Hem öğrenciler hem de öğretmenler için okulun ilk günü stresli olabilir. Özellikle yeni bir sınıfla tanışmak, öğrencilerle bağ kurmak, onların öğrenme motivasyonu artırmak için ilk günden harekete geçmek gerekebilir. Öğrencilerle iletişim kurdukça ilk gün stresi yerini keyifli anlara bırakacaktır. Ayrıca bu önemli gün, öğretmenlere yeni değerlendirmeler ve planlamalar yapma şansı verir.
Özellikle yeni bir sınıfla eğitime başlayacak öğretmenlerin öğrencilerin isimlerini öğrenmesi ve onlarla bağ kurması birkaç hafta alabilir. Bu süreci doğru planlama, sağduyu ve iletişimle keyifli bir hale getirmek mümkündür. Okulun ilk günü itibarıyla öğrencilerle güçlü bir iletişimin temellerini atmak ve verimli bir eğitim yılı başlangıcı yapmak için tavsiyeler arıyorsanız, gelin detaylara birlikte göz atalım.
İçindekiler
Okulun İlk Günü: Öğrencilerin Sizi Tanıması için Öneriler
Öğrenciler, birlikte en az bir eğitim yılı geçirecekleri kişiyi merak eder. Bu nedenle ilk gün için kısa bir konuşma hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınız veya evcil hayvanınız varsa onlardan bahsedebilirsiniz. Bu konuşma öğrencilerinizin endişelerini azaltırken, onların sizinle bağ kurmasını kolaylaştıracaktır. İlk ders günü, kendinizi öğrencilere tanıtmak için ilk fırsattır. Kendinizi tanıttıktan sonra onlardan öğrenme sürecine ne gibi katkılar sağlamalarını beklediğinizi aktarabilirsiniz. Okulun ilk günü öğretmen konuşması için ipuçları bunlar olabilir:
- Kişisel Biyografi: Eğitim geçmişiniz, hobileriniz, spor ve eğlence gibi ilgi alanlarınız, ne kadar süredir öğretmenlik yaptığınız gibi bilgileri öğrencilerinize aktarabilirsiniz.
- Eğitim Biyografisi: Seçtiğiniz alanda nasıl uzmanlaştığınız, özel uzmanlık alanlarınız, mevcut proje ve planlarınızdan bahsedebilirsiniz.
- Öğretmenlik Bilgileriniz: Ne kadar süredir ders verdiğiniz, öğrencilerinizden öğrendikleriniz ve onlara neler öğretmeyi umduğunuz gibi konulara değinebilirsiniz.
Bu bilgiler arasından hangilerini paylaşacağınıza karar verirken; öğrencilerinizin neler bilmek isteyeceklerini ve kendiniz hakkında ne kadar açıklama yapmak istediğinizi önceden düşünüp planlayabilirsiniz. Öğrencileriniz sizi tanımaya başlarken tüm dikkatleri sizin üzerinizde olacaktır. Siz kendinizi anlattıktan sonra onlara söz hakkı vererek öğrencilerinizi tanımaya başlayabilirsiniz.
Okulun İlk Günü: Tanışma Tavsiyeleri
Okulda ilk gün öğrencilerin kendilerini tanıtmalarına izin vermeniz hem onları daha iyi anlamanız için bir fırsat yaratır hem de üretken ve sıcak bir sınıf ortamı yakalamanıza yardımcı olur. Tanışma sırasında onlara dönem boyunca oluşturmak istediğiniz atmosferle ilgili sorular sorabilirsiniz. Böylece, tanışma süreci onlar için keyifli bir fikir alışverişine dönüşecektir. Aşağıda bu soruların örneklerini bulabilirsiniz:
- Bir sosyal bilgiler öğretmeniyseniz öğrencilerden kendilerini tanıtmalarını ve nereli olduklarını söylemelerini isteyebilirsiniz. Memleketleri hakkında konuşurken bu yerleri Türkiye haritası üzerinde işaretleyebilirsiniz.
- Matematik öğretmeniyseniz öğrencilerden kendilerini tanıtırken matematiğin hayatı zenginleştiren bir yönünü paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
- Öğrencilerinizden ikili gruplara ayrılmalarını ve kendi aralarında bilgi alışverişinde bulunduktan sonra sınıfa birbirlerini tanıtmalarını isteyebilirsiniz.
Ortaokul ve lise öğrencileri için akademik yılın başlangıcı ilkokul öğrencilerine kıyasla daha kolaydır. Özellikle ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okulun ilk günü oldukça zor olabilir. Bu nedenle eğer ilkokul öğretmeniyseniz onlara olabildiğince tatlı bir dille neler öğrenmek istediklerini sorabilirsiniz. Böylece iletişim kurma becerilerine katkı sağlarken, onları derse katılım için teşvik edebilirsiniz.
Okulun İlk Gününü Planlamak için Öneriler
Siz öğretmeye başlamadan önce öğrencileriniz zaten sizin hakkınızda bazı kararlar vermiş olur. Bu nedenle ilk izlenimin nasıl yönetileceğini anlamak önemlidir. Resmi kıyafetler güvenli bir imaj çizmeye yardımcı olurken, daha az resmi olan giysiler ulaşılabilirlik mesajı verebilir. Bu sebeple, kıyafet seçiminizin çok resmi veya günlük olmamasına dikkat ederek öğrencilerinizde etkili bir ilk izlenim oluşturabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerinize dönem içi planlarınızdan bahsederken anlatabileceklerinizi bu şekilde planlayabilirsiniz:
- Gereksinimler: Dönem boyunca öğrencilerin ihtiyaç duyabilecekleri araç/gereç, elektronik kaynak ve kitap gibi materyalleri nasıl edinebileceklerini anlatabilirsiniz.
