Her yaşta kitap okumanın önemi büyük. Okuma yazma öğrenmeden önce bile ebeveynlerin çocuklarına kitap okuması ve bu yolla onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırması tavsiye edilir. İlkokulda, okumayı öğrendikten sonra ise kitaplarla kişisel bağ kurulur. Hayatın her döneminde yaş grubu, ilgi alanı, bilgi veya kurgu pek çok konu başlığına göre kitap bulmak ve okumak mümkündür. Önemli olan kitap okumayı bir zorunluluk olarak görmek yerine yeni dünyalara varacak bir yolculuk gibi düşünebilmektir. Kitap okumayı boş zaman aktivitesi değil, başlı başına bir hobi olarak kabul etmek, keyifli okuma saatleri geçirmenize yardımcı olabilir.
Bu yazımızda üniversite yıllarında okunması gereken kitap önerileri ile sizlerleyiz.
İçindekiler
Kitap Okumanın Önemi
Kitap okumak en faydalı hobilerden biridir. Hayat boyu öğrenme imkanı sunar. Beyin fonksiyonlarını ve bağlantı kurma becerisini artırır. Kelime dağarcığınızı geliştirerek konuşma ve yazma becerilerinde sizi ileriye taşır. Farklı karakterler tanıyarak ve yeni dünyalara konuk olarak olaylara bakış açınızı değiştirmenizi sağlar. Empati yeteneğini kuvvetlendirir.
Yapılan araştırmalar 30 dakikalık bir okumanın kişiye sakinlik ve dinginlik sağladığını böylece stresi azalttığını ortaya koymuştur. Bu faydasıyla uyku düzeninizi de destekler. İyi bir uyku için rutinlerin önemi her zaman vurgulanır. Bu uyku öncesi rutinine kitap okumayı eklemek, uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Kitap okumak her yaşta gereklidir ancak üniversitede okunan kitaplar birçok konuda yeni bilgiler edinmeye ve ilgi alanlarını keşfetmeye imkan tanıyarak size yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Üniversitede okunması gereken kitaplar için hazırladığımız önerilere göz atarak siz de yeni dünyaları keşfedebilir, ilgi alanınıza göre seçimlerde bulunabilirsiniz.
İyi Hissetmek - Dr. David Burns
Tüm dünyada büyük etkiler yaratan bu kitap, Profesör Dr. David Burns tarafından kaleme alınmıştır. Psikolojik kaynaklara dayanarak kişinin kendini iyi hissetmesine yönelik egzersizler içerir. Kaygı, suçluluk, öz güvensizlik, kötümserlik, erteleme ve depresyon gibi hislerin sizi ne derece etkilediğini ve hangi yöntemlerle olumlu yöne kendinizi çekebileceğinizi bulabilirsiniz. Bilimsel kaynaklar, testler ve yöntemler içermesi sebebiyle kişisel gelişim alanındaki birçok kitabın ötesinde konumlanır. Farkındalığını yükseltmek ve kendini geliştirmek isteyen her bireyin mutlaka edinmesi gereken bir kitaptır.
Bin Muhteşem Güneş - Khaled Hosseini
Afgan asıllı Amerikalı yazarın eşsiz kaleminden çıkmış, etkileyici bir romandır. Topraklarında yaşanan ikilemleri, çatışmaları, farklılıkları çarpıcı şekilde okuyucuya aktarır. Olaylara iki ayrı kadının penceresinden bakma imkanı sunan bu romanda herkesin kendinden bir şeyler bulması mümkün. Bu kitabı okuduktan sonra kaderin ortaya koyduğu çıkmazı etkileyici biçimde sunan usta yazarın Uçurtma Avcısı kitabını da okuma listenize eklemek isteyeceksiniz.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
Türk edebiyatının seçkin şair ve yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar, kendine has yorumu ile Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu yansıtır. Her dönemin gözde konularından biri olan doğu ve batı kültürlerinin çatışmasını konu alan roman, Türk edebiyatına yeni bir soluk getirmiştir. Bulunduğu döneme eleştirel bir gözle bakan yazar, kaleme aldığı konularla hala güncelliğini yitirmeden çok okunanlar listesinde yerini alır. Hayri İrdal adlı gencin hikayesine konuk olurken, siz de pek çok ders çıkarabilirsiniz.
