7 Yaş Gelişim Özellikleri

7 Yaş Gelişim Özellikleri

  • 19.04.2024

Çocuğunuzun kişiliğini oluşturmaya başladığı yaşlar hakkında bilgi sahibi olmanız hem gelişimlerine destek olmak hem de onları daha iyi anlamak için fayda sağlayabilir. 7 yaş tam da bu yaşlardan biridir. Okul çağına girmiş 7 yaşındaki çoğu çocuk, dünyadaki her şey hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bir gün doktor olmak ister öbür gün uzaya çıkmak! 

7 yaş gelişim özellikleri arasında çoğu zaman büyük bir merak vardır. Çocuğunuz gün içinde size öğrendiği yeni bilgileri saatlerce anlatabilir ve hep daha fazlasını öğrenmek isteyebilir. Ebeveyn olarak yaş özelliklerini tanımak çocuğunuz ile daha iyi bir ilişki kurabilmenizi ve olası sorunları engellemenizi sağlayabilir. 7 yaş çocuk gelişimi özelliklerine gelin birlikte bakalım.

7 Yaş Boy - Kilo Gelişim Özellikleri

ERKEK ÇOCUK PERSENTİL DEĞERLERİ*

Yaş

Ölçüm

25P

50P

75P

97P


7

Tartı (kg)

21,1

23,2

25,8

31,6

Boy (cm)

118,2

121,5

124,9

131,0

 

KIZ ÇOCUK PERSENTİL DEĞERLERİ*

Yaş

Ölçüm

25P

50P

75P

97P


7

Tartı (kg)

20,6

22,9

25,7

31,9

Boy (cm)

117,7

121,1

124,4

130,5


* Persentil değeri ilgili boy ya da kiloya sahip çocuğun aynı yaştaki çocukların yüzde kaçından daha uzun ya da kilolu olduğunu ifade eder. Örneğin: yukarıdaki tabloya göre 125 cm boya sahip 7 yaşındaki bir erkek çocuğu 75P değerinin üzerinde, yani tüm 7 yaş çocukların %75'inden daha uzun boyludur. 

7 yaş çocuğu gelişim çağında fiziksel açıdan yavaşlamaya başlar fakat kol ve bacak uzuvlarında büyüme devam eder*. Bu dönemde çocukların süt dişleri dökülür ve yerini yetişkinlik çağı için kalıcı dişler alır. Çocuğunuz bu dönemde 6 yaş ve öncesi durumuna göre daha zayıf olabilir.* Kız ve erkek çocuklarında ideal boy-kilo oranlarını takip ederek çocuğunuzun fiziksel gelişimini gözlemleyebilirsiniz.

 

7 Yaş Motor Gelişimi

7 Yaş Motor Gelişimi

7 yaş çocuğu gelişim özelliklerinde motor gelişimi fiziksel aktivitelerin daha rahat gerçekleştirilmesi açısından önemlidir. İnce ve kalın olarak ayrılan motor becerileri ne kadar gelişirse çocuğunuz fiziksel anlamda o kadar aktifleşir. İnce motor becerileri, gün içinde diş fırçalama, giyinme ve kaşık çatal kullanma gibi hareketleri kapsar. Kalın motor becerileri ise koşma, zıplama ve yürüme gibi becerilerle bacak, kol ve omuz kullanımını içerir.*

Çocuğunuzun dans, futbol, basketbol ve bale gibi hareketli alanlara yönlendirilmesi kalın motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.

7 Yaş Dil Gelişimi

7 Yaş Dil Gelişimi


7 yaş, çocuğunuzun dil gelişimi açısından da önemli bir yaş olabilmektedir. 7 yaşındaki çoğu çocuğun kelimelerin anlamlarına olan merakları artar ve okumayı daha kolay bir şekilde öğrenebilirler. Çocuğunuz bu dönemde iletişim açısından daha net ve anlamlı cümleler kurmaya başlayabilir. 7 yaş grubu gelişim özellikleri arasında akademik eğitim temellerinin atılması da yer alır. Okuma ve yazmayı öğrenen çocuklar daha fazla bilgi edinmek için okumak ve farklı insanlarla sohbet etmek ister. Çocuğunuzu bildiklerini anlatmasına izin vererek ve onu dinleyip, takdir ederek öğrenmeye teşvik edebilirsiniz. 

