Ders Tekrarı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ders Tekrarı Nedir? Nasıl Yapılır?

  • 14.09.2024

Yeni bir konu öğrenmek, özümsemek ve bir bilgi olarak kullanabilmek ilgi isteyen bir iştir. Yeni öğrendiğin konuları üzerinden çok zaman geçmeden hemen unutuyorsan şaşırmamalısın. İnsan beyni, yeni öğrendiği bir bilgiyi pekiştirmediği takdirde kısa süre içinde unutabilen bir yapıya sahiptir. Yeni öğrendiğin konuları hızla unutmamak için uygulayabileceğin bir yöntem var; o da düzenli tekrar yapmak.

Ders tekrarı yaparken nelere dikkat etmen gerektiğini merak ediyorsan yazımıza göz atabilirsin.

Ders Tekrarı Nedir?

Ders tekrarı, okulda ya da kursta ders niteliğinde olan herhangi bir şeyin, öğrenildikten sonra belirli ve düzenli aralıklarla etkili yöntemler kullanılarak tekrar edilmesidir.

Ders Tekrar Nasıl Yapılır?

Ders Tekrar Nasıl Yapılır?

Ders tekrarını sana uygun olan bir yöntem belirleyerek ve kendi günlük akışına uygun bir program yaparak basit bir şekilde tamamlayabilirsin. Kimi öğrenciler görsel bir hafızaya sahiptir. Eğer görsel bir hafızan olduğunu ve bu yöntemle çok daha verimli öğrendiğini düşünüyorsan, tekrar yaparken de bu yöntemi kullanabilirsin. Konuları resimleştirmek, renkli kağıtlar ve kalemler kullanmak, bilgileri özet haline getirip görsel olarak daha anlaşılabilir bir formata sokmak görsel hafızası olan öğrenciler için son derece uygun yöntemlerdir. Bir diğer hafıza şekli ise dinleyerek öğrenmektir. Eğer dinleyerek öğrenen bir yapın olduğunu düşünüyorsan, gördüğün dersleri unutmamak adına bilgilerin ses kaydını alarak daha sonra da dinleyebilirsin.

Tüm duyulara ve öğrenme tiplerine hitap eden zengin içerik kaynaklarından yararlanabilirsin. Örneğin Vitamin Kitapları, karekodlarla seni ilgi çekici videolara, canlandırmalara, dijital anlatımlara ve güvenilir dış bağlantılara yönlendirerek görsel, işitsel ve dilsel öğrenme biçimlerine hitap eden zengin ve çok boyutlu bir öğrenme ortamı sunar. Ders tekrarlarını monotonluktan kurtarmak için bu tarz yenilikçi içeriklerden yararlanarak süreci eğlenceli bir hale getirebilirsin. 

Kendine ve öğrenme şekline uygun olarak seçtiğin bir tekrar yöntemi, konuları kısa süre içerisinde unutmadan, daha uzun süre boyunca aklında tutmana yardımcı olabilir.

 

Ders Tekrarı Neden Önemlidir?

Bir öğrencinin öğrenmesi ve hatırlaması gereken çok sayıda konu vardır. Öyle ki, bu konulardan bazıları çeşitli kategorilere ayrılır. Hal böyle olunca, bütün bunları unutmayıp sınavda hatırlamak senin için zor olabilir. Böyle zorluklar yaşamamak adına düzenli ders tekrarı yapman gerekir. Ders tekrarı, öğrendiğin bilgileri unutmaman için son derece önemli ve gerekli bir çalışma stilidir.

Ders Tekrarı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ders Tekrarı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ders tekrarı yapmak oldukça basit ve ulaşılabilir gözükse de bazı noktaların göz önünde bulundurulması gerekir. Yanlış bir şekilde yapılan ders tekrarları sadece vakit kaybı olabilir. Yaptığın ders tekrarının verimli olabilmesi için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisin:

• Sessiz bir ortam sağlamak: Sessiz bir yerde ders tekrarı yapmak, zihninin sadece derse odaklanmasını kolaylaştıracaktır.

• Dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulmak: Tıpkı sessiz bir yerde olmak gibi etrafında bulunan televizyon, telefon ve diğer dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmak, çok daha verimli ve etkili bir ders tekrarı yapabilmeni sağlar.

• Belirli aralar vermek: Sürekli, hiç durmadan ders tekrarı yapman beynini yorabilir. Yorulan bir beyin, yeni bilgilere kapanarak ders tekrarı deneyimini çok daha zor bir duruma getirebilir. Yeni bir bilgi öğrendikten sonra, beynine bu bilgiyi sindirmesi için biraz zaman tanımalısın. Aksi takdirde, öğrendiğin bilgiyi unutmanın yanında yeni bilgiler öğrenmen de daha zor bir hal alacaktır.

• Tekrarı düzenli olarak yapmak: Ders tekrarının işe yaraması ve verimli olması için belki de en önemli nokta sürekliliktir. Ders tekrarını belirli aralıklarla ve hiç aksatmadan yapman bunu bir alışkanlık haline getirmene yardımcı olabilir.

Sen de bu yöntemleri izleyerek ders tekrarını rahatlıkla yapabilir, sınav öncesinde stres yaşamadan bilgilerini düzenli olarak tazeleyebilirsin.

 

Benzer İçerikler