Başkent Ankara, Türkiye’nin üniversite şehirlerinden biridir. Şehrin farklı noktalarında yarısına yakın bir kısmı devlet olmak üzere, toplam 24 üniversite yer alır. Tamamı kayıtlı olan yüksek öğrenci sayısına sahip üniversitelerde pek çok alanda eğitim verilir. Bununla birlikte, Ankara’daki hemen hemen tüm üniversiteler, uzun yıllardır eğitim verilen köklü kuruluşlardır. Şehirdeki çoğu üniversitenin bünyesinde hem fen, edebiyat hem de tıp ve hukuk fakülteleri yer alır.
Ankara’yı üniversite şehri yapan sebeplerden bir diğeri de olanaklarıdır. Barınma ve sosyal ihtiyaçların karşılanabilmesi adına şehirde birçok araştırma merkezi, kütüphane, özel ve devlet öğrenci yurtları bulunur. Lisans eğitimi için Ankara’daki üniversiteleri araştıranlar için şehirde yer alan üniversitelerle ilgili bilgileri bir araya getirdik.
İçindekiler
Ankara'daki En Eski Devlet Üniversiteleri
Ankara, Türkiye’nin en eski devlet üniversitelerinin bulunduğu şehirlerden biridir. Bu durum da bu okulları, tam donanımlı mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen yüksek öğretim kurumları haline getirir. Ankara’daki en eski ve en çok tercih edilen devlet üniversiteleri detaylarıyla aşağıda listelenmiştir:
- Ankara Üniversitesi: Atatürk’ün talimatıyla açılmış olup, Cumhuriyet’in ilk üniversitelerinden biridir. Temeli 1925’li yıllara dayanır. Üniversitenin resmi kuruluş tarihi ise 1946’dır. Bünyesinde Dil ve Tarih Coğrafya, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mühendislik, Eğitim Bilimleri, İletişim, Tıp, Hukuk, Veterinerlik, Güzel Sanatlar, Hemşirelik başta olmak üzere toplamda 18 fakülte yer ver alır. 10 bine yakın öğrenciye ön lisans, 50 bine yakın öğrenciye ise lisans eğitimi verilir. Bölümlerin taban puanları yıllara ve bölümlere göre değişiklik gösterir. (1)
- Gazi Üniversitesi: Diş Hekimliği, Fen, Tıp, Mühendislik fakülteleriyle adaylar tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alır. Kuruluşu 1926 yılına dayanan üniversitede, 19 farklı fakültede eğitim verilir. Araştırma ve uygulama merkezleriyle çıkardığı yayınlarla da bilim dünyasında adından söz ettirir. En iyi fakülteleri ve uluslararası başarılarıyla ünlü olan üniversitenin taban puanları bölümlere göre değişiklik gösterir. (2)
- Hacettepe Üniversitesi: Merkez kampüsü Sıhhiye’de yer alan üniversite, 1967 yılında kurulmuştur. Uluslararası EECA sıralamalarında ilk 50 üniversite arasında yer alan Hacettepe, 2003 yılındaki ARWU listelerinde dünyanın en iyi 1000 üniversitesi arasında gösterilmiştir. Başarılarının yanı sıra Diş Hekimliği, Eczacılık, Eğitim, Edebiyat, Fen, Güzel Sanatlar, Hukuk, Mühendislik ve Tıp fakülteleriyle en çok tercih edilen yüksek öğretim kurumları arasındadır. Üniversitenin taban puanları ise fakülte ve bölümlerine göre değişiklik gösterir. (3)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi: 1956 yılında kurulan ve eğitim dili İngilizce olan üniversite, Times Higher Education sıralamasında 85. sırada gösterilmiştir. (4) Ankara’da bulunan üniversiteler arasında ilk sıralarda yer alan ODTÜ’de bulunan bölümlerin taban puanları da yüksektir. Aynı zamanda üniversiteye yerleşen öğrenciler, hazırlık sınıfı okumak zorundadır. Hazırlık sınıfı okumak istemeyenlerin ise TOEFL ve üniversitenin kendi düzenlediği dil yeterlilik sınavı gibi sınavlardan aldıkları sonuçlarla yeterliliklerini belgelemesi gerekir. (5)
Ankara’daki Yeni Devlet Üniversiteleri
Kütüphane, bilim ve araştırma merkezi gibi sosyal olanakları oldukça fazla olan Ankara’da köklü olanlar kadar yeni üniversiteler de öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ankara’daki üniversiteler arasında yakın tarihte kurulanlardan bazıları şu şekildedir:
