Derslerde Nasıl Başarılı Olunur?

Derslerde Nasıl Başarılı Olunur?

  • 16.04.2024

Derslerde nasıl başarılı olunur, hiç merak ettin mi? Birçok öğrenci, derslerde yeterince başarılı olamadığından yakınır. Başarı veya başarısızlık kişinin zeka düzeyiyle değil, isteğiyle alakalıdır. Yani sen de başarılı olamadığını düşünüyor ve bunu hiç başaramayacağına inanıyorsan yanıldığını bilmelisin. Her zaman kendine inanman ve güvenmen, derslerde başarılı olmanın yolları arasında ilk sırada yer alır. Kendine inandıktan sonra ise başarılı olmak için gerekli adımları atman gerek. “Nasıl başarılı öğrenci olunur?” diyorsan senin için maddeler hâlinde anlattık. 

Derslerde Nasıl Başarılı Olunur?

Growth Mindset (Gelişim Zihniyeti) Nedir?

Growth Mindset (Gelişim Zihniyeti)  Nedir?

Growth Mindset, gelişim zihniyetine sahip olmak şeklinde tanımlanır. Derslerde başarılı olmanın sırrı insanlara sorulduğunda çoğu çok çalışmak, gece gündüz kitap okumak gibi cevaplar verebilir. Aslında tüm bunlardan önce kişinin kendisine inanması gerekir. Stanford’da bir psikolog olan Carol Dweck’in ortaya attığı Growth Mindset, inançlarını değiştirmenin, hayatını nasıl tamamen etkilediğini açıklar.

 

Fixed Mindset’in, yani sabit zihniyetin zıttı olan Growth Mindset’e sahip olan bireyler, zorlukları kolayca kabul edebilir. Bu kişiler öğrenmeye açık ve heveslidir. Pes etmek, vazgeçmek kitaplarında yoktur. Kendilerini sürekli geliştirmeye odaklanan gelişim zihniyetli bireyler, sabit zihniyete sahip olanlara göre daha fazlasını başarabilir.

 

Gelişim zihniyeti erken yaşlarda oluşmaya başlar. Kişisel ve mesleki ilişkileri etkilediği gibi derslerde başarılı olmak için de önemlidir. “Derslerimde başarılı olmak için ne yapmalıyım?” diye düşünen öğrenciler, öncelikle sabit zihniyet yapısından vazgeçmelidir.

Derslerde Başarılı Olmanın Yolları

Derslerde Başarılı Olmanın Yolları

Derslerde daha başarılı olmak için kendine inandıktan, güvendikten ve gelişebileceğinin bilincine ulaştıktan sonra şu yolları takip edebilirsin:

 

• Öncelikle yeterince odaklanabilmek için uykunu yeterince almalı, her sabah kahvaltını düzenli yapmalısın.

• Derslerde başarı, dersi o an öğrenmekle başlar. Dersi etkin bir biçimde dinlerken not alabilir, görselleri inceleyebilir ve takıldığın yerleri sorabilirsin. Konularla ilgili zihin haritaları ve kavram haritaları hazırlayabilir; üç boyutlu materyallerle anlamanı destekleyebilirsin.

• Arkadaşlar herkes için önemli. Teneffüslerde arkadaşlarınla dilediğin gibi vakit geçirebilirsin ancak ders zili çaldığında konsantrasyonunu bozacak arkadaşlarından biraz uzak kalmalısın.

• Teneffüsler soru çözmek için değil, dinlenmek ve sosyalleşmek için var. Aynı zamanda eve gider gitmez derse başlamak yerine kendine dinlenmek için birkaç saat ayırabilirsin.

• Dersleri tekrar etmelisin. Unutma, beynin tekrar etmediğin bilgiyi kısa süreli belleğinden uzun süreli belleğe geçirmekte zorlanır. Bu nedenle o gün öğrendiğin konuları tekrar etmeli; haftalık ve günlük tekrarları da ihmal etmemelisin.

• Okul derslerinde başarılı olmak için öncelikle eksiklerini detaylı olarak tespit etmelisin. Bunun yolu da bolca soru çözmekten geçer. Daha çok soru çözmek için hedeflerine uygun kaynaklardan destek alabilirsin. Örneğin; ortaokula gidiyorsan Vitamin LGS ve Vitamin Kitapları aradığın çözüm olabilir. Lise öğrencisiysen kişiye özel üniversiteye hazırlık çözümü Raunt ihtiyacın olan desteği sağlayacaktır. Bu ileri teknoloji platformlar çözdüğün sorularla eksiklerini tespit ederek tamamen sana özel çalışma planlarını da otomatik olarak oluşturur.

• Yatarak veya gürültülü bir ortamda ders çalışman konsantrasyonunu bozar. Bu nedenle çalışma masasında ve gayet sessiz bir ortamda çalışmalarını devam ettirebilirsin.

• Planlı ve programlı olmalısın. Günün hangi saatinde ne yapacağını bir ajandaya yazabilirsin.

• Kendin için en ideal programı hazırlaman gerekli. Bu aşamada okul rehberlik öğretmeninden yardım alabilirsin.

• Düzenli olmalısın. Çalışma masan, kitaplığın her zaman düzenli ve tertipli görünmeli. Kalabalık ve karmaşa dikkatini dağıtabilir.

Benzer İçerikler