Turlama Tekniği Nedir?

Turlama Tekniği Nedir?

  • 23.11.2024

Özellikle deneme sınavları, liselere geçiş sınavları ve üniversite sınavlarında bazı tekniklerin kullanılması hem zaman açısından hem de puan açısından öğrencilere fayda sağlayabiliyor. Bu tekniklerden biri olan turlama tekniği, sınav esnasında yaşayabileceğin aşırı kaygıyı ve stresi azaltmaya destek olabilir.

Turlama tekniği uygulamak, soruları zorluk derecelerine göre sınıflandırmayı gerektirir. Kolay soruların çözümünden sonra zorlara geçmek sana daha fazla zaman kazandırabilir. Hem soruları anlamana hem de zamanını iyi kullanmana yardımı olan turlama tekniğiyle ilgili daha fazlasını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsin.

Turlama Tekniği Nedir?

Turlama Tekniği Nedir?

Turlama tekniği temelde kolay ve zor soruların belirlenmesi ve önce kolay soruların çözülerek fazla süre kaybının önüne geçilmesine dayanan sınav tekniğidir. Öğrenciler birinci turda kolay veya normal zorluktaki soruları hızlıca çözüp bitirirler. Daha sonra kalan zamanlarını daha zor gördükleri sorulara ayırırlar.

Klasik bir şekilde, sırasıyla sorular çözüldüğünde öğrenciler hem kolay hem de zor sorularla aynı anda karşılaşırlar. Bu süreçte sınavın son anına kadar kaygı, heyecan ve stres üst seviyede olabilir. Zor sorular, bir sonraki kolay sorunun da zor olarak algılanmasına neden olabilir. Turlama tekniği bunu engelleyerek başta kolay sorularla kendini motive etmene, daha sonra da tam motivasyonla zor sorulara dönerek başarını artırmana katkı sağlar.

Turlama Tekniğini Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turlama tekniği uygulanırken öğrencilerin bazı detaylara dikkat etmesi gereklidir. Özellikle tekniğin esas sınavlardan önce birkaç kez denenmesi ve sonucunda başarılı olunması önemlidir. Diğer türlü zaman ve başarı kazandıracağına tam tersini de getirebilir. Bunun yanı sıra turlama tekniğini uygularken ve uygulamadan önce dikkat etmen gerekenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

• Boş bıraktığında moralini bozmamalısın. İkinci turda boş bıraktığın soruyu zor sorularla birlikte çözebilirsin.
• Turlama tekniğini uygularken ilk aşamada zor soruları sonraki aşamaya bıraktığından pek çok boş sorun kalabilir. Bu boş soruları dikkatli incelemende ve cevap kağıdında yanlış kodlamalar yapmamaya dikkat etmende fayda var.
• Tekniği uygularken mutlaka kendinden emin olmalısın ve tekniğin gerekliliklerini bilmelisin.

Bu detaylara dikkat ettiğinde turlama tekniğiyle başarını artırabilir; sınavlarda soruları kontrol etmeye daha fazla zaman ayırabilirsin.

 

Turlama Tekniğindeki Geometrik Şekiller Ne Anlama Gelir?

Turlama Tekniğindeki Geometrik Şekiller Ne Anlama Gelir?

Turlama tekniği esnasında okuduğun soruları bazı geometrik şekiller koyarak işaretlemen ikinci turda neden boş bıraktığını anlayabilmene yardımcı olur. Turlama tekniğindeki geometrik şekillerden olan üçgen, cevabı o an anımsayamadığında kullanacağın işarettir. Kareyi biraz fazla düşünmen gerektiğinde; daireyi ise konuyla ilgili hiçbir şey bilmediğinde kullanmak, geri dönüp baktığında işlerini kolaylaştırabilir.

Bu şekilleri çizdikten sonra ikinci turda soruları daha rahat çözebilirsin. Kullandığın işaretler doğrultusunda hangi soruya ne kadar zaman ayırman gerektiğine karar verebilir ve sınavını sorunsuz bir biçimde tamamlayabilirsin.

Sonuç olarak turlama tekniği sayesinde sınav kaygını azaltarak soruları daha bilinçli ve kendinden emin bir şekilde çözebilirsin. Sen de birkaç deneme sınavıyla turlama tekniğini deneyebilir, bu uygulamalardan sonra sende bıraktığı etkiye göre sınav stratejini geliştirebilirsin.

Benzer İçerikler