YKS Ne Zaman Açıklanacak? YKS Sonuçlarına Nasıl Bakarız?

YKS Ne Zaman Açıklanacak? YKS Sonuçlarına Nasıl Bakarız?

  • 07.07.2023

Yükseköğretim kurumlarına girebilmek için ölçme ve değerlendirme niteliğinde olan YKS 8-9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Öğrenciler 8 Haziran’da ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarına girdiler. 

Sınav sonrası üniversite adaylarının ve ailelerinin cevabını merakla bekledikleri soruların başında “YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?” sorusu geliyor. YKS sonuçları ÖSYM’nin öncesinde planlayıp belirttiği gibi 17 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak. Üniversite sınav sonuçlarının nereden ve nasıl öğrenileceği hakkında detaylı bilgiye yazının devamından ulaşabilirsiniz. 

YKS Açıklandıktan Sonra Sonuçlar Nasıl Görülür?

YKS sonuç açıklanması ÖSYM tarafından yapılır. ÖSYM’nin belirlemiş olduğu takvimde yer alan tarihte http://sonuc.osym.gov.tr resmi adresinden YKS sonuçları yayınlanır. İnternet sitesine alternatif olarak ÖSYM’nin mobil uygulamasını kullanarak da sınav sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Adaylar siteye ve ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamaya, T.C. kimlik numaralı ve öncesinde kendileri tarafından belirlenmiş olan şifrelerini ilgili alanlara girerek ulaşabilir. 17 Temmuz 2024 tarihinden önce sitedeki duyurular kısmı sık sık takip ederek sınav sonuçlarının açıklanacağı saati de öğrenmeniz mümkün.

YKS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

YKS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

Sınav sonuçlarını öğrenen adayları yoğun bir tercih dönemi bekler. Her öğrenci çalışmasının meyvesini hayalini kurduğu yükseköğretim programına girerek almak ister. Bu yüzden sınav sonuçları açıklandıktan hemen sonra profesyonel şekilde puana uygun üniversite bölümlerinin listesi yapılmalıdır. Bu noktada akıllara gelen soru “Üniversite tercihi nasıl yapılır?” dikkat edilmesi gereken bir konudur. YKS tercihleri 25 Temmuz - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacak.

YKS’de Kaç Tercih Yapılacak?

Adayların YKS’den sonra yapabilecekleri tercih sayısı 24 adettir. Sınavdaki puan türlerine uygun şekilde okul puanı da hesaplanarak adayın yerleştirme puanı belirlenir. Tercih yapmadan önce sıralama ve yüzdelik dilimin belirlenmesi de önem arz eder. Aday bu puanı referans alarak okul ve bölüm tercihi yapabilir. Bu tercihleri en çok istediği bölüm ve okuldan en aza doğru sıralayarak ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr tercih ekranından yaparak tamamlayabilir. Tercihleri yaparken üniversitelerin taban ve tavan puanları göz önüne alınmalıdır. Ayrıca kontenjan kılavuzunun da dikkatli şekilde incelenerek tercih yapılmasında fayda vardır. 

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS’ye yükseköğrenim programlarına yerleşmek isteyen lise ve dengi okullardaki son sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında mezuna kalanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirenler ve yerleşemeyenler, ortaöğretimlerini yurt dışında tamamlayan son sınıf öğrencileri girer. Ayrıca TÜBİTAK gibi kurumlardan sınavsız geçiş hakkı bulunan ve özel yetenek sınavı ile yerleşecek adayların hepsi sınavdaki belirli oturumlara katılmak zorundadır. (1) 

YKS’de Hangi Testler Bulunur?

Sınavın ilk bölümü olan TYT’de toplamda 4 test yer alır. Bunlar:

 

  • Türkçe Testi
  • Sosyal Bilimler Testi
  • Temel Matematik Testi ve
  • Fen Bilimleri Testi yer alır. 

 

TYT sınavından bir gün sonra yapılan ve sınavın ikinci oturumu sayılan AYT’de ise şu testler bulunur:

 

  • Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 Testi
  • Sosyal Bilimler 2 Testi
  • Matematik Testi
  • Fen Bilimleri Testi olarak 4 bölümden oluşur. 

 

Sınava girecek adaylar tercih döneminde hangi puan türünden tercih yapacaksa ona uygun şekilde testleri cevaplamalıdır. Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal tercihlerini etkileyecek test türleri birbirinden farklıdır. 

YKS’de başarılı olmak için düzenli ve verimli bir çalışma programına sahip olmak kritik öneme sahiptir. Gerek sınava ilk kez girecek olan adaylar gerekse mezuna kalan adaylar eksiklerini belirleyip kişisel çalışma programlarını oluşturarak sınava hazırlık sürecini verimli değerlendirebilirler. Bunun için yapay zekâ desteğiyle öğrenciyi çözdüğü sorulara göre yakından tanıyan ve eksiklerini hızla belirleyen Raunt gibi çevrim içi hizmet veren üniversite sınavına hazırlık çözümlerinden destek alınabilir. 

Tekrar YKS’ye Girilir mi?

Üniversite adaylarının kafasını karıştıran sorulardan biri de “Tercih yapıp yerleşemeyince puan düşer mi?” sorusudur. Adaylar sınava girdikten sonra YKS ek yerleştirme ile de yükseköğretim kurumlarına yerleşemediyse tekrardan sınava girebilir. Aynı durum mezuna kalanlar için de geçerlidir. 

Son olarak unutmamak gerekir ki; üniversite sınavına ister ilk kez girecek isterse de yeniden girecek olan tüm adayların hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için kişisel çalışma planlarını hazırlayıp hedeflerine yönelik düzenli bir sınava hazırlık takvimi oluşturmaları büyük önem taşır.

 

Kaynaklar:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/YKS/kilavuz_d23052024.pdf (1)

Benzer İçerikler