Hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olan telefonun mucidi hepimizin bildiği gibi Alexander Graham Bell’dir. Graham Bell 19. yüzyılda, telgraf üzerinde çalışmalar yaparak telefonu icat etmiştir. Peki bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Asıl amacı sağır ve dilsizlerin kullanabileceği bir cihaz üretmek olan Graham Bell, yaptığı çalışmalar sırasında konuşmanın titreşimlerinin duyulmasıyla birlikte telefonun icadına doğru bir yol izler. Graham Bell’i telefonun icadı için harekete geçiren etken annesinin sağır ve dilsiz olmasıdır. Ayrıca Graham Bell’in babası da eşinin durumundan etkilenerek sağırlar için çok sayıda okul açar. Graham Bell’in de çalışmalarından beklentisi, bir cihazın ses üreterek diğer tarafa aynı şekilde iletmesidir. 19. yüzyılda telgraf kullanımı yaygın olduğu için araştırmalarını bu düzenek üzerine geliştirir. İşte telefonun icat edilme hikayesi böyle başlar. Peki telefonun hangi aşamalardan geçerek 19. yüzyıldan bugüne geldiğini öğrenmek ister misin? Haydi gel detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Dünden Bugüne Telefon Modelleri
Telefonun dünden bugüne yolculuğu ahizeli modellerle başlar ve akıllı telefonlara kadar gelir. Akıllı olarak tanımlanan cep telefonları sayesinde insanlar için iletişim taşınabilir olur. Telefonlar şimdiki halini almadan önce uzun bir süreçten geçmiştir. İlk telefon modeli ahizelidir. Ahizeli telefonlarda konuşmak ve dinlemek için iki ayrı bölüm bulunur. Konuşmak için mikrofon görünümlü taraf elde tutularak kullanır. Dinlemek için ise hoparlör vardır. Bu model mikrofonlu telefonlar için kapı aralar. Daha sonra da telsiz telefonların öncüsü olan radyo dalgalı telefonlar tasarlanır.
Radyo dalgalı telefonları geliştiren mucit ise Guglielmo Marconi’dir. Radyo dalgaları ve kablolardan destek alarak iletişim sağlayan bu model daha çok deniz ve kara ulaşımında kullanılır. Bu sebeple hakim olduğu dönem çok uzun değildir. Radyo dalgalı modeller yerine sonradan geliştirilen tuşlu telefonlar daha popüler olur. Tuşlu telefonların gelişmesinde başrol oynayan faktör ise santral sistemleridir. Santral sistemleri sayesinde hatlar daha uzun mesafelerde kurulabilmiştir. Karşı tarafla iletişime geçmek için telefon numarasını tuşlarla çevirmek yeterlidir. Elektrik sisteminin daha da gelişmesi sayesinde tuşlu telefonlar yüzyıllar boyu hakimiyetini korur.
Her yerde iletişimi mümkün hale getirmek için telefon üzerine çalışmalar yapılmaya devam eder. Çalışmalar sonucunda da ilk cep telefonu piyasaya sürülür. İlk cep telefonu 1983 yılında Motorola tarafından piyasaya sunulur. Motorola’nın tasarladığı cep telefonları hem büyük boy hem de telsizlidir. Şarj edilerek kullanılan bu modellerin bataryası da oldukça büyük ve ağırdır. Zaman içerisinde telefonların boyutu küçülür ve hafifler. Bunun ilk örneği akıllı telefonlardır. İlk akıllı telefonlar 1994 yılında yine Motorola firması tarafından piyasaya sürülür. Firmanın piyasaya sürdüğü akıllı telefon modelinin adı ise Motorola Simon’dur.
İletişimde Yeni Dönem: Cep Telefonu
Cep telefonu, insanların birbiriyle iletişim kurmasında yeni bir dönem başlatır. Çok hızlı bir şekilde değişen ve gelişen cep telefonu sektörü hemen hemen her yıl yeni modeller ve markalarla büyür.
Cep Telefonunun Mucidi Kimdir?
Cep telefonu Martin Cooper tarafından icat edilir. Martin Cooper ilk cep telefonunu piyasaya süren Motorola firmasında çalışan bir mühendistir. Sarj olması 10 saat süren telefon, şarjı doluyken sadece 35 dakika kullanılabilen bir teknolojiye sahiptir. Ayrıca telefonun ağırlığı 1 kilo 100 gram iken, boyutu 23 santimetredir.
Cep Telefonu Nasıl Bulundu?
Martin Cooper cep telefonunu Motorola’da çalıştığı sırada icat etmiştir. Copper bu icadıyla kablosuz iletişimi mümkün hale getirmiştir. Copper’ın telefonu icat etmesinin ardından, kullanmak için dünya geneline kablo döşeme fikri ortaya atılır. Bu kapsamda ABD ile Finlandiya arasında görüşmeler yapılır ve ilk kısa mesaj gönderilir. Başarılı sonuçlar elde edilmesiyle 1983 yılında ilk cep telefonu piyasaya sürülür.