- Hacı Bayram Veli Üniversitesi: Hacı Bayram Veli Üniversitesi 2018 yılında Gazi Üniversitesinden ayrılarak kurulmuştur. Üniversitede 2 bine yakın öğrenci ön lisans, 20 bine yakın öğrenci ise lisans eğitimi görmektedir. İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Maliye, İktisat, Ekonometri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası İlişkiler, üniversitenin en çok tercih edilen bölümleri arasındadır. (6)
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi: 2013 yılında kurulan üniversitede 5000’e yakın öğrenciye ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilir. Üniversite bünyesinde başta Siyasal Bilgiler ve Hukuk olmak üzere toplamda 5 fakülte bulunur. Fakültelerin yanı sıra üniversitede Sosyal Bilimler, Doğu ve Afrika Araştırmaları, Batı Dünyası Araştırmaları, İslami Araştırmalar, Türk Dünyası Araştırmaları enstitüleri de bulunur. (7)
- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 2010 yılında kurulmuştur. Hem İngilizce hem de Türkçe eğitim verilen üniversitenin 7 farklı fakültede 30 bine yakın öğrencisi bulunur. (8)
- Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi: 2017 yılında müzik ve güzel sanatlar alanında yetkin mezunlar vermek amacıyla kurulan üniversitede 600’e yakın öğrenci eğitim görmektedir. Çankaya’da bulunan üniversite kampüsü, özel mimarisiyle de ilgi çekicidir. Üniversiteye kabul için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdan belirli bir puan aldıktan sonra adaylar, üniversite tarafından açılan yetenek sınavlarına başvurur. Bu sınavdan başarılı olan adaylar Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde eğitim almaya hak kazanır. (9)
Ankaradaki Özel Üniversiteler
Devlet üniversiteleri kadar özel üniversiteler de Ankara’da öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu sebeple taban puanları, bölümlere göre değişik gösterse de birçok farklı şehirden daha yüksek olabilir. Ankara özel üniversiteler arasından en çok tercih edilenler şu şekilde sıralanabilir:
- Bilkent Üniversitesi: Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından kurulan üniversite, Türkiye’nin ilk özel üniversitelerinden ve Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından biridir. 1984 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Bilkent, uluslararası başarılarıyla da ünlü olan üniversiteler arasındadır. 2016 yılında THES - QS Dünya Üniversiteler listesinde en başarılı 411 üniversite arasındaki yerini almıştır. Eğitim dili İngilizce olan Bilkent’in 9 fakültede yaklaşık 13 bin öğrencisi bulunur. Üniversitedeki bölümlerde YKS başarısına göre hem burslu hem de ücretli eğitim alma olanağı vardır. (10)
- Başkent Üniversitesi: Ağırlık olarak Sağlık Bilimleri üzerine eğitimler veren üniversite, 2004 yılında Haberal Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitede Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi bölümlerin yanı sıra Eğitim, Fen Edebiyat, İletişim, Güzel Sanatlar ve Mühendislik gibi fakülteler de yer alır. Başkent Üniversitesinin yaklaşık 20 bine yakın öğrencisi bulunur. (11)
- Çankaya Üniversitesi: 1997’de Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından kurulan vakıf üniversitesinde İngilizce ve Türkçe dilinde eğitimler verilir. Yaklaşık 8 bin öğrencisi olan okuldaki 5 fakültede 23 bölümde eğitimler sürdürülür. Üniversitenin merkez kampüsü Eskişehir Yolu’nda, enstitülerin bulunduğu kampüs ise Balgat’ta yer alır. (12)
- Atılım Üniversitesi: İngilizce ve Türkçe eğitimlerin verildiği Atılım Üniversitesi, Atılım Vakfı tarafından kurulmuştur. 10 bine yakın öğrencisi olan okulun merkez kampüsü, İncek’tedir. Üniversitede Fen Edebiyat, Hukuk, Sağlık Bilimleri ve Tıp dahil olmak üzere toplam 7 fakülte bulunur. (13)
