Öğretmenlerin ve Öğretmen Adaylarının Okuması Gereken 15 Kitap

Öğretmenlerin ve Öğretmen Adaylarının Okuması Gereken 15 Kitap

  • 16.08.2023

Öğretmenler ve öğretmen adayları için hazırlanan kitaplar onların bilgi ve becerilerini geliştirirken eğitim pratiği ve öğrenciye rehberlik etme yeteneklerini derinleştirir. Öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin okuması gereken kitaplar pedagojik bilgiyi artırır ve sınıfta daha etkili olmanıza yardımcı bir rehber niteliği taşır. Çeşitlilik, öğrenci motivasyonu, zorbalıkla mücadele ve öğretmen-öğrenci ilişkileri gibi konuları ele alan kitaplar sayesinde öğrencilerinizle doğru iletişim kurabilirsiniz. Bilimsel, objektif yönlendirmeler içeren kitaplar sayesinde eğitim alanında ilham verici yolculuklara çıkarken öğrencilerinizin yaşamlarında fark yaratabilirsiniz. 

Bu yazımızda öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının okuması gereken en önemli kitaplardan bazılarını sizin için derledik.

Öğretmenler için Kitap Okumanın Önemi

Eğitimcilerin kendi bilgilerini pekiştirirken ilham alabilecekleri kitapları okumaları birçok açıdan önemlidir. Öğretmen gelişimi için kitaplar öncelikle kendi mesleki ilerlemeleri açısından gereklidir. Kitaplarda yer alan yenilikçi öğretim stratejilerinden ve araştırmaya dayalı yaklaşımlardan faydalanabilir, etkili sınıf yönetimi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Tüm bu bilgileri kendi eğitim alanınızın sosyal ve kültürel dinamikleriyle birleştirerek kişiselleştirilmiş uygulamalarla mesleğinizde daha da verimli olabilirsiniz. Deneyimli ve aday öğretmenlerin okuması gereken kitaplar eğitim, öğretim felsefeleri ve öğrenim çeşitliliği hakkında da farklı bakış açıları sunar. Böylelikle kendi kriterlerinizi, uygulama yöntemlerinizi tekrarlı olarak sorgulayabilirsiniz. Eleştirel düşünmeye teşvik eden kitaplar sayesinde sınıfta alternatif yaklaşımlar oluşturarak kesintisiz ve rahat bir eğitim süreci geçirebilirsiniz. Öğretmenler için hazırlanmış kitaplar, mesleğe özel pratikler ve ipuçları içerir. Tüm bu faydaların ötesinde kitap okuyan öğretmenler öğrenci için rol model olur. Kitap okuyarak öğrencilerinizi de bu alışkanlığa teşvik edebilirsiniz. Kitap tartışmaları ve okuma önerileriyle sınıfta entelektüel birikimin oluşmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi için Önerilen Kitaplar

Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi için Önerilen Kitaplar

Özel kuruluşlar ve MEB öğretmenlerin okuması gereken kitaplar mesleki gelişiminiz için birçok alternatif sunar. Çok çeşitli uygulama ve bilgilendirme içeriklerine sahip bu kitaplar arasından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • “Öğretmenler için Eğitim Felsefesi”, Hüseyin Kotaman: Eğitimin temel kavram ve sorunlarını içeren düşüncenin tarihte ve günümüzde etkili anlayışlarını ele alır.
  • “Pedagojik Formasyon için Eğitimde Program Geliştirme”, Kolektif: Öğretim stratejileri ve tekniklerini anlatan eser eğitimcilerin uygulama yöntemlerini geliştirecek pratik fikirler sağlar.
  • “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi ve Mesleki Kimliği”, Ebru Oğuz: Öğretmenlerin kendilerine mesleki açıdan eleştirel perspektif oluşturmalarını sağlar.
  • “Kuramdan Uygulamaya Kapsayıcı Eğitim”, Kevser Baykara Özaydınlık: Çeşitlilik üzerine yazılmış kitap sayesinde öğrencilerin farklı ihtiyaçlarını destekleyecek farklı araçlar oluşturabilirsiniz.
  • “Başarısızlığın Olmadığı Okul”, William Glasser: Öğrencilerde ilgili bağıntıları bularak düşünceyi geliştirmeyi amaçlayan bu kitap sayesinde çocukların ihtiyacı olan verimli eğitimi kolaylaştırabilirsiniz.
  • “Öğretmenler için Farkındalık”, Patricia A. Jennings: Nörobilim, psikoloji ve eğitimi birleştiren kitapta konuyla ilgili uygulamalar da bulabilirsiniz.
  • “Duygusal Eğitim”, Gustave Flaubert: Mesleki genel kültürü artıracak Cemal Süreya çevirisi Flaubert eseri 1848 romantik toplumunun sanayi kültürüne geçişindeki sancıları anlatıyor.
  • “Emile ya da Eğitim Üzerine”, Jean Jacques Rousseau: Çocukların felsefi olarak zengin bir yaşam sürebilmeleri için yetiştirilme önerileri veren kitap yazarın en sevdiği eserlerinden.

