YKS 2025 Ne Zaman Yapılacak? Başvuru Tarihleri Belli mi?

YKS 2025 Ne Zaman Yapılacak? Başvuru Tarihleri Belli mi?

  • 26.10.2022

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltması olan YKS her yıl yaklaşık aynı dönemde gerçekleştirilir. Öğrencinin sınava tam olarak hazır olması için okul müfredatının tamamlanmış olması önem taşır. Bu nedenle YKS eğitim-öğretim yılının bitiminden hemen sonra yapılır. Böylelikle öğrenciler tüm müfredatı tamamlamış ve sınava hazır olarak kabul edilir. 

YKS başvuru tarihleri lise son sınıf öğrencileri, mezuna kalanlar ve sınava girmek isteyenler tarafından her yıl merakla takip edilen günlerdir. Peki, 2025 yılında YKS ne zaman yapılacak? 2025 YKS başvuru tarihleri açıklandı mı? Konu ile ilgili detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

YKS 2025 Ne Zaman?

YKS 2025 Ne Zaman?

Bir dizi sınavdan oluşan YKS’nin amacı ortaöğretimden yükseköğretime geçişte öğrenciyi, eğitimini sürdürebileceği en uygun üniversiteye yerleştirmektir. Bu yerleştirme işlemi öğrencinin başarı durumuna ve girmek istediği okul kontenjanına göre belirlenir. Her bir kriterin temelinde öğrencinin çalışmış ve sınava hazır şekilde gelmiş olması yatar. YKS 2025 de önceki yıllarda olduğu gibi okullar tatile girdikten sonra uygulanacaktır. Toplamda 3 oturumdan oluşan sınavların tarihleri şöyledir:

  • İlk sınav TYT olarak kısaltılmış testtir. Bu sınavın uzun ismi Temel Yeterlilik Testi’dir. Bu test 21 Haziran 2025 Cumartesi günü yapılacaktır. Sınav toplam 165 dakika sürecektir.
  • İkinci sınav, AYT olarak anılandır. AYT, Alan Yeterlilik Testi’nın kısaltmasıdır. Bu sınav da 22 Haziran 2025 Pazar günü yapılacak ve toplam 180 dakika sürecektir.

Bu iki sınav sonucu yayımlandıktan sonra öğrenci, okumak istediği üniversitelerden oluşan tercih listesini ÖSYM tarafından belirlenmiş yerlere teslim eder. Tercih listesini teslim eden öğrenci okulların kontenjan açıklamalarına göre istediği okulda okumaya hak kazanıp kazanmadığını öğrenir.

TYT ve AYT haricinde bir sınav daha vardır. Bu sınav da yoğun yabancı dil eğitimi alan öğrenciler için özel olarak hazırlanmış YDT’dir. Uzun ismi Yabancı Dil Testi olan bu sınav da AYT ile aynı gün yapılır. Buna göre YDT testi 22 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirilecektir. Bu sınavın toplam süresi 120 dakikadır.

YKS 2025 Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

YKS 2025 Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

YKS 2025 tarihi kesinleştikten hemen sonra başvuru ve diğer işlemler için gerekli tarihler de açıklanır. Bu tarihler hem ÖSYM’nin web sitesinden duyurulur hem de basın yayın organları aracılığıyla iletimi sağlanır. “YKS 2025 kaç gün kaldı?” sorusu da geri sayım yaparak motive olan öğrenciler için oldukça önemli bir konudur. Bu aşamada YKS sayacımızı da inceleyebilirsiniz! YKS başvuru şartları ve muhtemel sürelerini ise bir önceki sene yayımlanan kılavuzu kaynak alarak şöyle listelemek mümkün:

  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okuyan veya mezun olan herkes YKS’ye başvurabilir. Ortaöğretim kurumlarından kast edilen lise veya dengi okullardır. Bu okullara açık öğretim liseleri ve yurt dışında denkliği olan kurumlar dâhil olarak kabul edilir.
  • YKS başvurusu için adayın fotoğraflı kimliğinin olması önemlidir.
  • Fotoğraflı kimliği bulunan adaylar e-devlet şifresiyle, AİS olarak kısaltılmış olan ÖSYM Aday İşletim Sistemine giriş yapabilir. E-Devlet aracılığıyla kayıt olarak veya AİS mobil uygulaması üzerinden kaydını gerçekleştiren öğrenci sınav başvurusunu da aynı yolla gerçekleştirebilir.
  • Adayın kimlik kartında fotoğraf yoksa ÖSYM başvuru merkezlerine giderek fotoğraf vermeleri önemlidir.
  • Başvurudan önce ilgili kılavuzu okumak isteyen adaylar www.osym.gov.tr adresinin “Duyurular” bölümünden ilgili ilanı takip edebilir. Böylelikle kılavuzu bilgisayarına indirerek okuyabilirler.
  • YKS 2025 için başvurular 6 Şubat - 3 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacaktır.