- TED Üniversitesi: Eğitim, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık ve Mühendislik fakültelerinde dünya standartlarında eğitimler verilen TED Üniversitesi, Türk Eğitim Derneği tarafından kurulmuştur. Eğitimleri Çankaya kampüsünde verilen üniversitede Dil ve Edebiyat bölümleri ile birlikte Psikoloji, Sosyoloji, Mimarlık ve Mühendislik bölümleri oldukça sık tercih edilir. (14)
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi: Havacılık ve Uzay Bilimleri üzerine eğitim veren Türkiye’nin ilk üniversitesidir. Üniversite, 2011 yılında kurulmuş ve 2012 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Eğitim dili Türkçe ve İngilizce olan Türk Hava Kurumu Üniversitesinde Hava ve Ulaştırma, İşletme, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Mühendislik fakültelerinde eğitimler verilir. Aynı zamanda üniversitede Havacılık ve Uzay Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri ile Havacılık Meslek Yüksekokulu bulunur. Üniversitenin merkez yerleşkesi Etimesgut ilçesindedir. (15)
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi: 2003’te Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan üniversitenin 6 fakültesinde toplam 21 bölümde eğitim verilir. Ayrıca 2 enstitüde de yüksek lisans ve doktora eğitimleri sürdürülür. TOBB’un eğitimi İktisadi ve İdari Bilimler ağırlıklı olsa da üniversite, Mühendislik, Fen Edebiyat, Hukuk ve Tıp fakültelerinde de en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında yer alır. (16)
Ankaradaki Üniversitelerde Okumanın Avantajları
Ankara’da çok sayıda üniversite olduğu için öğrenciler için sosyal olanaklar ve disiplinlerarası çalışma imkanı oldukça fazladır. Bununla birlikte şehirde öğrencilerin faydalanabileceği birçok kütüphane yer almaktadır. Üniversite kampüsleri dışında bulunan kütüphanelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Ankara Milli Kütüphane
- Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
- Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi
- CerModern Sanat Kütüphanesi
- Ankara Goethe Enstitüsü Kütüphanesi
Kütüphanelerin yanı sıra tarihi açıdan çok zengin olan Ankara’da Anadolu Medeniyetleri, Etnografya, Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi dahil olmak üzere öğrencilerin faydalanabileceği birçok müze bulunur. Tüm bu olanaklar sayesinde şehir, adayların en çok tercih ettiği yerler arasındadır. Bu özelliklerine ek olarak Ankara’daki üniversite kampüsleri genellikle, yeşillikler arasında çalışma fırsatını öğrencilerine sunar. ODTÜ’nün merkez yerleşkesiyle Hacettepe’nin Beytepe kampüsü büyük çam ağaçlarının eşlik ettiği bir alana inşa edilmiştir. Bununla birlikte, genellikle tüm üniversitelerin kampüsüne ulaşım oldukça kolaydır. Hemen hemen tüm yerleşkeler, merkezi noktalarda yer alır.
Senin de hayalinde Ankara’daki üniversitelerden birinde lisans eğitimi almak varsa YKS’de yeterli puan almak için kişisel çalışma planını oluşturmaya ve sınava kadarki zamanı en verimli şekilde değerlendirmeye ihtiyacın olabilir. Bunu yapabilmek için çevrim içi olarak üniversite sınavına hazırlık çözümü sunan Raunt’tan destek alabilirsin. Raunt, yapay zeka destekli altyapısıyla çözdüğün sorulara göre seni yakından tanır ve eksiklerini tamamlamaya yönelik kişisel çalışma planını oluşturmana destek olur.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hacettepe (3)
https://www.timeshighereducation.com (4)
https://adayogrenci.metu.edu.tr (5)
https://www.hacibayram.edu.tr (6)
https://tr.wikipedia.org/wiki (7)
https://w3.bilkent.edu.tr (10)
https://tr.wikipedia.org/wiki (11)
https://www.cankaya.edu.tr (12)
https://uniaday.atilim.edu.tr (13)
https://tr.wikipedia.org/wiki (14)