8 Yaş Sendromu: 8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

8 Yaş Sendromu: 8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

  • 21.11.2024

Her çocuk birbirinden farklı kişilik özelliklerine sahip olsa da, gelişim süreçleri birbirine benzer bir paralellikte seyreder. Ebeveynlere düşen görev, bu süreçlerin farkında olarak onlara ihtiyaç duydukları şekilde destek olabilmektir. Ancak bazı dönemler zorlu geçebilir.

Bu zorlu dönemlerden biri de, 8 yaş sendromunun ortaya çıktığı zamanlarda kendini gösterir. 8 yaşındaki çocuk, artık erken çocukluk dönemini geride bırakmıştır. Kendini tanımaya, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirmeye ve öğrenmeye daha da açık bir hale gelmeye başlamıştır. Bu durum beraberinde 8 yaş sendromunu da getirebilir.

8 Yaş Sendromu Nedir?

8 Yaş Sendromu Nedir?

Çocuğun 7 - 8 yaşlarına gelmesiyle birlikte kimlik duygusu da oluşmaya başlar. Böylece çocuk kendi başına, ailesinden bağımsız şekilde hareket etmek, arkadaş çevresi içinde kabul görmek ister. Bu da çocuğun birtakım davranış bozuklukları yaşamasına yol açabilir.


Dünyayı algılama yetisi gelişmeye başlayan çocuk, ailesiyle çatışma yaşayabilir, öfkeli ve mutsuz bir tavır sergileyebilir. Bu durum aşırıya kaçıyorsa 8 yaş sendromu ortaya çıkmış demektir.

Çevresinde olup bitenleri algılamaya başlayan çocuk, ortaya koyduğu çabaların görülmesini bekler. Davranışlarının kabul görmesini ve hatta övülmesini bekleyen çocuk, bu talebi karşılanmadığı takdirde içine kapanabilir, mutsuz olabilir ya da aksine öfkeli davranışlar sergileyebilir.

8 Yaş Sendromu Belirtileri

Peki, çocuğunuzun 8 yaş sendromu yaşayıp yaşamadığını nasıl anlarsınız? Ebeveynler için zorlu sorulardan biri de budur. Çocuğunuzun içinde bulunduğu duygudurumunu doğru bir şekilde anlayabilmek ve ona yardım edebilmek için belirtileri iyice gözlemlemeniz gerekir. Çocuğunuzun davranışlarında farklılıklar görmeye başladıysanız kendi kendinize şu soruları sorarak işe başlayabilirsiniz:

• Çocuğum eskiye göre öğrenmeye daha mı çok istekli? Daha mı çok soru sormaya başladı? 
• Sorularına verdiğim cevaplar onu tatmin ediyor mu? 
• Arkadaşlarıyla ve bizimle mutlu vakit geçiriyor mu; yoksa sürekli içine kapanık ve mutsuz bir ruh haline mi sahip?
• Kolay öfkelenmeye, bizimle, arkadaşları ve öğretmeni ile inatlaşmaya başladı mı?
• Bu durum ne zamandan beri devam ediyor?
• Çocuğumun yaşı, sendrom belirtilerinin görüldüğü yaşa uygun mu?

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Bu süreçte çocuğunuza ılımlı yaklaşmanız büyük önem taşır. Ebeveyn olarak çocuğunuzun normal bir süreçten geçtiğini ve bu durumun bir süre sonra biteceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu doğrultuda onunla birlikte sosyal aktivitelerde bulunmaya özen gösterin. Aşırıya kaçmamak kaydıyla ona zaman zaman övgü içeren sözler söyleyin. Onu yargılamayın. Sorduğu sorulara sabırla cevap vermeye çalışın. Onu dinleyin. Ancak çocuğunuzun öfke nöbetlerinin, içe kapanıklık ve mutsuzluk halinin uzun sürmesi durumunda mutlaka bir çocuk gelişimi ya da psikiyatrisi uzmanından yardım almayı da ihmal etmeyin.

8 yaş sendromu, bu yaşın geçmesi ile yavaş yavaş etkisini kaybederek doğal bir süreç içerisinde ortadan kalkacaktır. Ancak yine de üzerinize düşen görevin çok büyük olduğunu ve çocuğunuzun size her yaşta ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

Benzer İçerikler