollarına nasıl ulaşacağını bilmen önemlidir. Dikkat dağınıklığını en aza indirmek için ders çalışırken dikkat toplama teknikleri ile ilgili bilgi edinebilir ve mümkün olan en iyi çalışma sonuçlarını sen de elde edebilirsin. Dikkat dağınıklığı sorunun varsa, işine yarayabilecek tavsiyelerin neler olduğuna gel birlikte bakalım.

Ders Çalışırken Dikkat Dağınıklığı Nasıl Giderilir?

Ders Çalışırken Dikkat Dağınıklığı Nasıl Giderilir?

Bir çalışma programı oluşturursan, çalışmak için doğru yeri seçersen, kontrolündeki dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırabilir ve tamamen durduramayacaklarını bile en aza indirebilirsin. Bunun için yapabileceklerin şu şekilde sıralanabilir:

• Bazen çalışmak veya ödevleri tamamlamak için motive olmadığında kendi dikkat dağıtıcılarını yaratırsın. Nasıl mı? Bir anda sosyal medyaya göz atabilir veya okulla ilgili olmayan herhangi bir şeye odaklanabilirsin. Ancak yeni şeyler öğrenmen ve çalışman gerektiğini bilirsin. Bu nedenle, gün boyu çalışmayı bitirdikten sonra oyun oynamak, arkadaşlarla görüşmek veya film izlemek gibi istediğin bir şeyle kendini ödüllendirebilirsin. Bu sayede kesintiler olmadan eğlenceli veya üretken olabileceğin başka bir şeye ulaşmak için ödevini yapmayı dört gözle bekleyebilirsin.

• Dikkat dağıtıcıları minimumda tutmaya çalışmalısın.

• Aç ve yorgun olmamalısın. Ayrıca uyku düzenine dikkat etmeli günde en az 8 saat uyumaya özen göstermelisin.

• Telefon ya da televizyon dikkatini mi dağıtıyor? Ders çalışırken onları kapatmayı deneyebilirsin.

• Uygun bir çalışma ortamı yaratmalısın. Ev çok mu gürültülü? Kulaklıkların sana bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca daha kolay odaklanmak için çevrim dışıyken de dinleyebileceğin müzik listelerinden yararlanabilirsin. 

• Çalışma süreçlerin için plan yapmalı ve bu plana sadık kalmalısın.

• Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek için farklı çalışma teknikleri denemelisin.

Dikkat Eksikliği Olan Öğrenciler Nasıl Ders Çalışmalı?

Dikkat Eksikliği Olan Öğrenciler Nasıl Ders Çalışmalı?

Dikkat eksikliği yaşıyorsan konsantre olmakta zorlanırsın ve bu da öğrenme sürecini olumsuz etkiler. Neyse ki, öğrenmeyi kolaylaştırmak için kullanabileceğin ipuçları var. Aşağıda paylaşacağımız çalışma ipuçlarından ve stratejilerinden yararlanmak, başarılı olmana yardımcı olabilir.

• İster bir sınav için çalışıyor ol, ister ev ödevlerini yapıyor ol büyük olasılıkla önündeki işle ilgili korkutucu görünen bir şey var. Peki, bununla başa çıkmanın en iyi yolu nedir? Korkunu sesli söyle! Çünkü bu korku başlamana engel olur. Ancak, bunu sesli veya yazılı olarak ifade ettiğinde artık korkun tarafından engelenemezsin.

• Çalışmaya başlamakta zorlanıyorsan hemen başarılı olacağın ufak ve kolay bir işle başlayabilirsin. Unutma, bu senin motive olmanı sağlar.

• Herkes farklı çalışır ve en iyi nasıl çalıştığını anlaman biraz zaman alabilir. Bunun için kendine bazı sorular sorabilirsin: Eve gelir gelmez çalışmaya başlamak bana iyi geliyor mu? Başlamadan önce dinlenmek için 30 dakikalık bir molaya ihtiyacım var mı? gibi sorularla sana en iyi gelen yöntemi keşfedebilirsin.

• Günlük planlar oluşturarak bir çalışma rutini geliştirmelisin. Bu konuda rehberlik öğretmeninden yardım alabilirsin.

• Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmanın bir diğer önemli adımı, çalışmak için sessiz bir alan bulmaktır. Bu nedenle evde rahat bir çalışma alanı yaratmalısın.

• Ders çalışırken etrafındaki uyaranlardan, özellikle telefonlar ve televizyondan kaçınmalısın.

• Uzun süreler boyunca zihinsel çaba harcamak yerine ders çalışırken ya da ödev yaparken ara vermeli ve çoklu görevler üstlenmemelisin. Burada pomodoro tekniğini kullanabilirsin. Bu teknikte, odaklanmış şekilde çalışılan 25 dakikalık süre tamamlanınca 5 dakika mola verilir. Her 4 moladan sonra ise 25 dakikalık genel bir ara verilir. Teknik, uzun ödevler ve çalışmalar sırasında zihnin taze kalmasını sağladığı için oldukça sık tercih edilir.

• Büyük görevlerin olduğunda onları, daha küçük parçalara bölerek işe başlamalısın. Örneğin, time boxing tekniğiyle belirli işler için belirli zaman dilimleri ayırarak günlük planlarını gerçekleştirebilirsin. Her bir görevi tamamlamak için bir zaman belirleyerek ve buna bağlı kalarak çalışmanı daha kısa sürede tamamlayabilirsin.

• Sınıfta  not almalı ve bu notları günlük olarak gözden geçirmeye özen göstermelisin. Çalışmak performansla ilgilidir, bu nedenle tekrarlama anahtardır.

• Ders materyallerini yüksek sesle okumaktan çekinmemelisin. Bu, odaklanmana yardımcı olarak daha iyi bir kavrayış süreci geçirmene yardım edebilir.

Son olarak, başta oluşturduğun çalışma planında bir görevin ne kadar sürdüğünü not ederek görevini tamamlayınca kendini eğlenceli aktivitelerle ödüllendirebilirsin.  

Ders Çalışma Esnasında Dikkat Dağınıklığını Önlemek İçin Tavsiyeler

Benzer İçerikler