Pedagoji ve Eğitim Alanında Önemli Kitaplar

Okuma alışkanlığının erken yaşta kazandırılması çocuklar için oldukça büyük önem taşır. Okul öncesi öğretmenlerinin bu konuyla ilgili rol model olması ilerleyen yaşlarda çocukların da bu kültürü edinmesi açısından gereklidir. Etkin eğitim süreci için okul öncesi öğretmenlerin okuması gereken kitaplar arasından çeşitli seçimler yaparak kişisel ve mesleki gelişiminizi sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. Pedagoji kitapları arasından seçim yaparken çeşitli sınıflandırmalara uygun içerikler üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Erken çocukluk gelişimiyle ilgili kitaplar küçüklerin fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimleri hakkında bilgi sağlar. Bu eserler çocukların beyin ve dil gelişimini takip etmenize ve erken öğrenmede oyunun önemi hakkında detaylı bilgiye sahip olmanıza katkı sağlayan kitaplardır. 

Okul öncesi eğitim alanında önemli kitaplar 0- 6 yaş döneminde çocuk eğitimiyle ilgili içeriğe sahip, ödül ve ceza sistemlerini eğitsel bakış açısıyla sunan eserlerdir. Bu eserlerde genellikle çocuk bakımı, psikolojisi, bu yaştaki bireylerle bağ kurma gibi bilgiler yer alır. Kitapların çocuk merkezli yaklaşıma sahip bir dil kullanılarak yazılmış olması eğitimciler için özellikle önem taşır. Farklı yaklaşımlarla oyuna dayalı öğrenmeyi teşvik eden, sosyal- duygusal edinimler kazandıran eserler her zaman çok daha fazla tercih edilir. Bununla birlikte okul öncesi eğitimcilerin özellikle okuması gereken kitaplar arasında sınıf yönetimi ve davranış rehberliği içerikli eserler de olmalıdır. Yaş grubuna yönelik değerlendirme ve gözlem içerikli kitaplar da eğitimcinin doğru analizler ışığında çocuklara pozitif yaklaşım sunarak mesleğini geliştireceği ürünlerdir.

Motivasyon, İletişim ve Sınıf Yönetimi Konularında Kitap Önerileri

Motivasyon, İletişim ve Sınıf Yönetimi Konularında Kitap Önerileri

Sınıf yönetimi doğru iletişimle sağlıklı olur. Doğru iletişimde ise motivasyonun önemi büyüktür. Sınıfta doğru iletişim ve motivasyonla lider olarak kabul görmek isteyen öğretmenler için kitap önerileri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • “Eğitim Üzerine”, Immanuel Kant: Zamansız güncelliğini koruyan bu eser birçok yayıncı tarafından bir eğitim manifestosu olarak görülür. Kitap ebeveynlerin ve eğitimcilerin mutlaka okunması gereken eserler listesinde ilk sıralarda yer alır.
  • “Dünya Okulu”, Salman Khan: Khan Academy’nin küresel çapta başarısını anlatan bu kitapta teknoloji ve eğitimin bir araya getiriliş öyküsünü, insan merkezli olarak kurgulanmasını okuyabilirsiniz.
  • “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”, Grigory Petrov: Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçe’ye çevrilen ilk kitaplar arasında yer alan bu eser o zamanın müfredatına dâhil edilmiştir.
  • “Öğretmenler için Beden Dili”, Çağlayan Babacan: Kitap bilgi, birikim ve mesleki deneyimlerle girdiğiniz sınıfta beden dilinizi kullanarak çok daha etkin bir eğitim sağlayabileceğinize dair bilgi içeriyor.
  • “Öğretmenim Bir Bakar mısın?”, Doğan Cüceloğlu: Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz değerli psikolog tarafından kaleme alınan eser öğretmenlerin kuşaklar boyu devam eden gücüne tanıklık ediyor.
  • “Ezilenlerin Pedagojisi”, Paulo Freire: Bu önemli kitap özellikle insanların dünyayla ilişkilerini tanımalarını ve dünyayı kendilerini yaratabileceği bir malzeme olarak görmelerini sağlıyor.
  • “Dünyayı Değiştiren Beş Denklem”, Michael Guillen: Bu kitapta yazar beş büyük bilim insanının hayat mücadelesini ve başarma hırsını anlatıyor. 