- Ders Saati için Beklentiler: Öğrencilerinize derslerde hangi kitap ve materyalleri yanlarına almaları gerektiğine dair bilgi vermek için bir planlama yapabilirsiniz.
- Ders Dışı Zamanlar için Beklentiler: Ders dışında öğrencilerin derse hazırlanmak için nelere ihtiyaç duyacakları konusunda onlara rehberlik edebilirsiniz. Bireysel okuma, yazma veya grup halinde mi çalışılacağı konusunda bilgiler vererek onların programlarını organize etmelerini sağlayabilirsiniz.
- Temel ve Yardımcı Kaynakların Tanıtımı: Her alanın kendine özel heyecan verici araştırmaları bulunur. Öğrencileri meraklanmaya teşvik edecek araştırmalardan veya yeni konuların ilgi çekici noktalarından bahsederek onları yeni döneme hazırlayabilirsiniz. Ardından derste işleyeceğiniz temel ve yardımcı kaynakları tanıtabilirsiniz. Bu noktada güncel eğitsel yaklaşımlarla hazırlanan ve dijital içerikleriyle öğrencinin ilgisini çeken yeni nesil kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Örneğin, Vitamin Kitapları yeni nesil içerikleriyle öğrencinin dikkatini yüksek seviyede tutarak kalıcı öğrenme sürecini destekleyen bir kaynaktır. Eğitim dönemi boyunca kullanacağınız tüm kaynakları belirleyerek, ilk ders gününden önce bir liste çıkarabilirsiniz.
Bu bilgileri öğrencilerinizle önceden paylaşmanız onların kendilerini derse hazır hissetmelerine de yardımcı olur. Bunların yanı sıra kaynak, materyal ve gereksinimler, sorumluluk bilincine katkı sağlayarak hem ders motivasyonunu hem de performansı artırabilir.
Okulun İlk Günü için Organizasyon Tavsiyeleri
İlk gün organizasyonları öğrencileri okula alıştırma ve endişelerini giderme konusunda faydalı olabilir. Aşağıdaki organizasyonlarla okulun ilk gününü planlayabilirsiniz:
- Ders programı hakkında ön bilgi verebilirsiniz: Öğrenciler için yaz tatilinden eğitim yılına geçiş zorlu bir süreçtir. Bu süreçte zamanlama ve plan konusunda karışıklık yaşanabilir. Görsel açıdan zengin bir ders programı hazırlamak ve dağıtmak, öğrencilerin akademik yıla daha rahat adapte olmasına yardımcı olabilir.
- Kurallarınızı paylaşabilirsiniz: Sağlıklı ve iş birlikçi bir sınıf ortamı oluşturmanın ve sürdürmenin bir parçası da tutarlılıktır. Kurallarınızı açıkça öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Bu noktada tatlı dilli olmaya özen göstermekte fayda var. Kurallarınızı paylaşırken öğrencilerinize “sınıfta nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular sorarak onları da sürece dahil edebilirsiniz.
- Hedeflerinizi belirlemeye başlayabilirsiniz: Hedefler motivasyonun temel taşıdır. Yıl içinde sınıf partisi veya gezi düzenlemek gibi eğlenceli bir hedef belirleyebilir veya günlük ders/oyun saatleri organize edebilirsiniz. Bu organizasyonları okulun ilk günü öğrencilerinizle paylaşarak onları motive edebilirsiniz.
- Grup eğitimleri organize edebilirsiniz: Müfredata göre planlayacağınız etkinliklere ilk gün başlayarak öğrencilerin birbiriyle olan ilişkilerini güçlendirebilirsiniz. Örneğin, grup derslerinin yoğun olacağı bir yıl olacaksa öğrencilerinizi ilk günden sürece dahil ederek, onların da fikirleri doğrultusunda gruplara ayırabilirsiniz.
- İlk hafta devam eden bir etkinlik planlayabilirsiniz: Okulun ilk haftası ders programında boşluklar olması olasıdır. Böyle bir durumda öğrencilerin ilk haftadaki boş zamanlarını verimli değerlendirmeleri için önceden bir etkinlik planınızın olmasında fayda vardır. Okulun ilk günü lise veya ilköğretim sınıflarında ilk hafta doldurmanız gereken boş zamanlar olduğunu keşfedebilirsiniz. Planladığınız bu etkinliği ilk gün öğrencilerinize açıklayarak haftanın en önemli projesi olacağını ifade edebilirsiniz.
İlk gün derse hemen başlamasanız bile öğrencilerinize yıl içinde neleri öğreteceğinizi aktarmanız motivasyonlarının artmasına dersi sevmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca onların performanslarına ilişkin beklentilerinizi belirtebilir ve sınıfta başarılı olmaları için neler sağlayacağınız konusunda ipuçları verebilirsiniz.
Yeni öğrencilerle çalışmaya başlarken iletişim her şeyden önemlidir. Planlı, sakin ancak enerjik bir yaklaşımla öğrencilerinizin bir sonraki dersi heyecanla beklemesini sağlayabilirsiniz. Yeni eğitim döneminin ilk gününde öğrencilerinizin kaygısını azaltmak en büyük sorumluluğunuz olacaktır. Öğrencileriniz için hazırlayacağınız konuşmalar onları kaygılandırmamalı ve ders döneminde iş birliğine teşvik etmelidir. Siz de bu önerileri değerlendirerek, öğrencilerinizle keyifli ve dolu dolu geçecek bir yıla başlangıç yapabilirsiniz.