Ergenlikte Obezite Sebepleri Nelerdir?

Ergenlikte Obezite Sebepleri Nelerdir?

  • 02.09.2022

Yanlış ve düzensiz beslenme çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, çoğu zaman ilerleyen yaşlarda da devam eden sağlık sorunları görülebiliyor. Ergenlikte dengeli beslenme alışkanlarının kazanılmaması sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunlarının ilk sıralarında obezite yer alıyor. Büyümeye bağlı birçok değişimin kısa süre gerçekleştiği ergenlik döneminde obezite gibi rahatsızlıkların görülmesi olası olsa da bu durumun daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması için erken dönemde tedavi edilmesi gerekiyor. 

Ergenlik çağındaki çocukların sağlıklı gelişimleri önünde tehlikeli bir engel olan obezitenin ne olduğunu ve sebeplerini sizler için ele aldık. 

Obezite Nedir?

Obezitenin anlamı kısaca vücudun yağ kütlesinin yağsız kütleye göre daha fazla olmasıdır. Dengesiz beslenme nedeniyle oluşan obezite kısa süre içerisinde yaşam fonksiyonlarını kısıtlayabilir ve ek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra obezite yaşam kalitesini de oldukça azaltan bir sağlık sorunudur. 

Ergenlerde Obezite Nedenleri

Ergenlik döneminde birçok fiziksel ve hormonal değişim kısa süre içerisinde meydana gelir. Vücudunda çeşitli değişimler meydana gelen ergenler beslenme düzenlerini bozmaya meyilli olabilir. “Obezite ne demek?” sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Obezite temel olarak yağ kütlesinin aşırı artmasıdır. Obezitenin sebepleri arasında; metabolik, genetik, ve sosyoekonomik faktörler ve yaşam tarzı gibi bazı kompleks olaylar sıralanabilir. Hatta bunların dışında bazı hastalıklar, ilaçlar ve endokrin bozukluklar da obezitenin nedenleri arasında güçlü bir etkiye sahip olabilir.

Ergenlerde Obezite Belirtileri

Ergenlerde Obezite Belirtileri

Ergenlik döneminde oluşan ve önlem alınmayan obezite hastalığı ilerleyen yaşlarda da devam edebilir. Bir ergenin obez olduğunu gösteren yaygın semptomlar mevcuttur. Bununla birlikte her ergenin farklı semptomlara sahip olabileceği de unutulmamalıdır. Ergenlerde obezite belirtileri arasında şunlar sayılabilir: 

  • Orantısız yüz hattı
  • Erkeklerde meme bölgesinde fazlalık
  • Genellikle beyaz veya mor çatlakları olan büyük karın
  • Erkeklerde dış genital organlarda orantısız küçüklük
  • Üst kollarda ve uyluklarda artan yağ birikimi

“Obezite neden olur?” sorusunda verilebilecek ilk cevap dengesiz beslenmedir. Meydana geldikten sonra bir çığ gibi büyüyen ve tedavisi zorlaşan obeziteden korunmak için özellikle ergenlik ve hatta çocukluk döneminden itibaren dengeli beslenmeye dikkat etmeli, vücudun ihtiyaçlarına uygun bir egzersiz programı oluşturulmalıdır. Gelişim döneminde kişiye özel sağlıklı beslenme programının oluşturulması için bu alanda uzman bir diyetisyenden de yardım alarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığının erken yaşlardan itibaren kazandırılması sağlanabilir. 

Ergenlerde Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Ergenlerde obezite tedavisi için ilk etapta beslenme düzeninin uygun bir zemine oturtulması gerekir. Büyük porsiyonlu öğünler yerine daha küçük porsiyonlardan oluşan öğünler tercih edilmelidir. Küçük porsiyonlu öğün sayısının artırılması da beslenme düzeni oluşturmaya yardımcı olabilir. Bu sırada ergenlik dönemindeki bireyin enerji ihtiyaçları ve büyümesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Ergenlik döneminde oluşan obezite vücut gelişimini de engelleyebilir. Gelişimin durması veya gerilemesi obezitenin sonuçları arasında yer alır. Ergenlerde obezite tedavisi şunları içerebilir: 

  • Beslenme ve bireysel diyet danışmanlığı
  • Diyet ve kalori içeriğinin değiştirilmesi
  • Artan egzersiz veya uygun bir egzersiz programına katılım
  • Davranış değişikliği
  • Bireysel veya grup terapisi
  • Tedavi önerilerini takip etmek için destek ve teşvik

Ergenlerde Obezite Oluşumunu Engellemek için Ne Yapılmalıdır?

Ergenlerde Obezite Oluşumunu Engellemek için Ne Yapılmalıdır?

Ergenlik döneminde oluşan obezite büyük oranda ilerleyen yaşlarda da devam eder. Ergenlikte ortaya çıkan obezite hastalığı hem çeşitli hastalıklara yol açar, hem de kişinin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Obezitenin erken yaşlardan itibaren önlenmesi için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ergenlik döneminde obeziteyi önlemek için atılması gereken ilk adımlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Büyük porsiyonlu öğünlerden vazgeçilmelidir.
  • Sık ve küçük porsiyonlu öğünler tercih edilmelidir.
  • Gelişim ihtiyaçlarına uygun sağlıklı beslenme programı ve kişiye özel egzersiz planı oluşturulmalıdır. 
  • Bir uzman gözetiminde belirli aralıklarla vücut yağ oranı kontrol ettirilmelidir.

Ergenlik dönemi yeni alışkanlıkların kazanılması için son derece uygun bir dönemdir. Bu noktada kilo kaybı sağlandıktan sonra eski yeme alışkanlığına geri dönmemek son derece önemlidir. Bu sağlandıktan sonra yaşam boyu obezite problem olmaktan çıkar. 

Benzer İçerikler