Olağan Dışı Durumlar Sonrasında Yeniden Sınava Hazırlık Rutini Oluşturmak

Olağan Dışı Durumlar Sonrasında Yeniden Sınava Hazırlık Rutini Oluşturmak

  • 13.03.2023

Hayatta bazen beklenmedik durumlarla karşılaşabiliriz. Bunlar sağlık sorunları, ailevi problemler veya doğal afetler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu tür durumlar, sınava hazırlanmamızı etkileyebilir ve rutinimize geri dönmek bizi zorlayabilir. Böyle zamanlarda hayatımızı tekrar düzene sokmak için yeniden sınava hazırlık rutinimizi oluşturmak, eski motivasyonumuza geri dönmek açısından önemlidir.

Olağan dışı durumlar sonrasında sınav hazırlıklarına geri dönmek zorlu bir süreç olsa da doğru stratejiler ve planlamayla bu süreç daha kolay atlatılabilir. Bu yazıda, sizinle birlikte adım adım ilerleyerek, yeniden sınava hazırlık rutini oluşturmanın ve motivasyonu geri kazanmanın yollarını keşfedeceğiz.

Olağan Dışı Durumların Sınav Dönemine Etkisi

Olağan Dışı Durumların Sınav Dönemine Etkisi

Hayatımızda beklenmedik durumlar her zaman olabilir. Özellikle öğrenciler için bu tür durumların sınav döneminde denk gelmesi sınava hazırlık sürecini olumsuz etkileyebilir. 

Sınava hazırlık süreci; planlama, düzenli çalışma ve motivasyon gerektiren bir süreçtir. Uzun soluklu bu dönemde, hayatın doğal akışına aykırı bir durum olmasa bile öğrenciler stresli olabilirler. Olağan dışı durumlar ise bu stresi kat be kat artırır. Öğrenciler sınav dönemi stresiyle başa çıkmak için; düzenli çalışma, düzenli uyku, ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının yanı sıra, stresi azaltmak için meditasyon, nefes egzersizleri ve yoga gibi yöntemleri  uygulayabilirler. Öte yandan, olağan dışı durumlar söz konusu olduğunda, bu alışkanlıkların hiçbiri sınav stresiyle mücadele etmede yeterli olmayabilir.

Örneğin, sınav döneminde yaşanan bir doğal afet, öğrencilerin çalışma koşullarını olumsuz yönde etkiliyebilir. Elektrik ve internet bağlantısı kesintileri veya evlerindeki hasar nedeniyle öğrencilerin ders çalışma veya sınava hazırlanma imkanları sınırlanabilir. 

Benzer şekilde, bir sağlık krizi veya yakın bir aile üyesinin hastalanması, öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde dikkatlerini dağıtabilir. Öğrenciler, ailelerine destek olmak için çalışma saatlerinden ödün vermek veya sınavlara hazırlanma sürelerini kısaltmak zorunda kalabilirler. 

Sınava hazırlık döneminde olan öğrencilerin böyle beklenmedik durumlar karşısında değişen günlük rutinlerini yeniden oluşturmaları ve sekteye uğrayan alışkanlıklarını yeniden edinmeleri için onlara destek olmak büyük önem taşır. 

Olağan Dışı Durumlar Sonrası Sınava Hazırlık Rutinine Dönüş

Olağan Dışı Durumlar Sonrası Sınava Hazırlık Rutinine Dönüş

Olağan dışı durumlar hayatımızın bir parçasıdır ve ne yazık ki bazen sınav dönemi gibi önemli bir zaman diliminde ortaya çıkabilirler. Planlanan çalışma rutinleri ve zaman çizelgeleriyle ilerleyen sınava hazırlık sürecinin beklenmeyen durumlar nedeniyle aksaması durumunda sınava hazırlık rutinine tekrar dönebilmek için atılması gereken bazı adımlar vardır. Peki eski çalışma rutinine yeniden nasıl dönülür?

 

