Üniversitede Hazırlık Okuma Nedir? Hazırlıkta Ne Yapılır?

Üniversitede Hazırlık Okuma Nedir? Hazırlıkta Ne Yapılır?

  • 21.11.2024

Hazırlık eğitimi verilen üniversitelere girdiğin ilk sene, kime sorsan tatil gibi geçtiğini söyleyecektir. Ancak finaller gelip çattığında tatilin gerçek yüzü ortaya çıkar. Sınavdan hemen önce başlayan panik hali, üniversite bitene kadar her final zamanı yaşayacağın hallerin hızlandırılmış kursu gibi gelebilir.

Peki, hazırlık tam olarak ne ve hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin avantajları neler, hazırlık okumak zorunluluk mu veya hazırlık sınıfından nasıl muaf olursun? Gel birlikte inceleyelim.

Üniversitede Hazırlık Okumak Nedir?

Üniversitede Hazırlık Okumak Nedir?

Üniversitede hazırlık okumak, daha sonraki senelerde alacağın eğitimin dilini iyice öğreneceğin bir yıl demektir. Çok spesifik bir bölüm olmadığı takdirde hazırlık sınıfları genellikle İngilizce olur. Bu sınıflarda sadece kazandığın bölümden öğrenciler olmaz. Her bölümden öğrenciyle sınıf arkadaşı olursun. Bu da ilerleyen zamanlarda üniversitedeki arkadaş çevreni zenginleştirecek önemli bir avantajdır. Hazırlık sınıfı hem yabancı dilini geliştirir hem de okula adaptasyonunu sağlar. Eğer okulun öğrenci kulüpleri, kantinleri, kütüphanesi, eğlence alanları gibi tüm imkânlarından faydalanmayı düşünüyorsan hazırlık sınıfı, okul hakkında yapacağın araştırmalar için de kolaylık sağlar. Bazı bölümlerde hazırlık okumak ya da okumamak senin tercihine bırakılır. Zorunlu İngilizce eğitim verilen bölümlerde hazırlık zorunludur. Eğer İngilizce seviyenin yeterli olduğunu düşünüyorsan, muafiyet sınavına girebilir ya da hazırlığı doğrudan geçme hakkını kazanabileceğin IELTS, TOEFL gibi sınavlara girerek dil seviyeni ölçebilirsin. Ayrıca, okuduğun üniversitenin kabul ettiği bazı sınavlarda başarı gösterdiysen de hazırlık sınıfını atlaman mümkün. Bu sınavların, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından YDS eşdeğerliğinin olup olmadığına bakman gerekir. Sınavlara girip aldığın puanın eşdeğerlikte geçer nota karşılık gelip gelmediğini de kontrol etmen önemlidir.

Üniversite Hazırlıkta Ne Yapılır?

Üniversite Hazırlıkta Ne Yapılır?

Üniversite hazırlık sınıfları, okuldan okula farklılık gösterse de genellikle kampüste, bölümlerden farklı bir binada bulunur. Burada farklı bölümleri kazanmış ve okulda ilk senesi olan birçok kişi bir arada eğitim alır. Okulun diğer bölümlerinden biraz daha izolesindir ve bu da aslında iyi bir durumdur. Lisedeki gibi bir ders programın vardır ancak lisedeki katı kurallar yerini tamamen senin sorumluluğun altındaki “yapılması gerekenler” listesine bırakır. Tüm dersler İngilizcedir. Artık üniversitede olduğunu anlarsın ancak henüz not peşinde koşmaya, bölümdeki spesifik dersleri almaya başlamadığından kendini daha rahat hissedersin.

Üniversite hazırlık, zor geçen sınav yılından sonra bir tatil gibi de gelebilir. Peki, hazırlık okurken neler yapabilirsin? Başka bir şehirde okumaya gittiysen şehrin tarihi, turistik güzelliklerini keşfedebilirsin. Sinema, tiyatro gibi kültürel faaliyetlere vakit ayırabilirsin. Hem ders çalışıp hem de kültürel ve sosyal hayatını yaşamanın keyfini çıkarabilirsin. Kariyerine odaklanmak için çeşitli girişimlerde de bulunabilir, bölümünü ziyaret edebilirsin. Okulun kulüplerini araştırabilir, hangisinin senin için daha faydalı olabileceğine dair bilgiler toplayabilirsin. Kısacası üniversitede kendini nerede görmek istiyorsan, gereken altyapıyı hazırlıktayken atmaya başlayabilirsin.

Hazırlık sınıfı kimi öğrenci için zaman kaybı, kimi öğrenci için de üniversiteye oryantasyon zamanıdır. Eğer böyle bir şansın varsa ve sınava hazırlanırken çok yorulduysan hem çalışıp hem de biraz dinlenmenin zamanı diye düşünebilir ve bir senelik hazırlık sınıfını doyasıya yaşayabilirsin. Seçim senin.

Benzer İçerikler