Çocuğunuz okula ilk defa başlıyorsa veya eğitimine yeni bir okulda devam edecekse geçiş sürecini yönetmek için desteğe ihtiyacınız olabilir. Yeni arkadaşlar, yeni bir ortam ve kurallar onun için yepyeni bir dünyanın başlangıcı anlamına geliyor. Bu süreçte onun heyecanını paylaşmak ve uyum sağlamasını kolaylaştırmak için bazı hazırlıklar yapmanızda fayda var.
Hazırlıkla başlayan bu telaşlı süreci planlayarak kendiniz için keyifli, çocuğunuz için ise endişesiz bir dönem haline getirebilirsiniz. Çocuğu okula yeni başlayan veya yeni bir okula geçen velilere tavsiyeleri ve süreci en iyi şekilde yönetmek için gerekli ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Okula Yeni Başlayan Bir Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Birinci sınıfa başlamak veya yeni bir okula geçmek öğrenciler için olduğu kadar ebeveynler için de endişeli bir süreç olabilir. Çocuklar, bu yeni başlangıca uyum sağlamakta zorluk çekebilir. Öğrencilerin bu dönemdeki kaygısını azaltmak için onları nazikçe bu yeni maceraya hazırlamalısınız. Okula hazırlık sürecinin okul döneminden birkaç ay önce başlaması hem sizin gerekli hazırlığı yapmanız hem de çocuğunuzun motivasyonunun yükselmesi için faydalı olabilir. Hazırlık sürecinde aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Ders dönemi başlamadan önce okulu ziyaret etmek iyi bir fikirdir. Çocuğunuzu okul müdürü ve öğretmenlerle tanıştırabilirsiniz.
- Çocuğunuzla kendi okula başlama döneminiz hakkında konuşabilirsiniz. Okuldaki ilk gününüze dair komik bir anınızı ona anlatabilirsiniz.
- Hem ortaokul hem de lise, yepyeni deneyimlerin yaşanacağı ve ilkokuldan farklı derslerin müfredata eklendiği eğitim yıllarıdır. Yeni arkadaş edinme, etkinliklere katılma ve yeni bilgiler öğrenme fırsatı kazanacağını dile getirerek çocuğunuzu motive edebilirsiniz.
- Çevrenizde çocuğunuzla aynı okula gidecek kişiler varsa okul başlamadan önce bir tanışma organizasyonu düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzun okuldaki ilk gün tanıdık yüzler görmesi stresini azaltacaktır.
- Eğer çocuğunuz ilkokula başlayacaksa ayakkabı ve mont giyip çıkarabilmek, tuvaleti kendi başına kullanmak gibi becerilere sahip olmalıdır. Bu becerilerinin gelişmesi için çocuğunuzla rol yapma oyunu oynayabilirsiniz.
Okula başlama ve yeni bir okula geçme öncelikle öğrenciler hemen ardından da velileri için stresli bir süreç olsa da, her koşulda çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmeniz öz güveninin artmasına ve kendini daha rahat hissetmesine katkı sağlayacaktır. Unutmayın, başlangıç döneminde tökezlemeler ve ufak hatalar olacaktır. Siz her durumda çocuğunuza anlayış göstermeyi ihmal etmeyin.
Okula Hazırlık Dönemi
Okula hazırlık döneminde çocuğunuzun okul eşyalarını ve kıyafetlerini özenle seçmeniz gerekir. Yardım almadan kullanamadığı bir okul eşyası veya kıyafeti, çocuğunuzun bağımsız olmasını engelleyecektir. Derslere yeni başlayan bir çocuk için yardım istemek de her zaman kolay olmayabilir. Ekipman ve giysi seçimi için aşağıdaki detaylara göz atabilirsiniz:
- Çocuğunuz bağcık bağlamayı bilmiyorsa ve spor derslerinde ayakkabısını değiştirmesi gerekiyorsa onun için cırt cırtlı bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Bu ayakkabılar onun hızlı ve bağımsız olmasını sağlayacaktır.
- Çocuklarınızı gözlemleyin. Düğme iliklemekte zorlanıyorsa onun için lastikli veya fermuarlı pantolonlar seçebilirsiniz.
- Okula öğle yemeği götürmek gerekiyorsa kolayca açılabilen bir yemek kabı ve matara tercih edebilirsiniz. Bunlar karton içecek kutularına göre daha güvenli ve sürdürülebilir olacaktır.
