1. Sınıf Uyum Haftası Etkinlikleri için En Güzel 10 Fikir

1. Sınıf Uyum Haftası Etkinlikleri için En Güzel 10 Fikir

  • 02.09.2024

Okul zilinin çalmasıyla birlikte hem öğrencilerde hem de öğretmenlerde büyük bir heyecan başlar. Söz konusu 1. sınıfa başlamak olduğunda ise yaşanan bu heyecana kaygının da eklenmesi kaçınılmaz olur. Çocukların ebeveynlerinden ve kendilerini en güvende hissettikleri yer olan evlerinden uzaklaşacak olmaları endişeyi tetikleyebilir. Bu noktada öğretmenler, okul yöneticileri ve ebeveynlerin işbirliği ile hazırlanan 1. sınıf uyum haftası etkinlikleri, miniklerin okul algısını değiştirerek adaptasyon sürecini kısaltmada etkili olabilir.

 

Her yıl MEB tarafından yayınlanan takvime göre uyum haftası okulların normal açılış süresinden 1 hafta önce başlar.  Öğrencilerin okula ve arkadaşlarına alışması için oldukça önemli olan bu süreçte gerçekleştirilen ilkokul etkinlikleri, çocukların kaygılarını azaltarak okulu sevmelerini sağlar. Siz de bir eğitmen olarak çocukların uyum haftasını desteklemek için onlarla hangi etkinlikleri yapabileceğinizi merak ediyorsanız hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.

Benim Adım Ne? Senin Adın Ne?

Benim Adım Ne? Senin Adın Ne?

Çocukların hem eğlenmeleri hem de dil becerilerini kullanarak kendilerini tanıtmalarının amaçlandığı bu etkinlikte ihtiyacınız olan tek şey bir top veya oyuncaktır. Öğrencilerin çember olması sağlanır ve çembere öğretmen de dahil olur. Elindeki topu “Benim adım…, senin adın ne?” sorusunu sorarak öğrencilerden birine uzatır. Topu alan öğrenci aynı soruyu bir arkadaşına yönelterek etkinliği devam ettirir. Her çocuğun grupta yer alan bir arkadaşının adını sorarak etkinliğe katılması sağlanır. 

Adım Çuf Çuf

Adım Çuf Çuf

Çocukların tanışması için hazırlanan etkinlikte öğretmen lokomotif görevi üstlenerek oyunu başlatır. “Ben bir küçük trenim, yaylaları gezerim, Arkadaş edinirim, … trene” diyerek kendi ismini söyler ve öğrencilerden birinin karşısında durur. Elini uzatıp davet ettiği bu öğrenciyi arkasına alarak ilk vagonunu oluşturur. Vagona alınan öğrenci, gruptaki diğer bir arkadaşına “Merhaba, ben…” diyerek ismini söyler ve elini uzatıp vagona dahil eder. Böylece tüm çocukların yer aldığı bir tren oluşturulur. Etkinlik sonunda öğretmen birbirinin ismini hatırlayan öğrencilerin yan yana gelmesini söyleyerek değerlendirme yapabilir. 

Ortak ve Farklı Yönlerimiz

Çocukların sınıf arkadaşları ile aralarındaki benzerlik ve farklılıkları görebilmelerini sağlamak için düzenlenen bir etkinliktir. Öğretmen tarafından süt sevenler arkadaşının omzuna dokunsun, kardeşi olanlar yerinde 3 kez zıplasın, dans etmeyi sevenler ellerini çırpsın gibi yönergeler verilir. Çocukların ilgisine göre yönergeler çeşitlendirilebilir. Öğretmen yönergelere uyan yada uymayan çocukları gözlemleyerek değerlendirmek üzere gerekli notları alır. 