Kitap Okuma Alışkanlığınızı Geliştirmek için İpuçları

Öğretmenlik mesleğiyle ilgili kitaplar okumak mesleğiniz ve kişisel gelişiminiz için oldukça önemli. Kitap okumayı alışkanlık hâline getirerek bu önemi eğitim verdiğiniz çocuklara da aşılayabilirsiniz. Bununla birlikte kimi zaman çeşitli nedenlerle okumaya vakit bulamıyor olabilirsiniz. Kısıtlı boş zamanınızda daha çok kitap okuyabilmek için anlayarak hızlı okuma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için çevrim içi hizmet veren Hızlıgo ile günde yalnızca 20 dakika pratik yaparak anlayarak okuma hızını kısa sürece iki katına kadar artırabilirsiniz. Buna ek olarak okuma alışkanlığınızı geliştirmek için uygulayabileceğiniz diğer yöntemleri sizler için sıraladık: (1)

 

  • Okuma hedefi belirlemek: Günlük, haftalık ve aylık hedefler belirleyerek bunlara sadık kalmakla işe başlayabilirsiniz. 
  • Okuma rutini oluşturmak: Kendiniz ve öğrencileriniz için okuma rutinleri oluşturabilirsiniz. Bu rutinleri “kitap okuma günlüğü”ne yazabilir ve hedefe ulaştığınızda hem kendinizin hem de sınıfınızın başarısını takdir edebilirsiniz.
  • Sınıf kitaplığını kullanın: Sınıf kitaplıklarında herkes için güzel kitaplar bulundurarak bunları okumaya başlayabilir ve çocuklara da önerebilirsiniz.
  • Sesli okumalar: Öğrencilerle birlikte sesli okuma yapılması hem öğretmen hem de sınıf için teşvik edicidir.

Tüm sınıfla yapılan okuma zamanları öğrencilerinize iyi bir rol model oluşturmanızı da kolaylaştırır. Siz çocuk eğitimi ile ilgili kitaplar okurken öğrencileriniz de diledikleri bir eseri okumaya başlayabilir. Böylelikle sınıf içinde birlikte kaliteli zaman geçirebilir ve keyifli bir etkinlik yapabilirsiniz.

SSS

SSS

Öğretmenler hangi kitapları okumalı?

Öğretmenler kişisel tercihlerinin yanı sıra mesleki olarak kendi becerilerini geliştirecek, yeni bakış açıları edinmelerini sağlayacak ve öğrenciler için anlamlı deneyimler yaratmayı teşvik edecek kitapları tercih edebilirler.

Eğitim ve pedagoji alanında öne çıkan kitaplar nelerdir?

Araştırmalar eğitimcilerin temelde ihtiyaç duyduğu içerikler hakkında detaylı bilgi vermektedir. Buna göre eğitimciler öğrenci davranışlarını tanımak ve anlamak, iletişim, öğretim yöntemleri, sınıf uygulamaları, çağdaş eğitime yönelik içerikler ve kendi alanlarına dair kitapları okumaya ihtiyaç duymaktadır. (2) Bu alanlardaki öne çıkan kitaplar arasından tercih yapabilirsiniz.

Öğretmenlerin kitap okuması neden önemlidir?

Mesleki ve kişisel gelişim, yeni bilgiler ve öngörüler edinmek, eğitimdeki araştırmalar hakkında bilgi sahibi olmak için öğretmenlerin kitap okuması önemlidir.

Öğretmenler için ilham verici ve motivasyon artıran kitaplar hangileridir?

İlham veren ve motivasyonu artıran kitaplar eğitimcinin tutkusunu ateşleyen, onu teşvik eden içeriklere sahip eserlerdir. Bu kitaplar eğitimcinin öğrencinin yaşamı üzerindeki derin etkisini görebileceği hikâyeler ve pratik stratejiler de içermeli ve güçlü mesajlar sunmalıdır.

 

Kaynaklar:

https://dergipark.org.tr/en  sayfa 25, 26  (1)

https://dergipark.org.tr/tr  (2)

 

Benzer İçerikler