Milyonlarca öğrencinin beklediği YKS’ye geri sayım başladı. ÖSYM, YKS başvurularıyla ilgili duyuruyu internet sitesi üzerinden yayımladı. Böylelikle “YKS sınavı ne zaman?” sorusu da yanıtlanmış oldu. 13 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan duyuruya göre sınav 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşecek. 21 Haziran günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran’da ise AYT ve YDT uygulanacak. Duyuruya göre AYT olarak kısaltılan Alan Yeterlilik Testi sabah oturumunda, Yabancı Dil Testi olanYDT ise öğleden sonra yapılacak. Sabah oturumlarında sınavın başlama saati 10.15 olarak açıklandı. Saat 10.00’dan itibaren sınav yerine giriş mümkün olmayacak. Öğle oturumunun saati ise 15.45 olarak belirlendi. Bu oturum için saat 15.30’dan itibaren sınav yerine girişler kapatılacak. Her yıl karşılaşılan, geç kaldığı için sınav kapısından çevrilen öğrencilerden biri olmamak için sınav yerini önceden görmek ve alarm kurmak önem taşıyor. Peki TYT-AYT kayıt ve başvuru tarihleri ne zaman?
İçindekiler
YKS Geç Başvuru Nedir?
YKS başvurusunu kaçıran öğrenciler geç başvuru haklarını kullanabiliyor. Üniversite geç başvuru tarihi normal kayıt zamanlarına yetişemeyen öğrenciler için önemli bir avantaj. Tıpkı üniversite kayıtlarında olduğu gibi sınavlarında da geç başvuru olanağı bulunuyor. O hâlde, “YKS geç başvuru nasıl yapılır?” sorusunun cevabına da değinelim.
2025 yılı için YKS geç başvuru tarihleri 11 - 13 Mart 2025 olarak belirlendi. Geç başvurunun normal başvurudan en önemli farkı sınav ücretleri. Geç başvuru yapan öğrencilerin girecekleri her sınav için ayrı ücret ödemeleri gerekiyor.
Geç başvuruda önceki müracaatla ilgili düzenlemeler ve değişiklikler de yapmak mümkün. Örneğin, önceki başvuruda formun hangi sınavlara gireceğine dair bölümünde YKS işaretlendi ve diğerleri boş bırakıldıysa sonradan fikir değişikliği olması durumunda geç başvuru günlerinde bu oturumları da işaretleyerek ilgili ücretleri yatırmak mümkün ancak önceden sınav oturumları işaretlendiyse ve ücretleri yatırıldıysa sonradan bu bilgileri değiştirmek olanaksız.
Başka bir örnek olarak şöyle bir olaya da bakalım. Aday sınava başvururken “2023-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2025-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2023-TYT puanımı kullanmak istiyorum.” seçeneğini işaretledi ve ücretini de ödediyse ve sonra bu seçenekten vazgeçip sınava girmeye karar verirse geç başvuruda bu değişikliği de yapmak mümkün. Hangi oturuma katılmak isteniyorsa ücret farkı ödenerek sınava girilebiliyor.
YKS'ye Kaç Gün Kaldı?
İşte yürekleri pır pır ettiren soru. Sen de “YKS sınavı ne zaman ve kaç gün var?” diye düşünerek geriye sayıyor musun? Bunun için bir YKS sayacımız var! Bu sayaç ile sınava kaç gün kaldığını kolayca takip edebilirsin.
Aslına bakarsan bu veri insanı heyecanlandırırken motive de ediyor. Düşünsene, içinde bulunduğun aydan itibaren sınava kadar kaç gün ve saat var? Bu kadar gün ve saat, daha çok soru çözmek ve video izlemek için bir sürü vakit demek. Kronometre kendi kendine saymaya devam etsin, çok önemli değil. Kalan vaktinde kendini hedefe doğru giderken hayal etmelisin. Sınavdan çıktığın anda ne kadar rahatlayacağını düşünerek de kendini motive edebilirsin. Böylelikle daha etkili bir şekilde odaklanabilir ve seni hedefe ulaştıracak çalışmalarına hız kazandırabilirsin.
YKS Başvuruları Ne Zaman?
ÖSYM’nin web sitesinde sınava başvuru tarihleri 6 Şubat - 3 Mart 2025 olarak duyuruldu. Bu süre içinde başvuran öğrencilerin 2024-2025 öğretim yılında açık liseler de dâhil olmak üzere ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okuması veya beklemeli olması gerekiyor. Bunun yanı sıra liseyi bitirmiş olanlar da sınava girebiliyor. Ortaöğretimini yurt dışında bitirmiş olan lise ve dengi okullardan mezun öğrenciler de sınava katılabiliyor. Bu noktada önemli olan, yurt dışında okunan lisenin Türkiye’de denkliğinin olup olmaması.
Yurt dışında okuyup sınava katılmak isteyen öğrenciler için öncelikle okulun Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olup olmadığına bakılıyor. Bağlıysa sistemde bilgiler görünüyor. Eğer okul MEB’e bağlı değilse bile sınav başvurusu yapabilmek mümkün. Bunun için başvuru merkezlerine gitmek gerekiyor. Askerî okullar veya KKTC’deki ortaöğretim kurumlarından mezun öğrenciler de bu okullar MEB’e bağlı olmadığı için aynı merkezlere gitmek zorunda.
Başvuru yapabilmek için öncelikle fotoğraflı kimlik kartı gerekiyor. e-Devlet üzerinden online başvuru yapıldığı anda bilgiler, fotoğrafla birlikte 2025 YKS sistemine dâhil ediliyor. Kimliğinde fotoğrafı olmayan adaylar yaşadıkları bölgedeki nüfus müdürlüğüne giderek fotoğraflı kimlik kartlarını kısa sürede alabilirler. Kimlik kartı ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yaparak ÖSYM AİS kaydını oluşturmak yeterli. Öğrenci kayıt oluşturduktan sonra başvuru işlemlerine geçilebilir. HES kodu, okul bilgisi, sınav başvuru detaylarını sisteme kaydettikten sonra da sınav ücretini yatırmak gerekiyor. Sınav ücretini yatırmamış kişilerin başvurusu tamamlanmış sayılmıyor ve son kayıt gününden sonra tüm bilgileri siliniyor.