Çocuklarla Yapılabilecek Kolay Deneyler

Çocuklarla Yapılabilecek Kolay Deneyler

  • 21.11.2024

Deney yapmak, bilimi keşfetmenin en eğlenceli yollarındandır. Çocuğunuz bilime ve fen dersiyle ilgili konulara meraklıysa, onunla çeşitli deneyler yaparak hem eğlenceli vakit geçirmesini hem yeni bilgiler edinmesini hem de bu konulara olan ilgisinin artmasını sağlayabilirsiniz.

Siz de evde çocuklarınızla birlikte hangi deneyleri yapabileceğinizi merak ediyorsanız, işte çocukların yapabileceği deneylerden bazıları.

Evinizde Çocuklarla Yapılacak Deneyler

Evinizde Çocuklarla Yapılacak Deneyler

Yön Değiştiren Oklar

Bu deney için bir bardak su, cam bir bardak, bir kağıt, bir kalem ve bir yapıştırıcıya ihtiyacınız olacak. İlk olarak kağıdın üzerine kalemle alt alta iki tane ok çizmelisiniz. Ancak bu okların bir tanesinin yönü sağa, diğerinin yönü ise solu göstermeli. Şimdi bu kağıdı yapıştırıcı yardımıyla dik bir şekilde sabitleyin. Cam bardağı arka tarafından okların görüneceği şekilde, kağıdın önüne koyun ve içine su doldurmaya başlayın. Su alttaki okun hizasına geldiği zaman durun ve değişikliği gözlemleyin. Alttaki okun yönü değişti mi? Şimdi suyu üstteki hizasına kadar doldurun ve durun. Bu kez de üstteki okun yönü değişecektir.

Işık; havada, suda ve camda cisimleri farklı görmemize neden olur. Bu ortamlar değiştirildiğinde ışıkta kırılma meydana gelir. İşte ışığın kırılma özelliği nedeniyle, biz de okların yönlerinin değiştiğini görmüş oluruz.

Görünmez Kalem
Bu deney için sadece bir adet limon ya da biraz süt, suluboya fırçası ya da pamuklu kulak çubuğu ve bir de kağıt yeterli. Limonun suyunu ya da sütü bir bardağa dökün. Daha sonra suluboya fırçası ya da pamuklu çubuğu bu sıvının içine batırın ve kağıda istediğiniz yazıyı yazın. Kağıtta hiçbir şey görünmese bile yazmaya devam edin. Yazma işleminiz sona erdikten sonra kağıdı kurumaya bırakın. Kağıdınız kuruduktan sonra ışığa tuttuğunuzda, yazınızın kahverengi bir şekilde ortaya çıktığını göreceksiniz.

Süt ve limon renksiz olmalarına karşın, ısı bileşikleri ile tepkimeye girmeleri durumunda oksidasyon sürecini başlatmışlar olurlar. Bu sayede renklenirler, yani mürekkebe dönüşürler.

Margarin Deneyi

Bu deney için bir kase buzlu su, bir eldiven ve biraz margarin işinizi görecektir. İlk olarak çocuğunuzun elini çıplak bir şekilde buzlu suyun içine sokmasını isteyin. Suyun soğukluğu sebebiyle eli biraz üşüyecektir. Şimdi çocuğunuza eldiveni giydirin ve eldivenli elini bir parça margarine bulayarak tekrar buzlu suya sokmasını isteyin. Elinin üzerindeki yağ, üşümesinin önüne geçecektir. İşte kutup hayvanları da tam da bu sebeple üşümezler. Vücutlarındaki yağ tabakaları üşümelerini engeller.

Çocuklar için Deney Yapmanın Faydaları

Çocuklar için Deney Yapmanın Faydaları

Çocuklar için kolay deneyler, onlara bilimi daha çok sevdirir. Bilimin sihirli dünyasında kaybolmak, onlar için keyifli bir oyun gibi düşünülebilir. Yaptıkları uygulamaların şaşırtıcı sürprizlerini görmek, küçük yaşlardan itibaren bilimi keşfetmeyi daha eğlenceli bir hale getirecektir.

Bilimin anlamını ve önemini kavrayan çocuklar, bu anlayışı ders çalışma sistemine de yansıtabilirler. Ezberci bir eğitim anlayışı yerine anlayarak, sorgulayarak ve sonuçların bilimsel kanıtlar ile desteklendiğini görerek öğrenmek isterler.

Basit çocuk deneyleri, çocukların sosyal yeteneklerinin gelişmesine de katkı sunar. Arkadaşlarıyla yaptıkları deneysel bir çalışma, onlara birlikte sorumluluk almayı, birlikte sonuçları görmeyi, birlikte denemeyi, kısacası takım çalışmasını ve iletişim becerisini öğretecektir.

Deney yaparak; kendilerine verilen bir bilginin doğruluğunu araştırmayı, o konu ile ilgili sorular sormayı ve merak etmeyi bir yaşam biçimi haline getirebilirler. Bu sayede sorgulayan bireyler olarak yetişirler.

Tüm bu sebeplerle, küçük yaşlardan itibaren bilime yakın bir şekilde büyümeleri oldukça önemlidir. Siz de çocuğunuzun bilime olan merakını deneylerle destekleyebilir, keşfederek öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Benzer İçerikler