En Kolay ve Hızlı İş Bulan Meslekler

En Kolay ve Hızlı İş Bulan Meslekler

  • 28.03.2024

Profesyonel meslek hayatına başlamak, bölüm seçmek gibi kariyer konularını düşündüğünde muhtemelen zihninde dönüp duran onlarca fikir var. Geleneksel olan birçok mesleğin yıllar içinde nasıl büyük değişikliklere uğradığını fark etmişsindir. Dünyada bilim geliştikçe, teknoloji ilerledikçe ve yeni talepler ortaya çıktıkça kariyer olanakları da değişir. Bu değişime rağmen yeteneklerinin ve becerilerinin eşleştiği işler, en iyi olanıdır. Seçtiğin işi hakkıyla yapman için o işi severek yapman ve bütün hayatın boyunca aynı işi yapacağını düşünürsen o mesleğin zorluklarına hazır olduğundan emin olman gerekir. Yapacağın işi doğru seçebilmek için aynı zamanda parlak bir geleceği olan, kolay ve hızlı bir şekilde iş imkânı olan bölümler tercih etmen de son derece önemlidir.

Bilgiye bağlı olarak dünyamız sürekli değişirken kariyerine yön vermek için tavsiye mi arıyorsun? O zaman sen de, kariyerin boyunca ilerlemek ve tatmin edici bir iş-yaşam dengesi için sana en iyi fırsatı sunan, önerilerimizi inceleyebilir, en kolay ve hızlı iş bulan meslekleri keşfedebilirsin. Belirli bir kariyer alanına girmek için atman gereken adımları, ne tür niteliklere ihtiyacın olacağını ve bu alanlardaki belirli iş unvanlarını öğrenmek istiyorsan detaylara gel birlikte bakalım.

Bilgisayar Programcısı

Bilgisayar Programcısı

Giderek daha da fazla dijitalleşen bir çağ yaşıyor olmamız, bilgisayar programcılığına olan ihtiyacı artırır. Programcılar bilgisayar programları ve mobil uygulamalar için kod yazarlar. Ayrıca, her şeyin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmak için sistemlerin, yazılımların bakımı ve sorunlarıyla ilgilenirler. Programlama becerileri birçok teknoloji disiplini için gereklidir, ancak özellikle yazılım ve web geliştirme rolleri için yüksek talep görür.

Kariyer gelişimi ve uzmanlaşma için geniş fırsatlara sahip giriş seviyesi bir teknoloji işi arıyorsan, bilgisayar programlama senin için ideal olabilir. En çok iş bulan meslekler arasında yer alan bu roller aşağıdaki şekilde listelenebilir:

  • Bilgisayar sistemleri analisti
  • Veritabanı yöneticisi
  • Güvenlik analisti
  • Donanım mühendisi
  • Yazılım geliştirici
  • Web tasarımcı

Programlama becerileri, günümüzdeki hemen hemen tüm üst düzey teknoloji işlerinde temeldir. Programlama, finans, sağlık, grafik tasarım veya dijital pazarlama dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda fırsatları takip etmene olanak tanır. Hızla artan programlama işleri, kariyerine hızlı ve kolay bir şekilde başlamana yardımcı olabilir. Bu iş için lisans derecesinde bilgisayar alanında bir mezuniyet gerekir. Ayrıca kodlama dilleri sürekli değiştiği ve geliştiği için sürekli öğrenme programcılar için önemlidir. Birçok programlama uzmanının C++ veya JavaScript gibi belirli kodlama dillerinde ek sertifika alması gerekir. Hatta bazı teknoloji şirketleri, satıcıya özel kodlama dillerine sahip olabilir ve çalışanlarının bu ek dillerde de sertifika almalarını şart koşabilir.

Teknoloji alanında eğitim alman, BT yöneticisi ve bilgisayar sistemleri analisti gibi yönetim ve liderlik rollerinde ilerlemene yardımcı olabilir. 

Tıp Fakültesi

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra hastanelerde, sağlık tesislerinde veya araştırma laboratuvarlarında çalışmayı seçebilirsin. Tıp geniş bir alan olduğu için araştırma veya yönetime odaklanan bir alt disiplini de tercih edebilirsin. Bu bölümde bir hastalığın nasıl yayıldığını öğrenebilir, daha iyi tedaviler ve ilaçlar geliştirebilme imkânına sahip olabilirsin. Bu bölümün mezunları belirli standartları karşılayarak dünyanın her yerinde iş bulabilir.

İş olanağı yüksek olan bölümler içerisinde yer alan tıp fakültesinin çoğu öğrencisi, mezuniyetlerinden sonra rahatça iş bulur. Bunun nedeni doktorlara her yerde ve her zaman ihtiyaç duyulmasıdır. İnsanlar her zaman sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyacakları için de bu meslek talep görmeye devam eder. Sürekli öğrenme ve gelişme isteğine sahipsen bilim, sağlık alanına, insanlara yardım konusuna tutkuluysan ve insan vücudunu büyüleyici buluyorsan tıp alanında eğitim almakla asla yanlış yapmış olmazsın. Tıp okurken sana, yeni bakış açıları, değerler, olgunluk ve dayanıklılık kazandıracak bir kişisel gelişim yolculuğuna çıkarsın.

