Atık Piller ve Çevreye Verdiği Zararlar

Atık Piller ve Çevreye Verdiği Zararlar

  • 02.09.2022

Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştüren ve bu enerjiyi içerisinde depolayabilen cihazlara pil denir (1). Günlük yaşantımızda önemli yeri olan piller telefon ve saat gibi pek çok cihazı özgürce kullanabilmemizi sağlar. Hayatımızı kolaylaştıran bu enerji kaynakları kimyasal içeriğine göre ikiye ayrılır. Bunlardan primer (birincil) piller tek kullanımlık, sekonder (ikincil) piller ise yeniden şarj edilebilir özelliktedir. Sekonder grup hem kullanım ömrü hem de doğa açısından daha iyi bir seçenektir. Bununla birlikte tüm pillerin içerisinde ağır metaller bulunur. Bu atıkların doğaya verdiği zararlar ise oldukça uzun süre etkisini sürdürür.

Atık piller ve çevreye zararlarıyla ilgili detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsin.

Pilin İçinde Ne Var? Zararları Nedir?

Pilin İçinde Ne Var? Zararları Nedir?

“Pilin içinde ne var?” sorusunun cevabı türüne ve kullanım amacına göre değişir. Yaygın olarak kurşun, lityum, kadmiyum, cıva, nikel, alüminyum, çinko, manganez, gümüş ve demir gibi çeşitli metaller içerir.

Özellikle çinko-karbon pillerin çevreye etkileri diğerlerine göre daha fazladır. Bunlar değişen oranlarda kurşun, kadmiyum ve cıvadan oluşur. Senin de derslerinden hatırlayacağın gibi cıva, kurşun ve kadmiyum canlılar için tehlikelidir (2).

Pillerin çevreye etkileri son derece ciddidir. Çöpe veya sokağa attığında bulunduğu yerde zamanla bozulur ve içerisindeki tehlikeli maddeler serbest kalır. Bunlar havayla, suyla ya da direkt temasla insan vücuduna girerek çeşitli sorunlara sebep olur. Uygun şekilde imha edilmeyen atık pilin zararları arasında şunlar yer alır:

 

  • Yeraltı suları ve nehirler gibi içme suyu kaynaklarına zehirli maddeler karışır.
  • Rüzgar ve su ile taşınan metaller toprağı kirleterek üretime elverişsiz hale getirir.
  • Suya ve toprağa karışan pil içeriği pek çok canlının yaşam alanını tehdit eder.
  • Besin zinciri aracılığıyla diğer canlıların ve bizim vücudumuza zehirli maddeler girer.
  • Vücudumuzda biriken bu maddeler çeşitli organlara, bağışıklık ve sinir sistemlerine zarar vererek kanser gibi ciddi hastalıklara neden olur (3).

Atık Pillerle İlgili Hangi Önlemleri Almalıyız?

Atık Pillerle İlgili Hangi Önlemleri Almalıyız?

“Bir pil doğada kaç yılda yok olur?” sorusunun cevabı oldukça merak edilir. Maalesef pilin içerisindeki ağır metaller asla tamamen yok olmaz. İçindekileri koruma görevi gören ince metal dış levha doğa açısından daha az zararlı olsa da tamamen yok olması en az 100 yıl sürer (4).

Pil atıklarının çevreye verdiği zararlar çok fazla ve bunları telafi etmek neredeyse imkansız. Fakat küçük adımlar atarak bu sorunu daha ortaya çıkmadan önlemek mümkündür. Bugünümüzü ve geleceğimizi korumak için atık pillerle ilgili hangi önlemleri almalıyız? diye merak ediyorsan işte dikkat etmen gerekenler:

  • Pilleri yakma, ezme ve içini açma.
  • Toprağa gömme, denize, sokağa ve çöpe atma.
  • Kullanım süresi bitmiş piller için ayrı bir depolama alanı oluştur.
  • Biriktirdiğin pilleri toplama merkezlerine götür.

Toplama merkezlerinde biriken atık piller Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından toplanır. Pilin içindeki maddeler değerlendirilir ve geri dönüştürülebilenler cep telefonu, kalem gibi farklı ürünlerin üretiminde kullanılır. Yeniden kullanılması mümkün olmayan atık piller ise çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilir (5).

Kaynaklar

https://dergipark.org.tr 

https://dergipark.org.tr/en 

https://metalurji.org.tr 

https://dergipark.org.tr/en/download 

http://megep.meb.gov.tr 

Benzer İçerikler