Beyninizi Zorlayacak Mantık ve Zeka Soruları

  • 23.12.2022

Beynin daha aktif ve gelişime açık hale gelmesi için çeşitli aktivitelerle uğraşarak çalıştırılması önem taşıyor. Bu nedenle beynin fonksiyonlarını iyileştirme amacıyla pratikler yapmak oldukça fayda sağlıyor. Bu pratikler okuma, yazma, yeni bir dil öğrenme, spor yapma veya doğru düşünmeyi öğrenme pratikleri olabilir. Bunların dışında mantık ve zeka soruları çözmek de beyni zorlayarak pratik yapmaya yardımcı yöntemler arasında yer alıyor.

Siz de biraz beyin egzersizi yapmak isterseniz sizin için hazırladığımız beyninizi zorlayacak zeka ve mantık sorularına göz atabilirsiniz.

Mantık Nedir?

Mantık Nedir?

Günlük hayatta sıklıkla duyulan bir kelime olan “mantık” ne anlama gelir? En kısa tabiriyle mantık, doğru düşünme yöntemi ve sanatıdır. Tıpkı felsefe gibi bir disiplindir. Mantık soruları, düşünce biçimini zorlayarak insanları standart pratiklerinin dışına iter. Burada daha doğru, faydalı ve yenilikçi düşünme yöntemleri ortaya çıkarılmasını sağlar. Mantık soruları sayısal verilerle alakalı olabileceği gibi tamamen sözel de olabilir. Sözel mantık soruları, verilen bilgiler arasında doğru bir bağ kurabilme yeteneğiyle çözülür. Mantık ve zeka sorularını çözerken dikkat edebileceğiniz belli başlı birkaç nokta mevcuttur. 

Mantık ve Zeka Soruları Nasıl Çözülür?

Mantık ve Zeka Soruları Nasıl Çözülür?

Sözel bilgilerle ifade edilen mantık sorularının çözülmesinin bazı püf noktaları vardır. Bunları bilmek, soruların çözümü esnasında size kolaylık sağlar ve aynı zamanda mantıksal düşünme yeteneğinizin artmasına da yardımcı olur. Peki bu sorular nasıl çözülmelidir?

  • Mantık sorularını çözerken veriler arasında genelden özele giden bir yol izlemek önemlidir.
  • Sorular, bir bütünün rastgele gibi görünen parçalarının size verilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu nedenle genelden başlayıp özele yani detaylara odaklanmalısınız.
  • Verileri görselleştirip, zihninizde örnekleyebilirsiniz.
  • Cümle içerisinde kullanılan bağlaçlara özellikle dikkat edin. “Ayşe, Latife’nin kızıdır.” cümlesi ile “Ayşe de Latife’nin kızıdır.” cümleleri farklı şeyler ifade eder ve verdikleri ipuçları ayrıdır.
  • Size sorulmayanların üzerinde düşünmemeye çalışın, düşünmeniz gereken noktaya odaklanabilirsiniz.

Mantık ve Zeka Sorusu Örnekleri

Mantık ve Zeka Sorusu Örnekleri

1. Çiftçinin biri bir ırmaktan karşıya geçmek istemektedir. Bu çiftçinin yanında ise karşıya geçirmesi gereken bir kurt, bir keçi bir de lahana vardır. Çiftçinin bir teknesi vardır ama sadece kendisi ve kurt, keçi ya da lahana sığabilir. Eğer kurt ve keçi bir kıyıda yalnızsa, kurt keçiyi yiyecektir. Kurt ve keçi ya da keçi ve lahana kıyıda yalnız şekilde bırakılamazlar. Çiftçinin hayvanlara ve lahanaya zarar gelmemesi için izlemesi gereken yol nedir?

Cevap: Önce çiftçi keçiyi karşıya geçirir. Çiftçi tek başına geri döner ve sonra kurdu karşıya geçirir, ancak keçiyle geri döner. Sonra çiftçi lahanayı karşıya geçirir, kurtla birlikte bırakır ve keçiyi almak için tek başına geri döner.

