Sıfırdan Derece Yapmak Mümkün müdür? (Tam Rehber)

Sıfırdan Derece Yapmak Mümkün müdür? (Tam Rehber)

  • 20.10.2023

Milyonlarca genç heyecanla beklediği YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) için hazırlanırken “sıfırdan derece yapmak mümkün müdür?” sorusunun yanıtını da araştırır. Adayları, meslek edinme ve kariyer hedefi gibi hayallerine ulaştıracak üniversitenin kapılarını aralayan YKS, birçok kişinin odaklandığı önemli bir sınavdır. Sıfırdan derece yapma hedefi olanlar için YKS’ye hazırlık sürecinde gösterilen kararlılık, birçok adayın yaşamında adeta bir dönüm noktası niteliği taşır. 

Siz de YKS’de derece yapmak hedefiyle bir çalışma programı hazırlamak istiyorsanız nelere dikkat etmeniz gerektiğine yazının devamından ulaşabilirsiniz. 

Sıfırdan Derece Yapmak Mümkün mü?

TYT ve AYT olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen YKS’ye hazırlık sürecini planlarken öncelikle sözel, sayısal ya da eşit ağırlık alanlarından hangisini seçtiğinize göre hareket etmeniz gerekir. ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından hazırlanan YKS oturumları, öğrencilerin alanlarına göre belirlenir. Temel Yeterlilik Testleri (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olmak üzere iki aşamadan oluşan üniversite sınavına giren adaylar, aldıkları puanın karşılığında tercih ettikleri üniversite ve bölüme yerleşme şansına kavuşur. Lisans öğrenimini yabancı dil üzerine devam ettirmek isteyen öğrencilerin ise TYT sınavından sonra AYT yerine YDT yani Yabancı Dil Testi oturumuna girmeleri gerekir. Adayların, sınav hazırlıklarının aralıksız devam ettiği YKS son 3 ay döneminde, paniğe kapılması doğal bir durumdur. Ancak her koşulda 3 ay gibi bir sürenin, kısa bir zaman olmadığının hatırlanması tavsiye edilir. Alanınıza uygun çalışma programını harfiyen uygulayarak ve rutininizi hiç bozmadan derece yapma hedefinize odaklanabilirsiniz. Hayalinizdeki üniversite ve bölümü derece yaparak kazanmak istiyorsanız eksiklerinizi hızla belirleyip, kendinize özel çalışma planını oluşturmak için yapay zekâ destekli Raunt’tan destek alarak sınava kalan süreyi en verimli şekilde değerlendirebilirsiniz. 

Sözelde Derece Yapma Tüyoları

Sözelde Derece Yapma Tüyoları

Sözel bölüm öğrencilerinin ya da mezunlarının sıfırdan derece yapabilmesi için öncelikli olarak alan derslerine ait konulara hâkim olmaları gerekir. Bununla birlikte YKS’de sıfırdan dereceye ulaşmanızı kolaylaştıran adımların başında, matematik ve fen sorularının belirli oranda çözülebilmesi gelir. Hedeflerinize ulaşma aşamasında nokta atışı niteliği taşıyan bu önemli husus sayesinde rakiplerinize fark atabilirsiniz. 

Sözelde derece yapmak hedefli çalışmalar için eylül ve haziran ayları arasındaki zaman baz alındığında, yaklaşık 270 günlük bir süreden söz edilebilir. Hiç de azımsanmayacak kadar uzun olan dokuz aylık dönem edebiyat, Türkçe, coğrafya, tarih gibi sözel derslerin yanı sıra matematik ve fen derslerinin çalışma programına dahil edilmesi için yeterlidir. Bu süreçte sıfırdan derece yapmanın mümkün olduğuna inancınızı kaybetmeden ve koşullar ne olursa olsun motivasyonunuzu düşürmeden çalışmanız oldukça önemlidir. 