7 Yaş Çocuğun Psikolojik Gelişimi

7 Yaş Çocuğun Psikolojik Gelişimi

Çocuklar bu yaşta psikolojik açıdan doğru ve yanlışı ayırt etmeye başlar. Sosyal açıdan okul gibi kalabalık ortamlarda başkalarıyla kendini kıyaslama ve takdir görme duyguları harekete geçer. Çocuğunuz ilgi duyduğu ve yapabildiği konularda daha çok uzmanlaşmak isteyebilir. Fakat okulda ve aile içinde farklı becerileri geliştirmesi konusunda baskı gören çocuk endişelenerek, kendini eleştirebilir. Bunun sonucunda ise öz güveni zayıflayabilir. Çocuğunuzu bilmediği konularda zorlamak yerine onu ilgi alanlarıyla teşvik ederek yeterlilik duygusunu geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocukların İlgi Alanlarını Keşfetmek Neden Önemlidir?

Çocukluk çağı olarak anılan ilkokul döneminde çocukların karakteri şekillenmeye başlar. Çocuğunuzun yeteneklerini ve ilgi alanlarını doğru şekilde keşfettiğinizde eğitiminde etkili seçimler yapabilirsiniz. Müzik, resim, sanat, dans, spor, analitik gibi farklı alanlara ilgi duyan çocukların eğitim tercihlerinin kendi yeteneklerine uygun olmasında fayda vardır. 7 yaşındaki çocuğun ilgi alanları genellikle kutu oyunları, macera kitapları, spor faaliyetleri, hayvan gözlemleri gibi etkinliklerden oluşabilir.

İleride yöneleceği doğru alanı bulmak için çocukların karar verme şansı olmalıdır. İlkokul çağından itibaren çocukların yeteneklerini, ilgi alanlarını analiz etmeniz önemlidir. Çocuğunuzla vakit geçirmek, farklı deneyimler yaşamak, çeşitli kurslara ve etkinliklere katılmak ilgi alanlarını keşfetmeniz için size yardımcı olabilir.

7 Yaş İlgi Alanlarını Keşfetmek için Neler Yapılabilir?

Çocuğunuzun yeteneğini keşfetmek için farklı hobiler edinmesine fırsat verebilirsiniz. Kültür merkezlerinde, okullarda, belediyelerde sunulan kurs etkinliklerine ve çocuk kulüplerine katılmasını sağlayarak farklı alanları deneyimlemesini destekleyebilirsiniz.

Çocukların katıldığı kursa devam etmemesi ebeveynler tarafından olumsuz karşılanabilir. Çocukların farklı kurslara ilgi duyması geçici heves olarak görülebilir. Oysaki 7 yaş grubundaki çocuklar, çeşitli deneyimler yaşayarak ilgi alanlarını keşfeder. Bu nedenle çocuğunuzun isteklerini dikkate almalısınız.

Ev içinde geçirilen zaman verimli bir şekilde değerlendirebilir. Çocuğun okul sonrasında ve tatil günlerinde kaliteli zaman geçirmesi için çeşitli oyuncak ve ekipmanlar alınabilir. Çocuğunuzun oynamayı sevdiği oyuncakları odasında bulundurabilirsiniz. 

Uzay, bilim, sanat, mühendislik, müzik gibi alanlara ilgili olan çocuklar için ev ortamında kullanılan ufak setler tercih edilebilir. 

Çocukların yaptığı farklı çalışmaları ebeveynlerin yapıcı şekilde eleştirmesi gerekir. İlgi ve yeteneğini keşfetmeye çalışan çocuklar, farklı alanlarda denemeler yapar. Ebeveynlerin bu çabayı takdir etmesi çok önemlidir. Çocuğun başarısını övmek yerine gösterdiği çabayı ve merakını pekiştirmek çok daha etkili bir şekilde sonuç verebilir.

7 yaş grubundaki minikler, okul çağında olduğu için akranlarıyla sık vakit geçirir. Çocukları daha başarılı olmaya teşvik etmek için ebeveynler sıklıkla kıyaslama yanlışına düşebilirler. Ancak çocuğunuzu diğerleriyle karşılaştırmanız olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu anlamda gösterdiği çabayı ve yaşadığı ilerlemeyi anlamanız, kıyaslamalardan uzak durmanız son derece önemlidir. 

Ebeveynlerin desteği ve ilgisi sayesinde çocuklar yeteneklerini küçük yaşlardan itibaren keşfedebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını araştırırken sabırlı, anlayışlı ve iyimser olmaya çabalamalısınız. Siz de çocuğunuzu keyif alabileceği aktivitelere, kurslara ve etkinliklere yönlendirerek farklı seçenekler sunabilir, geniş bir bakış açısı kazanmasına ve yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Benzer İçerikler