- Öğle yemeklerini iyi organize etmelisiniz. Örneğin çocuğunuz okula portakal götürmek istiyorsa, meyvenin kabuğunu soyarak beslenme çantasına koyabilirsiniz.
Bu organizasyonların yanı sıra çocuğunuzu biraz daha erken uyandırmaya çalışın. Erken uyanıp sizinle birkaç saat geçirmesi sabah stresini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yeni Okul Ders Müfredatı ve Sınav Dönemleri Hakkında
Okul müfredatları, farklı eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için organize edilir. Müfredat hazırlanırken, çocuklara geniş bir öğrenme yelpazesi sunulur. Öğrencinin her aşamada gelişimini destekleyecek beceriler kazanması hedeflenir. Bu noktada velilerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Çocuğunuzun öğrenme potansiyelinin gelişmesine destek verin.
- Hayatı boyunca kullanacağı becerileri geliştirmesine yardımcı olun.
- Öğrenme deneyimlerine ve ince motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacak boyama, çizme ve yazma etkinliklerini evde de yapmasını teşvik edin.
- Evde çocuklarınıza ders çalışabilecekleri ve ödevlerini yapabilecekleri sessiz bir ortam hazırlayın.
- Ders tekrarlarında çocuğunuza yardım etmek için zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
- Ödev süresi, yazılı olduğu kadar sözlü çalışmayı da içerir. Sözlü çalışma özellikle erken eğitim döneminde çocukların sözlü iletişim becerilerini geliştirmeleri için de önemlidir. Sözlü çalışma yapması için çocuğunuza yardımcı olun.
- Çocuğunuz ev ödevlerinde sürekli sorun yaşıyorsa öğretmeniyle iletişime geçin. Sorunların kaynağını bulmaya ve çözmeye çalışın.
- Çocuğunuzun televizyon, mobil cihazlar ve oyun konsollarında geçirdiği süreyi sınırlandırın.
- Her başarısı için onu kutlamayı unutmayın.
Başlangıç ve hazırlık sürecini atlattıktan sonra dönemin bitiminde sınavlar başlar. Bu sınavlar, öğrencilerin hangi yetenekleri geliştirdiğini anlamak için düzenlenir. Çocuğunuz ilk kez sınava girecekse stres ve korkuyu bir arada yaşayabilir. Sınava giren öğrencilerin velileri onlara destek olmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilir:
- Çocuğunuzun sınavda çıkacak konularla hazırlanmış testler çözmesi, endişesinin azalmasına yardımcı olur. Bu testleri evde çözerken ona yardım edebilir ve sınavın da tıpkı bu testler gibi olacağını anlatabilirsiniz.
- Sınavda alacağı puanın önemli olmadığını ve sınavın amacının onun eksik kaldığı konuların belirlenmesi olduğunu ona açıklayabilirsiniz.
- Sınav sabahı, ders saatinden biraz daha erken uyanarak çocuğunuzla birlikte keyifli ve hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
İletişimin Önemi
Çocuğunuzun derslerde başarılı olmasına destek verecek en önemli etken iletişimdir. Ebeveynler, çocuklarının ilk öğretmenleridir. Onların iş birliği ve desteği okul başarısı için önemlidir. Okuldaki gelişmeleri takip ederek, güncel programdan haberdar olabilirsiniz. Bazı okullar, çocuklar aracılığıyla ebeveynlere geri bildirimler yollar. Bu sebeple çocuğunuzun okul çantasını düzenli aralıklarla kontrol etmeniz önemlidir. Ayrıca okullarda belirli dönemlerde veli ve öğretmen toplantıları düzenlenir. Bu toplantılara katılarak çocuğunuzun gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Toplantılar dışında dönem dönem öğretmenle görüşmek için randevu da alabilirsiniz. Özellikle çocuğunuz bir sorun yaşıyorsa bunu öğretmene belirtmeniz çok önemlidir. Aileye yeni bir bebeğin katılması, yas veya ayrılıktan dolayı çocuğunuz stres altındaysa bunu mutlaka öğretmene bildirmelisiniz. Böylece öğretmen, onun durumu hakkında bilgi sahibi olacak ve bu stresli dönemi daha sakin bir şekilde atlatması için ona yardımcı olacaktır. Hazırlık süreci, doğru planlama ve etkili iletişimle yeni bir okula başlayan çocuğunuzun endişesini azaltabilir ve öğrencilik hayatının onun için keyifli bir hal almasını sağlayabilirsiniz.