Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Nedir?

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Nedir?

  • 26.10.2022

Dijital oyun tasarımı bölümü; bilgisayar bilimleri, programlama, yaratıcı yazarlık ve grafik tasarım alanlarını içine alan bir lisans programıdır. Program, öğrencilerin hayal gücünü dijital dünyaya uyarlamaya yardımcı olmasının yanı sıra teknoloji dünyasına ve oyun endüstrisine katılacak yetkin profesyoneller yetiştirmeyi amaçlar. Aynı zamanda, üst düzey içeriğe sahip oyunlar tasarlamak için öğrencilere en güncel teknolojik donanımları öğretmeyi hedefler. Bölümde başarı elde etmek için yetenek, hayal gücü, yeniliklere açık fikirler geliştirme becerisi gerekir. 

Oyun tasarımı geniş odaklı, disiplinler ve donanımlar arasına etkileşimin yüksek olduğu bir alandır. Bu nedenle oyun tasarımcıları becerilerini ve hayal güçlerini teknolojik donanımlarla birleştirir. Video oyunu hikayelerini, karakterlerini, oyun kurallarını, arayüzlerini, diyalogları ve ortamları hayal eder ve tasarımın liderliğini üstlenir. Bu açıdan oyun tasarımcısı, sanatsal vizyonla birlikte programlama, görüntü oluşturma, seviye tasarımı ve dijital düzenleme gibi alanlarda teknik beceriye sahip olmalıdır.  Dijital oyun tasarımı bölümüyle ilgili detaylara birlikte bakalım.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Dijital oyun tasarımı bölümü sayısal puan türünde öğrenci kabul eden ve eğitimin 4 yıl sürdüğü bir alandır. En çok tercih edilen sayısal bölümleri ve meslekleri arasına yerleşmeye aday olan bir programdır. Öğrenciler fikirleri, hayal gücünü ve yaratıcılığı teknik bilimlerle harmanlamaya yardımcı olan çeşitli dersler alır. Derslerin müfredatı ve adları üniversitelere göre farklılık gösterse de genel hatlarıyla bölümde aşağıdaki dersler verilir. 

  • Birinci Yıl: Oyun tasarımına giriş ve yaratıcı düşünce, oyun tasarımının temelleri gibi derslerle bölüme giriş yapılır. Ardından oyunların programlanması, oyunlar ve kültür, dijital oyunların tarihi ve analizi, oyun geliştirme gibi konularda eğitimler verilir.
  • İkinci Yıl: Grafik ve animasyon derslerine geçilir. Öğrenciler bu dönemde projelere giriş yapar. Tasarım düzeyleri, oyun geliştirme platformları, arayüz ve etkileşim tasarımı gibi derslerle ilk yıl aldıkları eğitimi pratiğe dökmeye başlarlar. 
  • Üçüncü Yıl: İleri düzeyde oyun geliştirme dersleri bu yılın konusudur. Öğrencilerin 3D grafikler ve animasyon bilgisi güçlendirilir. Oyun deneyimi ve veri analizi gibi konularda öğrencilere bilgi verilir. Aynı zamanda oyunlarda ses ve müzik konuları da işlenir. 
  • Dördüncü Yıl: Dijital oyun endüstrisiyle ilgili dersler ağırlıktadır. Öğrencilerden genellikle bir bitirme projesi hazırlamaları istenir. Bitirme projesini ve derslerini başarıyla tamamlayan dijital oyun tasarımı bölümü mezunu “Dijital Oyun Tasarımcısı” unvanını alır.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Dijital oyun tasarımı, küresel oyun tasarım şirketlerinin önemli bir köşe taşı olduğu için günümüz iş dünyasında en kolay ve hızlı iş bulan meslekler arasında kabul edilir. Bölümden başarıyla mezun olan dijital oyun tasarımcıları, ünlü markaların oyun geliştirme bölümlerine aşağıdaki alanlarda dahil olabilir:
 

  • Seviye tasarımcısı
  • Oyun yazarı ve hikaye geliştiricisi
  • Oyun sanatçısı ve içerik tasarımcısı
  • Program ve sistem tasarımcısı
  • Arayüz tasarımcısı

Bu lisans programında okuyan öğrenciler hem bir video oyunu yaratmanın genel sürecine hem de oyunun yapımında kullanılan yazılım mühendisliği, programlama ve grafik tasarımın temel unsurlarına aşina olacaktır. Bu sayede en sevdikleri alanlarda kariyer geliştirme imkanı bulabileceklerdir. Bu yetkinlikler mezunlara reklam firmaları, TV reklamları tasarımı, montaj ve video düzenleme alanlarında da çalışma imkanı sağlayabilir. 

