Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), düzenlediği bütün sınavlarla ilgili yapılması gereken birçok işlemin bir web sitesi ve mobil uygulama aracılığıyla çevrim içi ortamda gerçekleştirilebilmesini sağlar. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara başvurmak, sınav merkezi tercihi yapmak, bu sınavların sonuçlarını öğrenmek, tercih yapmak ve kişisel bilgilerde değişiklik yapmak gibi pek çok işlem için ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) kullanılır. Bu sisteme erişim hakkı olanlar aynı zamanda girmiş oldukları sınavların sonuçlarını öğrenebilecekleri ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemine de giriş yapabilir.
ÖSYM sınavlarıyla ilgili çevrim içi ortamda yapılması gereken tüm işlemler ÖSYM giriş ekranı üzerinden yapılır. Bu sisteme girebilmek için adayların gerçekleştirmesi gereken birkaç basit işlem vardır. ÖSYM’nin sistemine girişin nasıl yapıldığı, ÖSYM giriş kuralları, ilk giriş şifresinin ve sınavlara giriş belgesinin nasıl alındığı ve şifrenin unutulması durumunda neler yapılması gerektiği hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İçindekiler
ÖSYM Giriş Nasıl Yapılır?
Özellikle yaklaşan YKS 2023 sınavına ilk defa girecek olan adaylar ÖSYM’nin sınav sistemine nasıl girildiği konusunda merak içinde. Başvurularını bireysel olarak ÖSYM’nin sistemini kullanarak yapmak isteyen tüm adaylar işlemlerini https://ais.osym.gov.tr web sayfasından veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapabilirler. Başvuru ve diğer tüm aday işlemleri için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası veya YU numarası ile giriş ve e-Devlet ile giriş seçenekleri mevcuttur. T.C. Kimlik/YU No. ile giriş yapmak için;
- Sayfanın sağ üst tarafında yer alan “sisteme giriş” yazılı olan butona tıklanır.
- Açılan ekranda T.C. Kimlik/YU No. ve ÖSYM başvuru merkezlerinden alınan aday şifresi girilir.
- “Giriş yap” butonuna tıklanır.
e-Devlet ile giriş yapmak için;
- Sayfanın üst tarafında ve sayfa adının yanında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” yazılı butona tıklanır.
- Açılan sayfada ilgili alanlara T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi girilir.
- “Giriş yap” butonuna tıklanır.
ÖSYM Giriş Kuralları
ÖSYM sistemine giriş yapabilmek için Aday İşlemleri Sistemi’ne kayıtlı olmak gerekir. Sadece bu sisteme kayıtlı kişiler ÖSYM tarafından kendilerine verilen aday şifresi ve T.C Kimlik/YU No. ile veya e-Devlet şifresi ile https://ais.osym.gov.tr sayfasından ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasını kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Yani kayıtlı adaylar tarafından ÖSYM giriş e-Devlet giriş ya da aday şifresi ile yapılmak zorundadır. (1) Öte yandan YKS ücretleri veya diğer sınavların ücretlerini ödemek için ÖSYM giriş ödeme işlemleri sistemini kullanırken T.C. kimlik/YU No. yeterlidir. (2)
ÖSYM Giriş Belgesi Nasıl Alınır?
ÖSYM tarafından düzenlenen hiçbir sınava ÖSYM sınav giriş belgesi olmadan girmek mümkün değildir. Sınavlara girecek kişiler bu belgeye, https://ais.osym.gov.tr internet adresine veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasına, T.C. Kimlik ya da YU numaraları ve aday şifrelerini girerek veya e-Devlet üzerinden giriş yaparak erişebilirler. Adayların sınava giriş belgelerinin ad, soyad, T.C. Kimlik no gibi bilgilerin okunur olacak şekilde renkli veya siyah beyaz çıktılarını almaları gerekir.
ÖSYM İlk Giriş Şifresi Nasıl Alınır?