Fizyoterapist

Bir fizyoterapist olarak mezun olduğun bir kariyerde, hastalık, kaza veya yaşlanmanın neden olduğu fiziksel sorunları olan insanlara yardım eder ve onların rehabilitasyon süreçlerini yürütürsün. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tercih ederek fizyoterapist olabilirsin.

İş imkânı olan meslekler içerisinde olan fizyoterapistlik, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere birçok farklı alanda çalışma fırsatlarına sahip geniş kapsamlı bir meslektir:

  • Devlet hastaneleri ve özel hastaneler
  • Spor kulüpleri
  • Özel klinikler
  • Huzurevleri
  • Özel bakım evleri
  • Toplum sağlığı merkezleri

Fizyoterapistlerin büyük çoğunluğu yukarıda belirtilen yerlerde rehabilitasyon hizmeti veren sağlık sistemi içinde çalışır. Fizyoterapistler, bakımları altındaki her hastanın rehabilitasyon sürecinin yönetir, diğer sağlık profesyonelleri ve hasta ile iletişim kurar. Ayrıca kıdemli fizyoterapistler, daha genç personel ve öğrencilere öğretmek, rehberlik etmekten sorumludur.

Hemşirelik

Hemşirelik

Hemşirelik, sağlık bakım hizmetlerini bir arada tutan bir meslektir. Hemşirelikteki rollerin çeşitliliği, istihdam beklentilerini iyileştiren birçok kariyer fırsatına sahip olduğun anlamına gelir. Hemşireler aşağıdaki yerlerde rahatlıkla iş bulabilirler:

  • Devlet hastaneleri ve özel hastaneler
  • Klinikler
  • Gönüllü kuruluşlar
  • Yerel yetkiye sahip kuruluşların sağlık-bakım hizmet birimleri
  • Hapishaneler
  • Okullar
  • Silahlı Kuvvetler
  • Özel sektör bakım evleri

Bu meslekte de her meslekte olduğu gibi istihdam beklentilerini iyileştirmenin yolu, daha fazla çalışmaktan geçer. Sürekli gelişen sağlık sektöründe hemşirelerin de sürekli eğitim yoluyla teknolojiye, güncel konulara ve nüfusun değişen ihtiyaçlarına ayak uydurması gerekir.

Öğretmenlik

İş bulma olasılığı yüksek meslekler arasında yer alan öğretmenlik zor ancak keyiflidir. Eğer sen de öğretme sevgisi ve faydalı olma düşüncesiyle doluysan öğretmenlik sana uygun bir seçim olabilir. Öğretmenler, öğrencilerinin hayatlarını derinden etkileme gücüne sahiptir. İster okul öncesi oyun gruplarına rehberlik etsinler, ister lise öğrencileri için ders versinler veya üniversite öğrencilerini bilimsel araştırmaların yeni sınırlarına doğru yönlendirsinler, öğretmenler öğrencilerinin potansiyelini geliştirirler. Öğretmen olmak için eğitim fakültesinde bir lisans derecesine sahip olman gerekir.

Öğretmenler sınıfta veya diğer öğrenme ortamlarında çocuklarla veya yetişkinlerle çalışır. Öğrenim ortamları arasında devlet okulları, özel okullar, gönüllü kuruluşlar, üniversiteler veya kurslar olabilir. Tipik olarak, anaokulu ve ilkokul öğretmenleri, bir grup çocuğa okuma, fen ve matematik dahil olmak üzere çok çeşitli konularda eğitim verir. Ortaokul ve lise öğrencilerinin öğretmenleri genellikle matematik, fen veya ingilizce gibi bir uzmanlık alanına odaklanır.


Eğitimin senin için gerçekten doğru kariyer yolu olup olmadığını bilmek için iyi bir öğretmen olmanın ne demek olduğunu anladığından, öğretmenlikle uyumlu beceri ve özelliklere sahip olduğundan emin olmalısın. Diğer insanlarla birlikte olmaktan ve onlarla, özellikle de gençlerle etkileşime girmekten keyif almalısın. Öğretmenlik, başkalarıyla sürekli etkileşimi içeren kolay ve hızlı iş bulabilen, sosyal bir iştir.

Pazarlama Uzmanı

Bir pazarlama uzmanı, etkileyici pazarlama, SEO, sosyal medya, pazar araştırması, marka bilinci oluşturma, içerik pazarlaması gibi belirli bir alanda uzmanlaşan kişidir. Bu kişiler, ürün pazarlaması, kurumsal iletişim ve daha pek çok alandaki projeleri ele alır. Görevleri arasında hedef kitleleri araştırmak, gelecekteki raporlara eklemek için kampanya sonuçlarından veri kaydetmek ve marka bilinirliğini artırmak için bir şirketin sosyal medya kanallarını denetlemek bulunur. Eğer iletişimde iyiysen, ayrıntılara dikkat ediyorsan, liderlik, problem çözme becerilerine sahipsen, görünür olmayı ve sürekli araştırmayı seviyorsan bu meslek sana göre olabilir. Çağın mesleği olan pazarlama uzmanlığında lisans derecesine sahip olmanın yanında çeşitli sertifikalar ve müşteri ilişkileri yönetiminde yetkin olmak gerekir.