2. Üç adam birbirinin arkasında sıralanmıştır. En uzun adam en arkadadır ve önündeki iki kişinin kafasını görebilir; ortadaki adam önündeki bir kişiyi görebilir; en baştaki adam ise kimseyi göremez. Bu kişilerin gözleri bağlanır, ardından üç siyah iki beyaz şapka içerisinden rastgele seçilen şapkalar bu kişilerin başlarına takılır. Artan iki şapka ortadan kaldırılır ve göz bağları açılır. En uzun adama ne renk şapka taktığını bilip bilmediği sorulur; bilmez. Sonrasında, ortadaki adam da bilmediğini söyler. Buna karşın en öndeki adam kimseyi görememesine karşın cevabı bildiğini söyler. Peki, buna göre en öndeki adam şapkaların rengini nasıl bilmektedir ve hangi renk şapka takmaktadır?

Cevap: Siyah. En öndeki adam hem kendisinin hem de arkasındaki kişinin beyaz şapka takmadığını anlamıştır. Aksi halde, arkasında duran kişinin bunu bilmesi gerekirdi. Çünkü başta verilen bilgilere göre ortada yalnızca iki adet şapka mevcut. Öndeki adam aynı zamanda ortadaki adamın kendisini beyaz şapkayla görmediğini de biliyor çünkü eğer görüyor olsaydı, en uzun adamın cevabına dayanarak, ortadaki adam kendisinin siyah şapka taktığını bilmesi gerekirdi.  Yani en öndeki kişi, şapkasının siyah olduğunu bilmektedir.

3. 5 adet makina 5 dakikada 5 alet üretir. Buna göre 100 adet makina 100 aleti kaç dakikada üretir?

Cevap: 5 dakikada

4. Şöyle bir bilmeceye göz atalım: Bir adam, karısı ve çocukları trafik kazası geçirir. Hastaneye kaldırılırlar. Hastanedeki doktor “Onu ameliyat edemem çünkü o benim oğlum” der. Doktor çocukların nesidir?

Cevap: Çocukların babaannesi veya dedesidir

5. Gizemli bir adada iki tür insan vardır. Biri her zaman doğruyu söyleyen sözde Dürüstler, diğerleri ise her zaman yalan söyleyen Sahtekarlar. Üç adam (A, B ve C) pazarda kavga etmektedir. Bir yabancı yanlarından geçer ve A'ya sorar: "Dürüst müsün yoksa sahtekar mı?" Cevap anlaşılmazdır, bu yüzden yabancı B'ye oldukça mantıklı başka bir soru yöneltir: "A ne dedi?" B cevap verir: "A, Sahtekar olduğunu söyledi." Bunun üzerine adam C: "B'ye inanmayın, yalan söylüyor!" der. Bu durumda B ve C kim olabilir?

Cevap: Böyle bir adanın herhangi bir sakininin "Ben bir yalancıyım" demesi mümkün değildir. Dolayısıyla bir dürüst yalan söylüyor, bir sahtekâr da doğruyu söylüyor olacaktır. Öyleyse B yalan söylüyor olmalı ve bu nedenle o bir sahtekar. Bu da C'nin B'nin yalan söylediğini söylerken haklı olduğu anlamına gelir, yani C bir dürüsttür. Ancak, A'nın ne olduğu açık değildir.

6. Bir suçla itham edilen bir adam, beyanları mahkeme tarafından her zaman tartışılmaz gerçek olarak kabul edilen bir avukat tuttu. Mahkemede aşağıdaki karşılıklı konuşma gerçekleşti: 

Savcı: "Eğer sanık suçu işlediyse, bir suç ortağı vardır."

Avukat: "Bu doğru değil!"

Bu durumda sizce Avukat müvekkiline yardım etmiş oldu mu?

Cevap: Davacının ifadesi ancak hipotez (veya öncül) doğru ve sonuç (veya sonuç) doğru değilse yalandır. Yani avukat müvekkiline hiç yardımcı olmamıştır. Aslında müvekkilinin suçlu olduğunu ve suç ortağı olmadığını söylemiştir.

7. Alice unutkanlık ormanında bir aslan ve bir tek boynuzlu at ile karşılaşır. Hikayedeki aslan Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri yalan söylemektedir. Bunların dışında kalan günlerde ise doğruyu söylemektedir. Tek boynuzlu at ise perşembe, cuma ve cumartesi günleri yalan söyler, ancak haftanın diğer günleri ise yalan söylememektedir.

Aslan: Dün yalan söylüyordum.

Tek boynuzlu at: Ben de öyle.

Peki, bunu hangi gün söylemiş olabilirler?