ÖSYM’nin sistemine ilk defa giriş yapacak adayların öncelikle Aday İşlemleri Sistemi’ne kaydolması gerekir. Bu kaydın yapılabilmesi için de iki basit yol vardır. Birinci yol ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş bir başvuru merkezi üzerinden kaydolmaktır. Eski tip kimlik kartı yani nüfus cüzdanı kullananlar ve e-Devlet şifresi olmayanlar bu yolu takip etmek durumundadır. Başvuru merkezi üzerinden kaydolma yolunu tercih edenler kendilerine ücretsiz olarak verilen aday şifresini sisteme ilk girişlerinde değiştirmek durumundadır. Yeni oluşturulan tüm şifreler veri güvenliği açısından ÖSYM veri tabanında geriye dönüşümsüz ve kriptolu olarak tutulur. Adayın isteği dışında kendisinden başkasının bu şifreye erişmesi mümkün değildir. (3)
İlk şifrelerini bir başvuru merkezi aracılığıyla alan adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr ve https://sonuc.osym.gov.tr adresleri üzerinden sınav başvuruları, tercih, sınava giriş belgesini, sınav ve tercih sonuçlarını ve ÖSYM giriş cevap kağıdı görüntüleme gibi işlemlerini bu şifre ile yapabilirler. Edinilen şifre, girilen sınavların tüm aşamalarında ve sınavdan sonra online ortamda yapılması gereken ÖSYM ile alakalı bütün işlemlerde gereklidir. Bu nedenle aday, şifreyi iyi muhafaza etmeli ve kimseyle paylaşmamalıdır. (4)
Aday İşlemleri Sistemi’ne kayıt olmak için tercih edilebilecek ikinci yol ise e-Devlet sistemi üzerinden kayıt olmaktır. e-Devlet şifresi ve fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı sahibi tüm adaylar bu yolu tercih edebilir. Bu kişilerin bir başvuru merkezine gitmesine gerek yoktur. Sisteme e-Devlet şifresi ile kayıt olma yolunu seçenler bir kez kaydolduktan sonra ÖSYM web girişlerini ve ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması girişlerini her zaman “e-Devlet ile giriş yap” butonu üzerinden yapabilirler. (3) Aday İşlemleri Sistemi’ne ÖSYM’nin web sitesi üzerinden e-Devlet sistemini kullanarak kayıt olmak için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:
- https://ais.osym.gov.tr sayfasına girilir.
- Sayfanın sağ üst tarafında yer alan “e-Devlet ile Kayıt Ol” yazılı olan butona tıklanır.
- Açılan sayfada istenilen T.C. Kimlik No. ve e-Devlet şifresi girilir.
- Açılan kimlik doğrulama ekranında “Onayla” butonuna tıklanır.
ÖSYM Giriş Şifresini Unutanlar Ne Yapmalı?
Aday şifresini hatırlamayan kişiler, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/Yetki/Giris web adresinden herhangi bir ücret ödemeden yeniden şifre edinebilir. “ÖSYM giriş şifremi unuttum ne yapmalıyım?” diyen adayların takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Yukarıdaki web adresinden “Şifremi Unuttum” yazılı olan butona tıklanır.
- Açılan sayfada T.C Kimlik/YU No ve güvenlik kodu girilir ve “ileri” butonuna tıklanır.
- Açılan “Kimlik Bilgisi Kontrol” sekmesindeki kutucuğa kimlik kartı ya da nüfus cüzdanındaki “Seri No” girilir ve “ileri” butonuna tıklanır.
- Daha önce aday tarafından belirlenen güvenlik sorusu ve bu sorunun cevabı ilgili alana girilir ve “Yeni Şifre Al” butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada yazan yeni şifre, sisteme bir sonraki giriş aşamasında değiştirilmek üzere kaydedilir.
“ÖSYM giriş güvenlik sorusunu unuttum.” diyen adaylar, yeni bir şifre temin etmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine veya ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezlerine başvurmak ve ücret ödemek durumundadır. Yeni şifre edinme başvurusunun şahsen yapılması ve başvuru esnasında adayın yanında, güncel bir fotoğrafı bulunan Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı/kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport bulunması gerekir. Bu belgeler olmadan yeni aday şifresi edinmek mümkün değildir. (4)
Kaynaklar:
https://odeme.osym.gov.tr/ (2)
https://dokuman.osym.gov.tr (3)