Cep Telefonunun Gelişimi
İlk cep telefonuyla sadece sesli görüşme yapılırken şimdikilerde fotoğraf çekmeden görüntülü görüşmeye kadar pek çok şey yapılabilir. Sadece sesli görüşmelerin yapıldığı ilk cep telefonları zamanla geliştirilerek yeni özelliklerle donatılır. İlk olarak kolay kullanım için boyutu küçültülür ve hafifletilir. Daha sonra arayan ve aranan kimliğini görmek için ekranlar eklenir. Bu ekranlar sayesinde kısa mesaj göndermek de mümkün hale gelir.
Günümüzdeki cep telefonları hem akıllı bir sisteme sahiptir hem de işlevseldir. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna mailler gönderilebilir veya arama yapılabilir. Bunun dışında parmak okuma teknolojileriyle telefon güvenliği sağlanabilir. Hızlı ve kablosuz şarj teknolojisi ise bir yere bağlı kalmadan pratik kullanım imkanı sunar. Son zamanların en fazla dikkat çeken özelliği olan OIS ve 4K kamera teknolojisi, her anınızda yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Öyle ki günümüz cep telefonları sadece iletişim için değil pek çok şey için kullanılabilir. Kimi telefon modellerinin yemeklerin gramajını tahmin etmesi buna örnek olarak gösterilebilir.
İnsanlık haberleşmek için geçmişten bugüne kadar çeşitli yollar denemiştir. Her çalışma ve deney de beraberinde yeni bir dönemi getirir. Telefonlar, mektuplaşma ve telgraf yerine daha pratik bir sistem olarak hayatımıza girmiştir. Ayrıca her yerde kullanılabilir bir mekanizmaya ve birçok özelliğe sahiptirler. Uzak mesafeden birbirimizin sesini duyduğumuz bu sistemin yeni bir çağ başlattığı yadsınamaz bir gerçektir. Dönemin en büyük ihtiyaçlarından biri olan bu icat sürekli geliştirilmiş ve vazgeçilmezimiz haline gelmiştir. Artık telefonlarla araştırmalarınızı, iş görüşmelerinizi ve diğer alanlardaki çalışmalarınızı daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Yeni nesil teknolojiler sayesinde telefonlara birçok yeni özelliğin eklenmesi de mümkün olabilir. Ancak bugün cep telefonlarının vazgeçilmezimiz haline gelmesi temelde Alexander Graham Bell, Guglielmo Marconi ve Martin Cooper gibi mucitler sayesindedir. Siz de insanlık için birçok fayda sağlayan cihazların ortaya çıkmasında etkili icatları ve mucitlerini araştırarak, teknolojinin gelişimini daha iyi anlayabilirsiniz.
Telefonun Bulunmasındaki Süreç
1876 yılında ilk telefonun icat edilmesine kadar giden süreç aslında telgrafa dayanır. Telgrafın icadı ve kullanımının popülerleşmesiyle düzeneğin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yapılır. Fakat birçok çalışmada istenilen başarıya ulaşılamaz. Alexander Graham Bell de telefonun icadından önce pek çok kez başarısız olur. Yine de pes etmeden çalışmalarını geliştirmeye ve ilerlemeye devam eder. Graham Bell’e bu yolda asistanı Thomas Watson yardım eder. Graham Bell ve Watson, iletken tellerle sesi karşı tarafa gönderecek bir düzenek kurmak için çeşitli deneyler yaparlar. Deneylerle sesin karşı tarafa gitmesi ve konuşmanın sağlanması hedeflenir.
Konuşma sırasında elektrik akımının titreşime benzer şekilde değişmesi Graham Bell için ilk başarı göstergesi olur. Daha sonra çalışmalarına bu yönde devam eden Graham Bell ve Watson iki ayrı odada bulunarak seslerin iletilebilirliğini kontrol eder. Bu deneyler sırasında üzerine bir şey dökülen Graham Bell, asistanı Watson’dan yardım istemeye çalışır. Watson’un Graham Bell’in sesini duyduğunu söylemesi üzerine ikili yer değiştirerek tekrar iletişim kurmayı dener. Yapılan deneme sonucu sesin iletildiğini fark eden Watson ve Graham Bell, telefonun icadı için en büyük adımı atmış olur.
İlk Telefon Nasıl Kullanıldı?
7 Mart 1876 yılında Alexander Graham Bell’in telefonun patentini almasının ardından telefon kullanımı artmaya başlar. Telefonun daha geniş kitlelere yayılması ise MIT ve Harvard gibi dünyaca tanınmış üniversitelere ev sahipliği yapan Boston'daki Bell Philadelphia Centennial Fuarı’ndaki tanıtımla olur. Fuarın ardından telefon daha da bilinir hale gelerek birçok şirkette kullanılmaya başlanır. Özellikle de iş adamlarının ofislerine telefon bağlatmasıyla beraber taleplerin artması Graham Bell’i seri üretim için harekete geçirir. Bu doğrultuda kendi telefon şirketini kuran Graham Bell telefon üretimini hızlandırır.
İlk telefonlarda ses dalgalarının elektrik sinyaline dönüşmesini ahize sağlar. Elektrik sinyali ise dalgalarla buluşarak hatlar üzerinden alıcıya gönderilir. Kişiler arası iletişim bu sayede sağlanır. Dönem şartları baz alındığında telefonun ne kadar büyük bir icat olduğu ortadadır. Bununla birlikte zamanla gelişen teknoloji sonucunda telefon modelleri de birçok değişime uğramıştır.