Yeni mezun bir pazarlama uzman adayı, bir şirket veya ajans ortamında pazarlama asistanı veya araştırma asistanı olarak çalışma deneyimine sahip olabilir. Deneyim kazandıkça tek bir alanda uzmanlaşarak kariyerlerine devam edebilirler.

Medya ve İletişim Kariyeri

Medya ve iletişim alanında bir derece birçok kapıyı kolayca açabilir. Medya ve iletişim uzmanları, izleyicileri bilgilendirmeye yardımcı olur. Bu alanda iyi bir kariyer lisans derecesinde bir mezuniyet gerektirir. Lisans mezuniyetine sahip olduktan sonra iletişim alanında yüksek lisans yaparak kendini geliştirebilirsin.

Medya şirketlerinde ve kuruluşlarında kariyer anlamında birçok fırsatı bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Medya Reklam ve Pazarlama Uzmanlığı: Bu meslek, ürün yöneticileri ile birlikte çalışır, ihtiyaçları belirlemek için müşterilerle görüşür ve promosyon kampanyaları planlar. Bu profesyoneller, tüketici isteklerini anlamak ve yeni izleyiciler kazanmak için pazar araştırması yapar. Bu görevdeki bir kişi analitik düşünme, sosyal algı ve yaratıcı problem çözme konusunda güçlü becerilere sahiptir.

Sanat Yönetmenliği: Sanat yönetmenleri, yaratıcı projeler üzerinde üst düzey kararlar alır. Genel tasarım ilkelerini oluşturur ve bir mesajın en iyi nasıl iletileceğini belirler.

Yazarlık: Bu yazarlar, geniş bir kitleye veya kullanıcı tabanına bilgileri uygun bir şekilde iletir. Soyut bilgileri anlaşılır kılan bu kişiler, güçlü yazma ve eleştirel düşünme becerileriyle detay odaklıdır. Reklamcılık ve pazarlamada yazarlar, yeni veya potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak için ilgi çekici metinler hazırlar.

Editörlük: Bu kişiler profesyonel yazma deneyimi bulunan ve yazar gruplarını yönetecek niteliklere sahip kişilerden oluşur. Tipik görevler, yayın için içeriği gözden geçirmeyi, kaynakları doğrulamayı ve stilleri belirlemeyi içerir. Editörler, stratejik amaçlarla içerik fikirleri geliştirmek için yazarlarla birlikte çalışır.

Diğer medya görevleri arasında muhabirlik, kamera önü ve arkası görevlileri, tercümanlar ve çevirmenlik gibi daha birçok meslek sayılabilir.

Mühendislik

Mühendislik

Mühendislik mezunları, farklı mühendislik rolleri, tedarik zinciri gibi ilgili alanlardaki işler ve finans ve BT gibi diğer sektörlerdeki işler dahil olmak üzere çok çeşitli kariyer seçeneklerine sahiptir. Mühendisler, aynı anda birçok işi üstlenebilirler. Mühendislik endüstrisi, büyük ölçüde iş birliğine ve ekip çalışmasına dayanır. Bu nedenle teknik ve sosyal becerilerin bir karışımına sahip bir adaysan bu fakülteyi bitirdikten sonra rahatlıkla iş bulabilirsin.

Deneyim, iş bulma sürecinde sana avantaj sağlayabilir. Bunun için mühendislik bölümlerini okurken staj deneyimlerine katılman son derece önem taşır. Sürekli mesleki gelişim ve eğitime bağlılık, özellikle elektronik ve teknolojik alanlarda gereklidir. Yetkin bir mühendis olabilmek için lisans eğitimini çeşitli eğitimler ve kurslarla desteklemen fayda sağlar.

Sonuç olarak, çağın gerekliliklerine uygun bölümler tercih ederek daha kolay ve hızlı bir şekilde iş bulabilirsin. Konuyla ilgili geleceğin meslekleri  hakkında hazırladığımız yazımızı da inceleyebilir ve daha fazla bilgi edinebilirsin. Ancak yine de, birçok işte olduğu gibi yukarıda saydığımız işlerde de başarılı olabilmek için kendini geliştirmen gerekir. Başarını eğitimin dışında, kişisel gelişim ve yetenekler gibi pek çok faktörün etkileyebileceğini de unutmamalısın. Eğer bir mesleği yapmayı çok istiyor ve başarılı olacağına inanıyorsan, çok çalışman ve hayatında değişiklikler yapmayı göze alman gerektiğini de aklından çıkarmamalısın.

Benzer İçerikler