Diğer tüm alanlarda olduğu gibi sözel öğrencilerine de tavsiye edilen temel unsur, bilgi eksikliğine ve sınav tarihinin yaklaşmasına bağlı olarak sürenin azalması gibi gereksiz kaygı durumlarından uzak kalınmasıdır. Ders çalışma planı hazırlarken gün içerisinde en verimli olduğunuz saatleri ve odaklanma süresini dikkate alarak sistematik bir düzen oluşturabilirsiniz. Ders çalışırken konsantre olma süresi hem kişiden kişiye hem de dersin zorluğuna göre değişebilir. Böyle zamanlarda zinde olduğunuz sabah saatlerinde zorlandığınız derslere ya da konulara ağırlık vermeniz önerilir. Öğleden sonra, akşam veya gece çalışma planınıza ise zevk aldığınız ve hızlı kavrayabileceğiniz dersleri çalışmayı tercih edebilirsiniz. Konu anlatımlı kaynaklardan ve online eğitim fırsatlarından yararlanarak kendiniz için etkili çalışma performansını kolayca yakalayabilirsiniz. Düzenli aralıklarla öğrenilen konuların tekrarını yapabilir, soru bankası ve test kitapları çözmenin yanı sıra deneme sınavı çözmenin başarıya katkısını görmek için online deneme sınavlarına katılabilirsiniz. 

Sayısalda Derece Yapma Tüyoları

Üniversite sınavına hazırlık kervanına sıfırdan katılanlar, eşit ağırlık ve sözel bölümlerle kıyaslama yaptığında, sayısal alanda derece yapmanın zor olduğunu düşünebilir. Oysaki sayısal temeli sağlam olmayan öğrencilerin ilk çalışma adımlarından biri eksiklerini belirleyip bu eksikleri tamamlamaya yönelik bir çalışma planı oluşturmaktır.

Adaylar konu eksiklerini tamamlayıp öğrenmenin keyfine vardıkça heyecanları ve motivasyonları da tetiklenecektir. 

Sayısal alana yönelenlerin soru merkezli çalışma programlarını tercih etmeleri ve bu doğrultuda ilerlemeleri önerilir. Ayrıca kendi başınıza öğrenemeyeceğiniz ya da tamamını kavramakta zorlanacağınız konuların, uzmanından dinlemek üzere interaktif anlatımları değerlendirebilirsiniz. Sayısal eksiklerini bir an önce ve sağlıklı şekilde tamamlamak isteyenler açısından sesli ve görsel anlatımlar çok daha etkili olabilir. Bu sayede zorluk dereceleri farklılık gösteren konuların anlaşılması ve çözüm tekniklerinin öğrenilmesi mümkün hale gelir. 

Planlı ve disiplinli çalışma düzeni, uygulanabilir olmalıdır. Böylece ara vermeden, yeni bilgilerle açılan zihin, birbirini takip eden ve birçoğu yine birbiriyle bağlantılı olan konuları daha iyi kavramaya başlar. Pratik yaptıkça gelişen bilişsel zekâ sayesinde zihin faaliyetleri gün geçtikçe kuvvetlenir, analitik çözüm kabiliyeti artar. 

Sayısal derslerin yer aldığı çalışma programını uyguladığınız süreçte, YKS tarihinin yaklaşması ya da sınav esnasında yaşanabilecek olumsuzluklar verimli çalışma performansını olumsuz etkileyebilir. Tüm bu olasılıklardan arınarak gerçekleştireceğiniz çalışmalar sayesinde sıfırdan derece yapma hedefinize odaklanabilir ve üzerinizde baskı oluşturan stresi en az seviyeye çekebilirsiniz. Sorulara odaklanma, anlama, problem çözme aşamalarının tamamında süreyi etkin biçimde kullanmayı başaran adaylar, sıfırdan derece yapmanın mümkün olduğunun da farkına varır.

Eşit Ağırlıkta Derece Yapma Tüyoları

Eşit Ağırlıkta Derece Yapma Tüyoları

Eşit ağırlık hem sözel hem de sayısal dersleri kapsayan oldukça geniş bir alandır. Zihnin çok yönlü performansa sahip olmasını gerektiren bu alanda edebiyat, matematik, tarih 1 ve coğrafya 1 dersleri öne çıkar. Sayısal ve sözel derslerin dengeli dağılımı konusunda hakimiyet gerektiren eşit ağırlık alanında sıfırdan başlayarak derece yapmak istiyorsanız 11. sınıf derslerine ağırlık veren öncelikli bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz. YKS’ye girecek olan eşit ağırlık öğrencilerinin çalışma rutininde dil ve anlatım, Türk edebiyatı, coğrafya, tarih, felsefenin yanı sıra matematik ve geometri dersleri yer alır. 