Yabancı - Albert Camus
Felsefi yaklaşımlara ilgi duyan üniversite öğrencilerin mutlaka okunması gereken roman dünyada en çok satan kitabı ünvanına sahiptir. Varoluşçuluk akımının iyi bir örneğini okuyucusuna sunan Albert Camus, sade bir anlatım ile derin anlamlarla dolu bir yolculuğa çıkarır. Romanın kahramanıyla birlikte tekdüze hayata ortak olup sorguladığınız keyifli bir okuma olacaktır. Nobel ödüllü yazarın kitaplarını listesine eklemek farklı tat katacaktır.
Distopik Dünyalar İçeren Kitaplar
Psikolojik ve edebi eserlerin yanı sıra üniversite döneminde distopik dünyalar içeren kitaplar ilginizi çekebilir. Okuruna farklı bir dünya sunan ve gerçeklikle harmanlayan eserler oldukça etkileyicidir.
Körlük - Jose Saramago
Yazarına Nobel ödülü kazandıran bu eser, kurgusu ve diliyle sizleri oldukça etkileyecektir. Etkisinden bir süre çıkamayacağınız bu kitapta toplum yapısına, kişisel çıkarlara, demokrasi anlayışına ve karar mekanizmalarına eleştiride bulunulur. Portekizli yazar, isimsiz bir ülkede ortaya çıkan bulaşıcı körlük hastalığının nasıl bir yozlaşma ortamı oluşturduğunu etkileyici bir anlatımıyla okura sunar.
Yarattığı etki sebebiyle beyaz perdeye de uyarlanmıştır. Her okuyucunun bildiği gibi kitaptan okumanın tadı ve hazzı daha farklıdır. Bu nedenle kitabı okuduktan sonra filmi izlemenizi tavsiye ederiz.
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Amerikalı yazar Ray Bradbury'nin distopik bir dünya düzeni üzerinden toplum eleştiri yaptığı eser, içinde birçok bilim kurgu öğesini barındırır. Distopyaları sevenler için farklı bir dünya yaratan yazar, teknolojinin gelişmesiyle toplumdaki sanatsal gerilemeye vurgu yapar. Kitabın en ilgi çekici kısmı olay örgüsündeki gerçeklikle arasındaki zıtlıktır. Bu romanda itfaiyecilerin görevi yangın söndürmek yerine kitapları yakmaktır. Yazar, bulunduğu dönemde televizyonun kitap okuma alışkanlığını köreldiğini ve buna bir eleştiride bulunmak istediğini dile getirir. Teknolojinin çok daha ileri seviyede olduğu günümüzde roman güncelliğini yitirmeyen en başarılı distopyalardan biridir.
Üniversitede okunması gereken kitaplar listesi ilgi alanlarınıza ve zevklerinize göre daha çok genişletilebilir. Mutlaka ilgi alanlarınıza göre ufkunuzu genişletecek , kültürel alanda ya da iş hayatınızda fayda sağlayacak bilgiler edinebileceğiniz kitaplar edinmelisiniz. Bu dönemi belirli aralıklarla okuma saatleri yaparak ve kendinizle başbaşa kalma fırsatı yaratarak geçirmeniz kişisel gelişiminiz açısından da oldukça önemlidir. Üniversite eğitiminiz sırasında hobi amaçlı kitap okumaya vakit ayırmakta zorlanıyorsanız okuma hızınızı artırarak zamanınızı daha verimli değerlendirebilirsiniz. Bunun için çevrim içi hizmet veren hızlı okuma kursu Hızlıgo’ya her gün 15 dakika gibi kısa bir süre ayırmanız yeterli olacaktır. Günlük yapacağınız pratiklerle anlayarak okuma hızınızı kısa sürede 2 katına kadar artırabilirsiniz. Böylelikle ders kitaplarınıza hem de hobi amaçlı okuduğunuz ve sizi geliştirecek kitaplara vakit yaratabilirsiniz.
Eğer henüz üniversite döneminde değilseniz, siz de Üniversiteye Başlamadan Önce Okunması Gereken Kitaplar yazımızdan ilham alarak okuma listesi oluşturabilirsiniz.