Bir Masal Kahramanı Olsaydım

Kitap, müzik, sanat ve dramatik oyun gibi öğrenme merkezleri çocuklara tanıtılır. Etkinlik sırasında geri planda bir şarkı çalınabilir ve çocukların heyecanının artmasını sağlanır. Öğretmen, öğrencilere “Bir masal kahramanı olsaydınız hangisi olurdunuz?” sorusunu yönelterek onlardan hayal ettikleri kahramanı canlandırmalarını ve öğrenme merkezlerinden birinde zaman geçirmelerini ister. Arada müzik durdurulur ve her duruşta öğrencinin bulunduğu öğrenme merkezini değiştirmesi gerekir. Etkinlik bitirilmeden önce çocuklardan en son bulundukları öğrenme merkezine ait bir nesne seçmeleri istenir. Çocuklardan her biri seçtiği nesneyi inceleyerek arkadaşlarına tanıtır. Öğrenme merkezlerinden alınan nesnelerin hepsi tek bir yerde toplanır ve öğrenciler nesneleri ilgili merkeze tekrar götürür. Öğrenme merkezlerini ve işlevlerini çocuklara tanıtmak için uyum haftası etkinlik önerileri listenize bu oyunu da ekleyebilirsiniz. 

Yolunu Şaşıran Kukla

Yolunu Şaşıran Kukla

Okul birimi ve çalışanların dahil edildiği kukla etkinliğinde amaç, çocuklara birimlerin ve çalışanların yaptıkları işlerin tanıtılmasıdır. Elinde bir kukla ile sınıfa giren öğretmen, kuklayı konuşturarak arkadaşı ile sınıfa gelirken kaybolduğunu ve arkadaşını bulabilmesi için onlara ihtiyacı olduğunu söyler. Öğrencilere rehberlik edilerek birimler gezdirilir ve kukla aranır. Daha önce bilgilendirilmiş olan aşçı gibi birim sorumlularına kukla gösterilerek “Kaybolan kuklayı arıyoruz. Gördünüz mü?” gibi sorular yöneltilir. İlgili birim sorumlusu yoğun olduğu için görmediğini söyleyerek kendi işi ile ilgili çocuklara bilgi aktarır. Diğer birimler de gezildikten sonra sınıfa dönülür. Öğretmen çocuklarla birlikte kuklayı sınıfta arayarak bulmalarına yardımcı olur. Çocukların buldukları kuklaya gördüklerini anlatmaları sağlanır. Kuklaya, “Mutfakta gördüklerin neye benziyordu? Müdür ne iş yapar?” gibi sorular sordurularak çocukların cevapları analiz edilebilir. 

Sınıf Kurallarını Tanıyalım

Uyum haftası etkinlikleri içinde yer alan konulardan biri de çocuklara okul kurallarının anlatılmasıdır. Bu etkinlik için öğretmen, süslü bir hediye kutusu hazırlar ve içine okul kurallarının yazılı olduğu renkli kağıtlar ya da görseller koyar. Konuşmadan önce parmak kaldırarak öğretmenden izin almalıyız, tuvalette muslukları açık bırakmamalıyız gibi kurallara yer verilebilir. Kutu, tüm çocukların görebileceği bir yere yerleştirilir. Kutu içinde neler olabileceğine dair fikirlerini dile getirmeleri için çocuklar teşvik edilir. Daha sonra öğretmen kutuyu açar ve kuralların yazılı olduğu kağıtlar ya da görseller üzerine tek tek konuşma yaparak çocukların kuralları öğrenmesi sağlanır. Sınıf kurallarına uyulmadığı takdirde nasıl sonuçlar yaşanacağı konusunda çocukların görüşleri alınarak etkinlik tamamlanır. 

Sence Ne Olmalı?

Okul kurallarını tanıttıktan sonra öğrencilerin bu kuralları pekiştirmesi için uygulanabilir. Etkinlik öncesinde öğretmen tarafından her bir öğrenci için iki farklı renkte tercih kartı hazırlanır. Renklerden biri doğru davranışı temsil ederken diğer renk yanlış davranışa işaret eder. Öğretmen; koridorda koşmamalıyız, arkadaşlarımızdan izin almadan eşyalarına dokunmamalıyız gibi okul kuralları sıralar. Öğrenciler ellerindeki kartlarla davranışın doğru olup olmamasına göre seçim yapar. Böylece hem öğrencinin kurallar hakkındaki düşüncesi hem de kuralları doğru benimseyip benimsemediğini gözlemlemek mümkün olur. 