Türkiye'de Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Hangi Üniversitelerde Vardır?

Türkiye’de dijital oyun tasarımı bölümü okumak isteyen öğrenciler birçok üniversitede burslu ve ücretli eğitim olanağı bulabilir. Aşağıda bu lisans programının hangi üniversitelerde yer aldığı listelenmiştir:

  • Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
  • İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
  • İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
  • Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi
  • Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi
  • Ayvansaray Üniversitesi Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi
  • Üsküdar Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

Dijital Oyun Tasarımı Kursları ve Eğitimleri Nasıldır?

Dijital Oyun Tasarımı Kursları ve Eğitimleri Nasıldır?

Dijital oyun tasarımı kursları lisans bölümlerinde verilen eğitimlerin hızlandırılmış bir versiyonununu içerir. Kurs ve eğitimlere katılan öğrenciler programlama, yazılım, oyun tasarımı gibi alanlarda eğitimler alabilir. Kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için dijital animasyon tasarımı, animasyon ve oyun, animasyon ve bilgisayar grafikleri, bilgisayar bilimi ve oyun geliştirme gibi alanın alt dallarına özel eğitimler veren kurslar da mevcuttur. 

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Avantajları Nedir?

Dijital oyun tasarımı bölümü, birçok farklı alanı harmanlayarak çalışma fırsatını öğrencilerine sunar. Bu bölümde okumanın avantajları şöyle sıralanabilir: 

  • Video oyunlarından hoşlanıyorsanız oyun tasarımcısı olmak, hobinizi bir kariyere dönüştürme fırsatını sağlar. Oyun tasarımcılarının hemen hemen hepsi iyi oyunculardır. Oyun oynayarak geçirdikleri zaman, bir oyunu neyin eğlenceli ve ilginç kıldığını anlamalarına yardımcı olur.
  • Oyun tasarlama becerilerini edindiğinizde hayal gücünüzü somut olana dönüştürme şansınız olur. Hayal gücünüzde kurduğunuz dünyayı sürükleyici bir hikayeye dönüştürebilirsiniz.
  • Gelişen, büyüyen bir alan olan dijital oyun tasarımı bölümü mezunları, iş bulma konusunda avantajlıdır. Bu sektörde yetkin profesyonellere olan ihtiyaç her geçen gün artar. 
  • Dijital oyun tasarımı bölümü mezunları genellikle bir ekibin parçası olarak çalışsalar da kendi oyunlarını üretecek yetkinliğe sahip olur. Bu sebeple oyun tasarımcısı olduğunuzda bağımsız olarak da çalışabilirsiniz.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Dezavantajları Nedir?

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Dezavantajları Nedir?

Her geçen gün kendini yenileyen eğlenceli ve hayal gücünü geliştiren bir bölüm olsa da dijital oyun tasarımı da bazı dezavantajları beraberinde getirebilir. Bu dezavantajlar şunlardır: 

  • Video oyunu endüstrisinde rekabet oldukça yoğundur. Hem video oyunu tasarım işlerine başvururken hem de oyununuzu yayınladığınızda alandaki yüksek rekabet sizi endişelendirebilir. Rekabet her ne kadar fazla olsa da video oyunu endüstrisindeki talep de o kadar yüksektir. Yetenekli ve üretken oyun tasarımcıları, kendini ispatlama fırsatı bulabilir. 
  • Oyun geliştirme süreci genellikle uzun sürer. Bu sebeple bir proje üzerinde uzun saatler çalışmak gerekebilir. 
  • Bir stüdyoda çalışmak yerine bağımsız bir dijital oyun tasarımcısı olmak özgürlük açısından avantajlı görülebilir. Bununla birlikte bağımsız bir tasarımcı, oyunun geliştirilmesi sırasında ücret ve iş devamlılığı konusunda belirsizlik yaşayabilir. 
  • Dijital oyun tasarımcıları günlerinin çoğunu bir bilgisayarda çalışarak geçirir. Bu durum da zihinsel yorgunluğu artırabilir. 

Her şeye rağmen tam bir oyun tutkunuysanız, hayal gücünüze güveniyorsanız ve bilgisayar bilimlerine, programlama ve yazılıma meraklıysanız bu bölüm sizin için ideal bir seçim olabilir. 

Benzer İçerikler