Sınava girmek isteyen öğrencilerin tüm bu tarihlere çok dikkat etmesi önemlidir. Belirtilen gün ve saatler haricinde sınav ücreti yatırma, kayıt ve başvuru yaptırma gibi durumlar ÖSYM’nin belirlediği kurallar çerçevesinde kabul edilmez.

YKS 2025 Nasıl Olacak?

YKS 2025 Nasıl Olacak?

YKS 2025 konuları, özel bir değişiklik veya güncelleme getirilmediği sürece önceki senelerde çıkan sınav konularına benzer şekilde olacaktır. Konulara göre testleri yanıtlayan adaların ham puanları doğru ve yanlış cevap sayısına göre belirlenir. YKS’nin ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testinde hesaplanan puan, adayın matematik veya Türkçe testinden aldığı ham puana bağlıdır. Bu testlerden en az birinden minimum 0,5 puan almış aday, AYT ve YDT’te ağırlıklı puanlarının hesaplanmasına hak kazanmış demektir. Ortaöğretim sırasında Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersini almayan adaylar gerekli kodu yazarak bu sorulardan muaf olurlar. Muafiyet için öğrencinin ortaöğretim boyunca bu dersi almadığına dair resmî evrakları daha önceden eğitim aldığı kuruma ibraz etmiş olması önemlidir. E-okul üzerinden gelen bilgilendirmeyle öğrencinin bu dersten muaf olması sağlanır. Öğrencinin beyanatı da muafiyetin onun tarafından da ibraz edilmesi demektir. Din dersinden muaf olan öğrenci için TYT, AYT testlerinde ek felsefe sorularını yanıtlaması beklenir.

“YKS 2025 kaç kişi girecek?” sorusunun cevabı da birçok kişi tarafından merak edilir. Şu an için ÖSYM’nin bu konuyla ilgili herhangi bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte önceki yıllara göre belirli tahmin ve öngörüleri vardır. YKS’ye her yıl 2,5 milyon üzerinde öğrenci girer. Bunun yanı sıra YKS barajının kaldırılması da öğrenci sayısında artışa yol açmıştır. 2022 YKS’ye giren öğrenci sayısı yaklaşık 3 milyon 250 bin kişi olmuştur. 2021 yılında ise 2 milyon 416 bin kişi sınava girmiştir.

TYT 2025 Sınav Konuları Neler?

TYT konuları, konuya ilişkin farklı bir açıklama getirilmediği takdirde şöyle olacaktır:

  • Türkçe Testi: Türk dilinin doğru kullanılması, okuduğun anlaşılıp yorumlanabilmesi, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerisi olacaktır. Toplam soru sayısı 40’tır.
  • Sosyal Bilimler Testi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yanı sıra felsefe, tarih ve coğrafya derslerine dair sorular da bu testte yer alacaktır. Toplam soru sayısı 20’dir.
  • Temel Matematik Testi: Temel matematiğe dair tüm kavramları kullanabilme, birbiriyle ilişkilendirerek problem çözebilme gibi yeteneklere dair sorular bulunur. Bunun yanı sıra temel matematik kurallarının doğru şekilde işlenmesi ve gündelik hayatta çözümüne dair sorular da bu bölümde yer alır. Test 40 sorudan oluşur.
  • Fen Bilimleri Testi: Biyoloji, fizik ve kimya konularından oluşan bir testtir. Soru sayısı 20’dir.

YKS’de başarılı olabilmek için hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak için önündeki kısıtlı zamanı en verimli şekilde değerlendirmek önem taşır. Zamanı verimli değerlendirmek için de kişinin eksiklerini bilerek bu eksikleri tamamlamaya yönelik bir çalışma planı oluşturması gereklidir. YKS’ye girecek adaylar bunları yapabilmek için çevrim içi hizmet veren YKS hazırlık çözümlerinden destek alabilir. Örneğin, Raunt yapay zeka destekli teknolojisiyle YKS’ye hazırlanan adayı çözdüğü sorulara göre tanıyarak eksiklerini belirlemesine ve kişisel çalışma planını oluşturmasına yardımcı olur. 

Her yıl YKS’ye başvuru tarihlerini herhangi bir sebeple kaçıran adaylar için ÖSYM tarafından belirlenen YKS geç başvuru tarihleri de açıklanır. Başvuru tarihlerini kaçıran adayların geç başvuru tarihlerini takip etmeleri oldukça önemlidir. 

Benzer İçerikler