Cevap: Her ikisinin de yalan söyleyeceği bir ortak gün olmadığına göre, en azından birinin doğruyu söylemiş olması gerekir. İkisi de sadece Pazar günü doğruyu söyler. Ancak o zaman Aslan ifadesinde yalan söylemiş olur, bu yüzden Pazar günü söylenemez. Yani içlerinden biri yalan söylemiştir. Eğer Tekboynuz dürüst olsaydı, o zaman Pazar günü olması gerekirdi ancak daha önce bunun yanlış olduğunu kanıtlamıştık. Dolayısıyla sadece Aslan Perşembe günü Alice ile karşılaştığında ve Tekboynuz ile Çarşamba günü hakkında konuştuğunda doğruyu söylemiştir.

8. Bireysel ve kurumsal hedeflere ulaşılması karşılıklı olarak birbirine bağlıdır ve ortak bir payda olan çalışanların iş motivasyonuyla bağlantılıdır. Örgüt üyeleri kişisel hedeflerini tatmin etmek için motive olurlar ve bu kişisel hedeflere ulaşmanın bir aracı olarak örgütsel hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunurlar.

Yukarıdaki paragraftan çıkartılabilecek en doğru sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

A. Bireyi kişisel hedeflere kurumsal hedeflerden daha fazla öncelik vermeye teşvik eder.

B. Bireyin ve kurumun hayatta kalması için çok önemlidir.

C. Bireyin fiziksel ve zihinsel enerjisinin bir ürünüdür.

D. Bireyi çabalarına katkıda bulunmaya teşvik eden dış güçtür.

E. Organizasyon ve toplumu ayrılmaz kılar.

Cevap: A

9. Film yönetmeni, X filminin başrolü için orijinal senaryodaki tanıma tamamen uyan bir oyuncu istemektedir. Ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar, senaryoda tarif edildiği şekilde karaktere benzemeyen aktrisleri değerlendirmez. Senaryo başroldeki oyuncuyu orta boylu, kırk yaşlarında, kızıl saçlı, koyu kahverengi gözlü, çok açık tenli ve parlak bir gülümsemeye sahip biri olarak tanımlamaktadır. Kast ajansının aklında dört aktris vardır. 

  • Birinci aktris 1.90 boylarında, yirmili yaşlarının ortasında, kızıl saçlı, oldukça güzeldir. Gözleri kahverengi ve koyu kumral rengi bir teni var.
  • İkinci aktris kızıl saçlı, büyük kahverengi gözlü ve açık tenli. Kırklı yaşlarının ortasında ve 1.75 boyunda.
  • Üçüncü aktris 1.80 boyunda ve orta yapılı. Kızıl saçlı, kahverengi gözlü ve kırklı yaşlarının başında.
  • İkinci aktris otuzlu yaşlarının başında mavi gözlü bir kızıl saçlı. Çok hafif yapılı ve 1.80 boyunda.

Rol için hangi aktristlerin seçilme ihtimali daha yüksek? 

A. 1, 2

B. 2, 3

C. 1, 4

D. 2, 4

Cevap: 2. ve 3. aktrisler gerekli özelliklerin çoğuna sahiptir. İkisinin de kızıl saçları ve kahverengi gözleri var, orta boylular ve kırklı yaşlarındalar. Aktris 1 çok uzun ve yirmili yaşlarının ortalarında. Ayrıca koyu kumral rengi bir ten rengine sahip. Aktris 4 çok hafif yapılı ve otuzlu yaşlarının başında. Ayrıca mavi gözlü.

10. Kötü bir adam altıpatlar tabancasıyla Rus ruleti oynamaktadır. Bir mermi koyuyor, fişek yatağını çeviriyor ve size ateş ediyor ama mermi çıkmıyor. İkinci kez ateş etmeden önce size mermi yatağını tekrar çevirip çevirmeme seçeneği sunar. Tekrar çevirmeli mi?

Cevap: Evet. Dönmeden önce, kurşunun ateşlenme ihtimali altıda birdir. Döndükten sonra, bu şanslardan biri ortadan kalkıyor, geriye beşte bir şans kalır ve kurşunun ateşlenme olasılığı artar. Tekrar döndürmek en iyi seçenek.

Mantık soruları çözmek hem eğlenceli hem de öğretici ve kaliteli vakit geçirmenin yollarından biridir. Bu nedenle siz de günlük pratikler yapmayı ihmal etmeyin.

Benzer İçerikler