Matematik Nasıl Çalışılır? Matematikte Başarılı Olma Yolları

Matematik Nasıl Çalışılır? Matematikte Başarılı Olma Yolları

  • 26.04.2024

Matematik, öğrencilerin en çok zorlandığı dersler arasında yer alıyor. Pek çok öğrenci “Ne kadar çalışırsam çalışayım matematik yapamıyorum.’’ düşüncesine kapılabilir. Bu düşüncenin kaynağı genellikle yanlış ve eksik çalışma yöntemleridir. Peki, matematikte başarılı olmak için nasıl çalışılmalı? Sen de matematikte nasıl başarılı olabileceğini merak ediyorsan neler yapabileceğine gel birlikte bakalım.

Matematik Nasıl Çalışılır?

Öncelikle unutmamalısın ki matematik sözel bir ders değildir. Bu nedenle formülleri ezberleyerek soruları doğrudan çözmeye başlayacağını düşünmek yanlıştır. Öncelikle beklentilerini değiştirmelisin.

Okulda ilk kez göreceğin bir matematik konusunu önceden evde inceleyebilir ve böylece öğretmeninin anlattıklarını daha iyi analiz ederek, sorular sorabilirsin. Ayrıca ders dinlerken konuya odaklanmaya özen göstermeli ve kritik noktaları not almak için dersi kaçırmamalısın. Önemli olan konunun mantığını kavramaktır. Formüllerin nereden geldiğini anladığında öğrenmen çok daha kolay bir hal alır.

Evde çalışacağın matematik konuları için konu anlatımlı kitaplardan ya da online videolardan faydalanabilirsin. Örneğin ortaokula gidiyorsan Vitamin Kitapları, LGS’ye hazırlanıyorsan Vitamin LGS ve YKS öğrencisiysen Raunt matematik çalışırken destek alabileceğin kaynaklardır. Ayrıca püf noktalarını not almak ve formüller için ayrı bir dosya oluşturmak soru çözerken işini kolaylaştırabilir.

Matematik Nasıl Öğrenilir?

Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sen de matematik çalışmak için günde birkaç saat ayırıyor olabilirsin ancak matematik öğrenmek için yalnızca konu çalışması yapmanın yeterli olmadığını bilmelisin. Matematik en iyi çalışma yöntemi soru çözmektir. Öğrenmenin tamamlanması için bol bol soru çözerek farklı soru tarzlarını görmen gereklidir.

Konu çalışmasını tamamladıktan sonra öncelikle kolay sorularla başlayabilirsin. Bu sorular konunun mantığını anlayıp anlamadığını gösterir. Eğer temelde sorun varsa bu sorunları tespit ederek eksikliklerini giderebilirsin.

Kolay soruları çözebildiğini gördüğünde daha zor sorulara geçebilirsin. Asıl gelişmeni sağlayacak olan bu sorulardır. Öğrencilerin yaptığı yanlışlardan bir diğeri başlangıç aşamasında süreye karşı yarışmaktır. Öğrenme sürecindeyken evde kendi çözdüğün sorularda zaman tutmana gerek yok. Çalışırken, sınavdakinin aksine yapamadığın sorularla mümkün olduğunca fazla uğraşman gerekir. Çözümü kendin bulursan bilgi çok daha kalıcı olur. Karşına aynı tarz soru çıktığında nasıl uğraştığını hatırlarsın ve soruyu daha kolay çözebilirsin.

Matematikte Başarılı Olma Yolları

Matematikte Başarılı Olma Yolları

Matematik korkusu pek çok öğrencinin matematikte başarısız olmasının temel nedenlerinin arasında yer alır. Bu korkuyu yenmenin etkili yollarından biri kendine güvenmektir. Doğru şekilde matematik çalışmaya başladığında çözebildiğin soru sayısının arttığını görürsün. Bu sayede matematik korkusu ve başarısızlık arasındaki döngüyü kırmış olursun. Başarılı olmak için bazı matematik çalışma yöntemleri ve ipuçlarını da göz önünde bulundurabilirsin.

  • Matematik dersini eğlenceli hale getirmek bakış açını değiştirmene yardımcı olabilir. Dersi keyifli hale getirmek için renkli kalemler kullanabilir, notlarını yapışkanlı kağıtlara çıkararak odana asabilirsin. Kendine hedefler koymayı deneyebilir ve bu hedefleri tutturdukça kendine küçük ödüller verebilirsin.
  •  “Matematiği anlamıyorum.” diyen öğrencilerin büyük bölümünün matematikle ilgili temek bilgilerinde eksiklik olduğu görülür. Bu nedenle eğer dört işlem, denklemler, oran-orantı gibi temel konuları tam oturtmadan zorlu konulara geçiş yapmamalısın.
  • Matematik çalışırken çevrendeki dikkat dağıtıcıları uzaklaştırmaya özen göstermelisin. Soruları çözebilmek için tam anlamıyla konsantre olmak son derece önemlidir. Televizyon açıksa, bir taraftan gelen mesajlara cevap veriyor bir taraftan sosyal medya hesaplarına göz atıyorsan konuyu anlamaman son derece normaldir.
  • Ders çalışırken dikkatinin dağılmaması için pomodoro yöntemi gibi tekniklerden faydalanabilirsin. Kısa çalışma süreleri ve 5 dakikalık aralar mantığına dayanan yöntemde çalışma süresinde başka hiçbir şeyle ilgilenmezsin. Zaten 25-30 dakikalık çalışma süreleri olduğundan yapmak istediklerini molalarına saklamak seni zorlamaz. (1)
  • Başarılı olmak için matematik soru çözme teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Uzmanlar tarafından geliştirilen bazı yöntemler başarını artırman için faydalı olabilir. Ancak asıl önemli olan kendine uygun yeni yöntemler geliştirmektir. Bunun için de zamana ihtiyacın vardır.

