Not Alma Teknikleri

Not Alma Teknikleri

  • 27.04.2024

Günlük hayatta hepimiz yeri geldiğinde kağıdı kalemi çıkarıp not almaya başlarız. Özellikle eğitim yaşamında not alma, özellikle yazarak öğrenmeye yatkın öğrenciler için, hem etkili ve verimli ders çalışmak hem de derste öğrendiklerini akılda tutmak için son derece gerekli. Peki, aldığın notların ne kadarı verimli veya not nasıl tutulur, biliyor musun?

Aslında bazı not teknikleriyle not aldığın konuları daha kolay aklında tutabilirsin. Örneğin defterine aldığın karmaşık notları özelleştirmeden akılda tutmaya çalışmak daha zor olabilir. Bunun yerine notları farklı renkler, şablonlar veya defterin farklı yerlerine yerleştirerek özelleştirebilir, grafik, harita ya da karikatürler çizerek notlarını görselleştirmeyi deneyebilirsin. İşte not alırken kullanabileceğin yöntemler! 

Not Tutma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Not Tutma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Not tutma alışkanlığı kazanmak hem okul yaşamını hem de ilerleyen dönemlerde iş yaşamını son derece olumlu etkiler. Daha planlı ve programlı olmanı sağlayacağı gibi önemli noktaları akılda tutmanı kolaylaştırır.

Not tutma alışkanlığı kazanmak için,

  • Not tutma motivasyonunu artıracak defterler alabilirsin.
  • Notlarını derslere ve konulara göre sınıflandırıp tek bir yerde saklayarak düzenleyebilirsin.
  • Her zaman yanında bir defter taşıyabilirsin. Eğer deftere not tutmak senlik değilse renkli A4'leri hatta A4 büyüklüğünde renkli kartonları da kullanabilirsin.
  • Kendine özgü, akılda tutmayı kolaylaştıran bir not tutma stili edinebilirsin.
  • Düzenli aralıklarla notlarını inceleyebilirsin.
  • Rengarenk kalemler, post-it'ler kullanabilirsin.
  • Her gün ufak notlar alarak alışkanlığını pekiştirebilirsin.

En Verimli Not Tutma Taktikleri

En Verimli Not Tutma Taktikleri

Peki en verimli not tutma taktikleri neler öğrenmek ister misin? En etkili not alma teknikleri ile sen de notlarının akılda kalıcılığını artırabilirsin.

Cornell Yöntemi

Cornell Yöntemi, ders notu tutma teknikleri arasında en etkili yöntemlerden biridir. 1950'lerden beri sıklıkla kullanılan bu yöntemde not alınan sayfa üçe bölünür. Bölünen alanlardan birincisi ipuçları içindir ve bu alan, diğer alanlara göre daha dardır. İkinci alan esas notları alabileceğin oldukça geniş bir kısımdır. Üçüncü alana ise konuya dair özet bilgiler yazılır. 

Cornell Yöntemi sayesinde ders çalışmanın her anında notlarından faydalanabilirsin. Örneğin, konu hakkındaki bir soruyu çözmekte zorlandın, hemen birinci kısma yazdığın ipuçlarına bakabilirsin. Konuyu öğrenip öğrenmediğinden emin değilsen, ikinci alandan konuyla ilgili tüm bilgileri öğrenebilirsin. Öğrendiklerini pekiştirmek için de üçüncü alandaki özetten faydalanabilirsin.

Cümle Yöntemi

Cümle yöntemi belki de öğrencilerin ders esnasında en sık kullandığı yöntemlerdendir. Bu yöntemde esas olan öğretmenin söylediği her cümleyi eksiksiz not almaktır. Basit bir not almaya dayanan cümle yöntemi, üniversite öğrencileri tarafından sık sık kullanılır. Üniversite hocaları genellikle kendi anlattıklarından sorular sormayı tercih ettikleri için öğrenciler de her bir detayı defterlerine not alırlar. Sen de bu yöntemi deneyebilirsin.

Taslak Çıkarma Yöntemi

Not alma dendiğinde akla ilk gelen yöntemlerden biri de taslak çıkarmadır. Burada detaylı detaylı notlar tutmak yok. Yalnızca konuyu hatırlatacak birkaç kelime seçmen yeterli. Seçtiğin kelimelerin altına ise daha küçük bir şekilde kısa notlar alarak taslak çıkarma yöntemini kullanabilirsin. Sınavlara hazırlanırken tercih edebileceğin taslak çıkarma yöntemiyle konuyu aklında daha rahat tutabilir ve konu başlıklarını kolayca görebilirsin.

Akıl Haritası

Not alma teknikleri arasında yer alan akıl haritası veya diğer bir adıyla zihin haritası, öğretmenlerin dersler esnasında da kullanmayı tercih ettiği bir yöntem. Akıl haritası, zihnin uzun süreli hafıza kısmını çalıştırıyor. Ders çalıştıktan bir süre sonra kullanabileceğin bu yöntemde konuyla ilgili aklına gelen tüm kelimeleri, tüm bilgileri sıralamak söz konusu. Kendi oluşturduğun şema, konuyla ilgili bilgilerini gösteriyor. Böylece eksik noktaları rahatça görebilirsin.

Akıcı Notlar Yöntemi

Akıcı notlar yönteminde konuyu kelimesi kelimesine yazmak yerine genel cümleler ve şemalar kullanılır. Kısa cümleler, konuyla ilgili önemli bilgileri hatırlamana yardımcı olur. Şemalar ise konular arasındaki bağlantıyı görebilmeni sağlar. Bu yöntemle birkaç farklı konuya dair bilgi edinebilirsin.

Benzer İçerikler