Erken Ergenlik Nedir?

Erken Ergenlik Nedir?

  • 02.09.2022

Erken ergenlik bir çocuğun vücudunun normal zamanından önce bir yetişkinin vücuduna dönüşmeye başladığı dönem olarak tanımlanabilir. Ergenlik genel olarak kemiklerin ve kasların hızlı büyümesini, vücut şeklinde ve boyutundaki değişiklikleri ve vücudun üreme yeteneğinin gelişimini kapsayan zaman dilimidir. Erken ergenliğin nedenleri tam olarak bilinmese de nadir hallerde çeşitli enfeksiyonların, hormon bozukluklarının, tümörlerin, beyin anormalliklerinin bu duruma neden olduğu görülür. Siz de çocuğunuzda son zamanlarda olağandan farklı değişimler görmeye başladıysanız ve bunların erken ergenlik belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız erken ergenliğin ne olduğuna gelin birlikte bakalım.

Erken Ergenlik Dönemi Özellikleri

Erken Ergenlik Dönemi Özellikleri

Kızlarda genellikle 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce bu belirtilere rastlanması, erken ergenlik belirtileri ve semptomları olarak tanımlanır.

  • Kızlarda erken yaşta meme büyümesinin başlaması ve/veya ilk kez adet dönemi yaşanması
  • Erkeklerde testis ve penis genişlemesi, sakal çıkması, ses tonunun derinleşmesi
  • Kasıkta ve/veya koltuk altında kıllanma olması
  • Hızlı vücut büyümesi
  • Akne oluşumu
  • Vücut kokusunun yetişkin vücut kokusuna dönüşmesi

Çocuğunuzda yukarıda anlatılan belirtileri görmeye başladıysanız, kesin bir değerlendirme için çocuk doktoruyla görüşmeli ve doktorun önerilerini dikkate almalısınız.

Erken Ergenlik Nedenleri

Erken Ergenlik Nedenleri

Öncelikle ergenliğin nasıl başladığından bahsedebiliriz. Ergenlik süreci, beyinde gonadotropin salgılatıcı hormon olan GnRH salgılanmasıyla başlar. Bahse konu hormonun hipofiz bezine ulaşmasıyla  kadınların yumurtalıklarında östrojen, erkeklerin ise testislerinde testesteron hormonları daha fazla salgılanır.

Östrojen hormonu kadınların cinsel özelliklerinin gelişmesinde önemli rol oynar. Testesteron hormonu ise erkeklerin cinsel özelliklerinin gelişiminden sorumludur.

Erken Ergenliğin Psikolojik Belirtileri

Erken Ergenliğin Psikolojik Belirtileri

Ergenlik pek çok fiziksel değişimin olmasının yanı sıra önemli duygusal ve sosyal değişimlerin de yaşandığı bir dönemdir.  Öncelikle bireyin duygusal beyni ya da bir başka deyişle ‘’limbik sistem’’i gelişir. En son aşamada ise ‘’neo-korteks’’, bir başka deyişle düşünen beyin gelişir. Bütün bu değişimler gençlerde akıl yürütme, duyguları düzenleme ve dürtüleri kontrol etme kapasitesinin zorlayıcı bir dönem olabileceğinin habercisi sayılabilir. Ayrıca bu dönemde bireyler, çevrelerine ve stres uyaranlarına karşı son derece duyarlı olabilir. Yani ergenlik çoğu zaman hırpalayıcı ve ezici duygusal deneyimlerin yaşandığı zaman olabilir. Araştırmalar erken ergenliğin zararları başlığı altında yaşanabilecek değişiklikleri şöyle tanımlanır:

Erken ergenlik döneminde sıklıkla anksiyete ve depresyon, davranış bozukluğu  (ciddi anti sosyal davranışlar), dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi davranışlar ortaya çıkabilir. Yine sıklıkla görülen diğer sorunlar şunlar olabilir:

  • Ergenlik dönemindeki bireylerin kendine zarar verme riski artış gösterebilir.
  • Akran baskısı nedeniyle ergen bireyin uyuşturucu ve alkol kullanımında artış görülebilir.
  • Erken ergenlik dönemindeki bireyler ebeveynlerinden daha fazla özgürlük istedikleri için ev içi çatışmalar yaşanabilir.
  • Vücut üzerinde yoğunlaşan endişeler, ergen bireyde yeme bozukluğu gelişimine yol açabilir.

Yukarıda belirtilen özellikler çocuğunuzda görülmeye başladıysa öncelikle çocuk doktorunuza danışabilir, gerekirse ilaç kullanarak uzun vadede oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçme konusunda önlem alabilirsiniz. 

Benzer İçerikler