Sıfırdan Matematik Nasıl Çalışılır?

  • Matematik temelin yeterince sağlam değilse çalışmalarından yeterli verimi alamayabilirsin. Bu nedenle ileri seviye konulara çalışmak yerine önceliğini matematik temelini sağlamlaştırmaya verebilirsin.
  • Sıfırdan matematiğe başlayacaksan kaynak seçimine özen göstermelisin. Pek çok yayınevi matematiğe temelden başlamak isteyenler için özel kitaplar hazırlamıştır. Bu kitaplardan faydalanabilirsin.
  • Matematik temelini geliştirmen için hazırlanan kitaplarda genellikle öncelikle konu anlatımı olur. Bu bölümden faydalanarak konuya çalıştıktan sonra videolu derslerle pekiştirebilirsin. İnternette ücretli ve ücretsiz çok sayıda videolu ders mevcuttur. Konuyu iki farklı kaynaktan çalışmak bakış açının gelişmesine yardımcı olabilir.
  • Konuyu çalıştıktan sonra çözümlü sorulara geçebilirsin. Çözümlü örnek sorunun arkasından benzer sorularla desteklenen kaynaklar bu noktada en büyük yardımcın olur. İlk soruyu çözebiliyor olsan dahi mutlaka çözümünü incelemelisin. Belki de sorunun farklı bir çözüm yöntemini öğrenebilirsin. Daha sonra benzer tarz soruları çözerek bu soru tarzını pekiştirmiş olursun.
  • Matematiğini geliştirmek için soru çözümünde en az 2 adet çözümlü soru bankası bitirmende fayda vardır. Soruları yüzde 70-80’ini kendin çözebilmeye başladığında daha zor sorulara geçebilirsin.
  • Hangi konu olduğunu önemsemeden “Ben bu konuyu biliyorum, atlayabilirim.” düşüncesine kapılmamalısın. Konu içerisindeki ayrıntılar bir sonraki üniteye çalışırken işine yarayabilir.

Matematik Nasıl Geliştirilir?

Matematik Nasıl Geliştirilir?

Matematikte kendini geliştirmek için elinden geldiğince farklı soru tarzı görmeye özen göstermelisin. Bu noktada unutmamalısın ki aslında gelişmeni sağlayacak olan yapamadığın sorulardır.

Yapamadığın soruların üzerine gitmek için ayrı bir soru dosyası ya da defteri oluşturabilirsin. Çözemediğin soruların çözümünü öğretmenlerinden ya da arkadaşlarından öğrendikten sonra bu dosyaya ekleyebilirsin. Soruyu bir kâğıda yazabilir ve arkasına da çözümünü ekleyebilirsin. Ayrıca mümkünse soruları kendi içerisinde konularına göre ayırmanda fayda vardır.

İlerleyen zamanlarda çözemediğin soruların üzerinden geçebilirsin. Çözümünü görmeden soruya bakabilir ve tekrar çözmeyi deneyebilirsin. Eğer çözebiliyorsan yeni bir soru tarzını daha öğrendiğini kabul edebilirsin. Bu yöntem zaman içerisinde netlerinde de gözle görülür artışlar olmasını sağlayabilir.

Matematik Tekrarı Nasıl Yapılır?

Diğer dersler gibi matematikte de başarılı olmak için düzenli tekrar yapmak son derece önemlidir. Öğrencilerin birçoğu tekrarı zaman kaybı olarak görerek, yeni konulara çalışmak için tekrarları ihmal edebilirler ancak tekrar edilmeyen konular zamanla unutulabilir. Bu da çalışmanın önemli bir kısmının boşa gitmesi anlamına gelir.

Öğrendiğin konuların kalıcı hale gelmesi için düzenli olarak tekrar yapmaya özen göstermelisin. Tekrarlarını günlük, haftalık ve aylık olarak parçalara ayırabilirsin.

Günlük tekrar için fazla zaman ayırmana gerek yoktur. Matematik çalıştığın günlerde uyumadan önce 10 dakikalık bir tekrar yeterli olabilir.  Matematik yazarak çalışmak bu noktada oldukça faydalı olur. Tekrar esnasında konu çalışırken çıkardığın kısa notlardan faydalanabilir ve formülleri inceleyebilirsin. Ayrıca çözdüğün sorulardan kafana takılan varsa göz atabilirsin.

  • Haftalık tekrarlarını cumartesi ya da pazar günlerine planlayabilirsin. Hafta boyu çalıştığın konuların notlarını inceleyerek tekrara başlayabilirsin. Daha sonra her konuda 20-25 soru çözmen yeterli olur.
  • Aylık tekrarlar için daha fazla zaman ayırmanda fayda vardır. Bu nedenle bütün dersleri tek bir güne toplamak yerine ayın farklı günlerine bölebilirsin.
  • Aylık matematik tekrarlarında öncelikle çalıştığın konularda yer alan formüllere göz atabilir ve unuttukların olup olmadığını kontrol edebilirsin.
  • Daha sonra çözülemeyen sorular dosyanı çıkarabilirsin.
  • Çözemediğin soruları tekrar çözmeyi denemek yapabileceğin en güzel tekrar yöntemlerindendir. Çalışmalarının doğru şekilde ilerlediğinden de emin olmanı sağlar.

Düzenli çalışma ve tekrar sayesinde sen de kısa sürede matematik netlerinin artmaya başladığını görebilir, bu konuda kendine daha fazla güvenmeye başlayabilirsin.

Benzer İçerikler