Çantamda Ne Var?

Çantamda Ne Var?

Etkinlik için öğretmenin bir okul çantası ve ders sırasında kullanılan araç gereçlere ihtiyacı vardır. Etkinlik öncesi çocuklara boş birer kağıt dağıtılır ve bu kağıtlara çantanın içinde olabilecek malzemeleri çizmeleri söylenir. Öğrenciler çizimlerini tamamladıktan sonra öğretmen; silgi, kalem, kalemtıraş gibi malzemeleri çıkararak ne işe yaradıklarını anlatır. Malzemeler bitene kadar etkinlik devam ettirilir. Çocuklara çantadaki malzemelerden hangilerini çizdikleri sorulabilir. Etkinlik sonunda öğrenciler araç gereçlerin ne amaçla kullanıldığını ifade edebilecek bilgiye sahip olur. 

Tavşanın Kural Masalı

Okul kuralları ile ilgili görsel materyaller hazırlanır. Öğretmen bir hikaye anlatmaya başlar ve hikayeyi yarım bıraktığı yerde çocukların tamamlamasını ister. “Bir varmış, bir yokmuş. Ponpon adında bir tavşan varmış. Okulu çok seven Ponpon, sınıfa girdiğinde öğretmenine günaydın demiş.” şeklinde başlayan hikayede “Öğretmen ona nasıl cevap vermiş?” şeklinde bir soru sorularak çocuklardan cevap alınır. Öğretmen cevabı aldıktan sonra hikayeye devam eder. “Tavşan Ponpon teneffüste bahçeye oynamaya çıkmış. Yerde bir mendil görmüş.” diyerek çöp kutusu olan görseli öğrencilere göstererek tamamlamaları beklenir. Hikaye ihtiyaç duyulan kurallara göre öğretmen tarafından şekillendirilebilir. Etkinlik tamamlandığında çocuklardan öğrendikleri kurallar ile ilgili bir resim çizmeleri istenerek kuralların pekiştirilmesi sağlanır. 

Arkadaşımı Tanıyorum

Arkadaşımı Tanıyorum

1. sınıf etkinlikleri öğrencilere farklı konuları eğlenerek anlatabilmek için düzenlenir. Bu etkinliklerden biri de çocukların arkadaşlarının portresini çizdiği “Arkadaşımı Tanıyorum” etkinliğidir. İkişerli gruplar halinde ayrılan çocuklar arkadaşlarının göz rengi, saç şekli gibi özelliklerine uygun olarak resim çizerler. Öğretmen çizim işlemleri bitince resimleri toplar ve seçtiği bir tanesini betimlemeye başlar. Çocuklardan resmin hangi arkadaşına ait olduğunu bulmaları istenir. Etkinliğin bu bölümü tamamlandıktan sonra sıralara tek tek resimleri dağıtır. Öğrencilerden kendi resimlerini bularak sıraya oturmaları istenir. Ayrıca 2 resim arasındaki farklılıklar ve benzerlikler anlatılır. Bu sayede çocuklara farklılıklara saygı duyma değeri aşılanabilir. 

 

Okulun ilk günleri etkinliklerle desteklenerek verimli bir şekilde değerlendirildiğinde çocukların okula adapte olmaları çok daha kolay bir hal alabilir. Siz de tüm bu bilgiler ışığında okulun ilk günkü stresini rahatlıkla atlatabilirsiniz. Ayrıca okulun ilk günü için öğretmenlere tavsiyeler başlıklı yazıya da göz atarak keyifli bir yıla başlangıcın püf noktalarına ulaşabilirsiniz.