  • Paniklemeyin! Bu durumların doğal olduğunu ve herkesin başına gelebileceğini hatırlayın. Sakin kalın ve ne kadar süre kaybettiğinizi düşünmek yerine geri kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek için harekete geçin. 
  • Öncelikle, kendinize ve duygularınıza zaman tanıyın. Birkaç gün sevdiklerinizle ve size iyi gelen insanlarla zaman geçirmek, stresi azaltmaya ve zihninizin yeniden odaklanmasına yardımcı olabilir.
  • Hedeflerinizi gözden geçirin. Kalan zamanda ulaşabileceğiniz gerçekçi hedefler belirleyin. Kendinize aşırı yüklenmeyin. 
  • Çalışma yöntemlerinizi yeniden değerlendirin. Daha verimli çalışmak için notlarınızı düzenleyin. Öğrenme stillerinizi gözden geçirin ve sınava hazırlanmak için en etkili yöntemleri uygulayın.
  • Eksiklerinizi belirleyin ve bu eksikleri tamamlanmaya yönelik çalışma planı oluşturun. Sınava kalan zamanı verimli değerlendirmek için en etkili yöntemlerden biri budur. Bunu yapabilmek için çevrim içi hizmet veren yapay zeka destekli sınava hazırlık çözümlerinden destek alabilirsiniz. Örneğin Vitamin LGS akıllı soru sistemiyle, liselere giriş sınavına hazırlanan öğrencileri çözdükleri sorulara göre yakından tanıyarak eksik oldukları konuları hızla belirlemelerine yardımcı olan bir kaynaktır. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler ise eksiklerini belirleyerek kişisel çalışma planlarını oluşturmak için Raunt’tan destek alabilirler. 
  • Motivasyonunuzu yüksek tutun. Motivasyonunuzu korumak için, başarı hikayeleri okuyun veya sınavdan önce başkalarının yaşadığı olumlu deneyimleri inceleyin. Ayrıca sınavda başarılı olmanın size sağlayacağı avantajları düşünerek kendinizi motive edin.
  • Hobilerinizle ilgilenin. Sınav hazırlığı sürecinde, kendinizi rahatlatmak için yeni bir hobi edinin veya mevcut hobilerinizle ilgilenin.
  • Yardım almaktan çekinmeyin. Kendinizi motive etmek ve sınava hazırlık rutininize dönebilmek için arkadaşlarınız, aileniz veya öğretmenlerinizden destek isteyin. Gerekirse sınav hazırlığı sürecinde yaşadığınız zorlukları ve sorunları paylaşabileceğiniz bir danışmanlık merkezine başvurabilirsiniz.
  • Olumlu düşünmenin gücüne inanın. Olağan dışı durumların ardından zor da olsa pozitif düşünmeye çalışın ve sınavda başarılı olacağınıza inanın. Kendinize güvenin ve başarıya odaklanın.

 

Özetleyecek olursak:

 

  • Sakin kalarak,
  • Kendinize zaman ayırarak,
  • Hedeflerinizi gözden geçirerek,
  • Çalışma yöntemlerinizi yeniden değerlendirerek, 
  • Eksiklerinizi belirleyip, kişisel çalışma planınızı oluşturarak,
  • Motivasyonunuzu her zaman yüksek tutarak,
  • Hobilerinizle ilgilenerek, 
  • Gerekirse profesyonel yardım alarak,
  • Pozitif düşünerek sınava hazırlık rutininize geri dönebilirsiniz.       

                      

Unutmayın, her şeyin bir çözümü vardır ve sınava hazırlık rutinine dönüş, doğru bir çalışma planı ve motivasyonla mümkündür.

Olağan Dışı Durumlar Sonrası Sınava Hazırlık Programı Nasıl Olmalı?

Olağan Dışı Durumlar Sonrası Sınava Hazırlık Programı Nasıl Olmalı?

Olağan dışı durumlar sonrasında uygulayabileceğiniz bir sınava hazırlık programında olması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Zaman çizelgesi hazırlayın. Sınava ne kadar süre kaldığına bakarak bir zaman çizelgesi hazırlayın.
  • Tekrar bir çalışma planı yapın. Yeniden çalışma planı yaparken, önceden belirlediğiniz günlük sınava çalışma teknikleri size yardımcı olacaktır. Örneğin, belirli bir süre boyunca eksik olduğunuz ve tamamlamanız gereken konuları belirleyin ve mümkün olduğunca buna odaklanarak çalışın. Daha sonra, bir mola verin ve tekrar aynı sürece devam edin.
  • Konu tekrarı yapın. Konu tekrarı yaparken, öğrendiğiniz bilgileri düzenli bir şekilde tekrar ederek pekiştirebilirsiniz. Bunu yaparken, anahtar konu ve kelimeleri not etmek etkili bir yöntemdir. 
  • Bol bol test çözün. Test çözmek, sınava çalışma yöntemleri arasında yer alan önemli stratejilerden bir diğeridir. Bu yöntemle, sınav formatını ve soruların yapısını anlayabilirsiniz. Böylece öncelikli konulara ağırlık vererek kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. 
  • Egzersiz ve diyet yapın. Kendinizi motive etmek ve stresten kurtulmak için egzersiz yapın ve sağlıklı bir diyet uygulayın. Egzersiz ve diyet yapmak hazırlıklarınızı olumlu yönde etkiler, kendinizi daha zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. 
  • Farklı kaynaklardan faydalanın. Sınavlara hazırlık programı oluştururken sıklıkla yapılan hatalardan biri, sadece ders kitaplarına odaklanmak ve diğer kaynakları göz ardı etmektir. Olağan dışı durumlar sonrası sınava çalışma sürecine tekrar başladığınızda, ders kitaplarına ek olarak  LGS’ye hazırlık ve YKS hazırlık kitapları gibi diğer kaynakları da kullanmanız önerilir.
  • Deneme sınavlarına katılmayı ihmal etmeyin. Pek çok öğrencinin katılımıyla düzenlenen deneme sınavları gerçek sınava yakın bir deneyim sunar ve diğer öğrenciler arasındaki yerinizi görebilmeniz açısından önem taşır.

 

Sınavlara hazırlanmak için programınızı yeniden oluşturmak zor olabilir. Kendinize zaman tanıyın ve yavaş yavaş çalışma rutininize geri dönün. Hedeflerinize ulaşmak için düzenli çalışmaya olan inancınızı son ana dek koruyun. 

Benzer İçerikler