Bu alanın kahramanının matematik olduğunu bilen eşit ağırlık adayları, 9. sınıftan itibaren tüm konuları dikkate alarak hazırladıkları çalışma programları sayesinde rakiplerine fark atmaya başlayabilir. Ortalama üç aylık yoğun bir matematik çalışma programının ardından sosyal 1 derslerine yoğunlaşabilirsiniz. Soru çözme aşamasında zorlandığını ya da deneme sınavlarında geride kaldığını hisseden adayların şanslı olduğu söylenebilir. Pes etmeden ve yılmadan çalışmayı sürdürmeniz gerektiğini gösteren bu durum ne durumda olduğunuzu görmeniz ve eksiklerinizin farkına varabilmeniz bakımından büyük önem taşır. Sizi YKS derece yapma hayallerinize yaklaştıran süreçte ortaya koyacağınız kararlılık, aynı zamanda demoralize olmanızı engeller. Sıfırdan başlayarak üniversite giriş sınavına yaklaşan yolda sağlam adımlar atarken zorlu sorular çözerek ve farklı soru türlerini tanıyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Dilde Derece Yapma Tüyoları

YKS’de derece yapmak üzere sıfırdan yola çıkan sözel, sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri kadar yabancı dil alanında da yüksek sıralamaları hedefleyen adayların sayısı da her geçen gün artar. Adayların yabancı dil yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) sınavına katılmak isteyenler için de ilk aşama olan TYT oturumuna katılmaları koşulu vardır. Çoktan seçmeli sorular kapsamında ders çalışma planı hazırlayan adaylar İngilizce, Almanca, İspanyolca, Arapça ya da Fransızca gibi hangi yabancı dili seçerse seçsin hem okumaya hem de okuduğunu anlamaya yönelik sorularla karşılaşır. Dilde derece yapma tüyolarını merak edenler ise yaptıkları detaylı araştırmalar sonucunda, kelime hazinesinin zenginliğinin oldukça önemli olduğu ayrıntısına ulaşır. 

Kelime bilgisine yönelik sorular için bugüne kadar sınavda çıkan soruların incelenmesi özellikle tavsiye edilir. Yabancı dil sınavına çalışanların odağında olması gerekenler ise farklı soru kalıplarının öğrenilmesi, cümle tamamlama ya da çeviri sorularına hâkim olunması, paragraf sorularının sistematik yapısının bilinmesi ile dil bilgisi kurallarının çözümlenmesi gibi uygulamalardan oluşur. Ayrıca “YDS nedir ve YDS’ye kimler girmelidir” gibi soruların yanıtlarına göz atarak programınızı oluşturmadan önce sınav hakkında bilgi edinebilirsiniz.

SSS

SSS

6 Ayda Derece Yapılır mı?

YKS’ye 6 ay kala hazırlık yapan adayların önünde, 180 günlük geniş bir zaman aralığı vardır. Günlük, haftalık ve aylık olarak belirlenen çalışma planı sayesinde 6 ayda derece yapılmaması için hiçbir engel yoktur. 

Mezuna Kalıp Derece Yapılabilir mi? 

Öğrenciler, kariyer hayallerini gerçeğe dönüştürme aşamasında mezuna kalıp derece yapmak isteyebilir. Kişisel farkındalığın geliştiği ve profesyonel yaklaşımlara yönelik kazanımların arttığı mezuna kalma sürecinde, YKS’ye en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olan motivasyon ve öz güven istikrarınızı artırabilir, nokta atışı bir sınav deneyiminin ardından derece yaparak hedefinize ulaşabilirsiniz.

Derece Yapmak için Nasıl Çalışmalı?

Sıfırdan derece yapma kararlılığını gösterenler, ders çalışma programı hazırlarken aşağıdaki hususları dikkate alabilir. Bu sayede her açıdan nitelikli bir çalışma sistemi oluşturabilirsiniz:

 

  • Çalışmaya nereden başlanması gerektiği ve hangi aşamada olunduğunun bilinmesi önemlidir. Bunun için öncelikle eksikler belirlenmelidir.
  • İstikrarlı, sürdürülebilir, verimli olması açısından kişiye özel ve doğru çalışma programı hazırlanması gerekir. 
  • Derslerdeki konu eksiklikleri hızlı bir şekilde tamamlanmalıdır.
  • Farklı soru tiplerinin öğrenilmesi için bol soru çözümü yapılmalıdır.
  • Konu en iyi şekilde kavranana kadar soru çözmeye devam edilmelidir.
  • Anlayarak hızlı okuma, seri problem çözme gibi teknikler ile zamanı doğru kullanır hale gelmek gerekir.

 

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarına giren derslerin çalışma teknikleri değişkenlik gösterdiği için siz de kendi alanınıza uygun derslere ve konulara uygun bir çalışma programı oluşturarak uygulamaya başlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler