Nomofobi Nedir?

Nomofobi Nedir?

  • 21.11.2024

Dijital çağın getirilerinden biri olarak karşımıza çıkan nomofobi, pek çok çocuğun ve gencin yaşadığı sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanan bu fobi türü, cep telefonuna karşı bir bağımlılık oluşması sonucunda ortaya çıkıyor ve genellikle yalnızlık hissiyle tetikleniyor (1).

Nomofobi sorunu olanlar, cep telefonu kullanmadıklarında kendilerini güvende hissetmeyebilir. Bu da alışkanlık ve bağımlılığın daha güçlü bir şekilde hissedilmesine neden olabilir. Nomofobi, pek çok problemi beraberinde getirebilir. Eğer siz de çocuğunuzun nomofobi yani telefonsuz kalma korkusu olduğunu düşünüyorsanız, bu durumu nasıl çözebileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Nomofobi Belirtileri Nelerdir?

Nomofobi Belirtileri Nelerdir?

Nomofobi, ciddi bir bağımlılık problemidir. Çocuğunuz telefonla iletişim kuramama korkusu yaşıyorsa, telefonunun şarjının bitmesi onu endişeleniyorsa ve ekran karşısında çok fazla vakit geçiriyorsa nomofobiden şüphelenebilirsiniz. Çocuğunuz bu fobiye sahipse cep telefonu kullanımının yasak olduğu ortamlarda bulunmaktan kaçınabilir. Sürekli telefonla birlikte uyumak isteyebilir. Telefonu açık kalmadığında endişeli hissedebilir. Telefonundan uzak kaldığında sık sık odaklanma problemi yaşayabilir ve agresif tutumlar sergileyebilir.

Telefondan uzak kalma korkusu yaşayan çocuklar her gittikleri yere telefonlarını götürmek zorunda hissedebilir ve bu nedenle eğitimleri de olumsuz yönde etkilenebilir. Çocuğunuzun nomofobi nedeniyle günlük düzeninin ve yaşam kalitesinin bozulduğunu fark ederseniz çocuk psikoloğundan uzman desteği almanız gerekebilir.

Nomofobi ve Telefon Kullanımının Dengelenmesi

Çocuğunuzun yaş grubuna uygun olduğu takdirde dengeli ve güvenli bir şekilde telefon kullanmasında bir sakınca bulunmaz. Çocuğunuz ebeveyn gözetiminde telefon kullanabilir ve birbirinizden fiziksel olarak uzakta olduğunuzda sizinle aktif bir şekilde iletişimde kalabilir. Bu durumda da sosyal medya kullanımını kontrol altında tutmanız gerekebilir. Çünkü sosyal medya kanalları nomofobiyi tetikleyen ve telefon bağımlılığını artıran çok önemli bir etkendir (2).

Çocuğunuz bir şeyleri kaçırıyormuş hissine kapılarak sosyal medya kanallarında sürekli olarak aktif olmayı isteyebilir. Bu da nomofobi ihtimalini artırarak tehlikeli bir bağımlılığa yol açabilir. Bu problemi ne kadar erken fark ederseniz çocuğunuza bu fobinin çözümü için etkili öneriler sunabilirsiniz. Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurmaya özen göstermek bu açıdan da çok kritik bir öneme sahiptir.

Nomofobi Nasıl Yenilir?

Nomofobi Nasıl Yenilir?

Nomofobi, spesifik belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla aktif olarak iletişimde kalmaları gerekir. Bu fobi türü yalnızlık hissiyle tetiklenebildiği için çocukların kendilerini yalnız hissetmemeleri sağlanmalıdır. Çocukların sağlıklı koşullarda sosyalleşmesi nomofobi sorununun çözümünde oldukça etkilidir. Bu süreçte çocuğunuzu ilgi duyabileceği hobilere ve aktivitelere yönlendirerek telefon kullanımının dengelenmesini sağlayabilirsiniz. 

Nomofobi sorununu çözmek için gereken durumlarda çocuk psikologları BDT olarak da bilinen bilişsel davranışçı terapi tekniklerinden de yararlanabilir. Bu tekniklerin amacı, çocukların telefon aracılığıyla kurdukları iletişimin kesilmesine yönelik korkularından uzaklaşmasını sağlamaktır(3). Nomofobinin son bulmasıyla birlikte çocuklar, sağlıklı sosyal ilişkiler kurmaya bir adım daha yaklaşır. Böylece çevrelerindeki insanlarla psikolojik gelişimlerine ve birey olmalarına katkı sağlayacak şekilde iletişim kurmayı öğrenirler.

Siz de çocuğunuzun nomofobi sorunu yaşadığını düşünüyorsanız ve onunla iletişim kuramadığınızı hissediyorsanız, çocuk psikolojisi uzmanlarından destek alabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.researchgate.net  

https://www.researchgate.net/publication/326397541  

http://www.cappsy.org  

Benzer İçerikler