Yurtta Kalacaklar Buraya: Yurt Hayatı Hakkında Her Şey

Yurtta Kalacaklar Buraya: Yurt Hayatı Hakkında Her Şey

  • 22.11.2022

Hayalindeki üniversite yaşadığı şehirde değil de başka bir şehirde olan öğrenciler için araştırılması ve önceden hazırlık yapılması gereken bir konu gidecekleri şehirdeki barınma seçenekleridir. Bu noktada öğrencilerin karşısına ev veya yurt seçenekleri çıkar. Bu iki seçenek arasından üniversite kampüslerinin içerisinde ya da yakınında olmaları ve ekonomik açıdan daha kolay karşılanmaları açısından öğrenci yurtları sıklıkla tercih edilir. 

Sen de ilk defa yurtta kalacaksan hazırlık sürecinde işini kolaylaştıracak bilgi ve önerilere yazımızdan ulaşabilirsin. 

Yurt İhtiyaçları

İlk defa yurtta kalacak öğrenciler nelere ihtiyaçları olabileceğini kestiremeyebilirler. Daha önce yurtta kalmış öğrenciler daha bilinçli bir ihtiyaç listesi hazırlayarak eşya seçimi yapabilirler. İlk defa yurtta kalacak bir öğrenciysen ev ortamında geniş kişisel alana sahip olmanın verdiği yanılgıyla yurt odasında daha küçük bir alana hangi eşyaları götürmeniz gerektiği konusunda kararsız kalabilirsin. Eşyalarını seçerken yurt ihtiyaç listesine göz atarak işini kolaylaştırabilirsin. 

  • Valiz: Üniversite okuyacağın şehrin, evine olan uzaklığını göz önüne alarak valiz seçimi yapmanda fayda var. Üniversiteye giderken yanına almak isteyebileceğin eşyaların sığması için büyük boy ve orta boy valize sahip olmanda fayda olabilir. 
  • Kilit: Kilitler kıyafet dolabını kilitlemek için işine yarayabilir. Bozulan ya da zaten olmayan kilitlerin yerine kullanılabilir. Kıyafet dolabını kilitlemek için orta boy kilitler yeterli olabilir. Büyük kilitler ya da küçük kilitler dolap demirlerine uyum sağlamayabilir. 
  • Kirli Sepeti: Kirli sepeti ya da kirli torbası götürmende fayda vardır. Sert malzemeden yapılmış sepetler çok yer kaplayacağı için kullanışlı olmayabilir. Daha yumuşak yapıda veya bez olan kirli torbaları yer tasarrufu için idealdir. Birkaç tane olması da kıyafetlerini renklerine göre ayırmak için yardımcı olabilir.
  • Terlik: Odanda kullanmak için rahat terlikler seçebilirsin. Yemekhane ya da bahçe gibi ortak alanlarda kullanmak için farklı bir terlik daha edinebilirsin. 
  • Dolap İçi Düzenleyicileri ve Hurçlar: Fazla olan kıyafetlerini dolaba sığdırmakta güçlük çekersen onları hurçlara koyarak bazanın altına yerleştirebilirsin. Böylece kıyafetlerini hem düzenli hem de temiz bir şekilde saklayabilirsin.
  • Mutfak Eşyaları: Yemekleri genellikle yemekhanede yesen bile bazen odanda da bir şeyler yemek isteyebilirsin. Bunun için yanında fazla yer kaplamayacak bir set şeklinde yemek tabağı, çatal, kaşık, fincan, bardak ve sürahi gibi genel mutfak eşyalarını götürebilirsin.
  • Dolap Askısı: Kıyafetlerini düzenlemede yardımcı olabilecek elbise askıları kullanabilirsin. Dolap kapaklarına takılabilen askılarla da birçok eşyanı düzenleyebilirsin. 
  • Elektrikli Aletler: Ütü bunların başında gelebilir. Uzun bir süre kalacağın yurtta kıyafetlerini ütülemek istediğinde elinin altında seyahat boyu bir ütü bulunması kurtarıcı olabilir. Saç kurutma makinası da duş sonrası saçını kurutmak ya da şekillendirmek için kullanılabilir. 
  • Temizlik Malzemeleri: Yurtta kıyafetlerini yıkamak için çamaşır makinası olabilir ama deterjanını yanında götürmen gerekebilir. Odanda yediğin yemekler için bulaşık deterjanı bulundurmakta da fayda var. Bunları evden taşımak yerine gittiğin şehirden de alabilirsin. İlerleyen zamanlarda oda arkadaşlarınla ortak da kullanabilirsin. 
  • Kişisel Bakım Ürünleri: Diş macunu, diş fırçası, şampuan, saç kremi ve duş jeli gibi kişisel bakım ürünlerini unutmamalısın.
  • Dikiş Seti: Kıyafetlerinde oluşabilecek yırtılma, sökülme ya da düğme kopmasına karşı yanına küçük bir dikiş seti alabilirsin.

Bu eşyaların yanı sıra kullandığın tüm eşyaları küçük boy seçmen yararlı olabilir. Eşyaların için odanda çok geniş bir alanın olmayacağını unutmamalısın. 

Yurt Kuralları

Yurt Kuralları

Toplu yaşanılan alanlarda düzeni sağlamak için belli başlı bazı kurallar bulunur. Yurtta kalacak öğrencilerden de yurt kurallarına uyarak düzeni bozmaması beklenir. Yurtların çalışma düzenlerine göre giriş ve çıkış saatleri vardır. Hafta içi ve hafta sonu öğrencilerin yurda giriş çıkış saatleri farklılık gösterebilir. Yurt giriş çıkış saatlerinin dışına çıkması durumunda öğrenciye disiplin cezası verilebilir. Yurt içinde görgü ve saygı kurallarına da uyulmalıdır. Bunların yanı sıra diğer yurt kuralları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek sesle müzik dinlememek ve gürültü yapmamak, yurt arkadaşlarına karşı saygılı olmak.
  • Odalarda bulunan demirbaş sayılan yatak, dolap ve eşyalardan başka yer işgal etmemek.
  • Odaya dışarıdan yatılı misafir almamak.
  • Misafirleri yurt yönetiminin izin verdiği yerde ve saatte kabul etmek.
  • Odaları temiz ve düzenli tutmak.
  • Yurt içinde ve yurt odasında evcil hayvan beslememek. 
  • Yurt içerisinde eşya, dolap ve duvar gibi alanlara yazı yazmamak.
  • Yurt odasına sağlık sorunları için refakatçi alamamak.
  • Yurt içerisinde birlik ve beraberliği bozabilecek toplantılar yapmamak.
  • Yurda kesici, delici ve patlayıcı maddeler sokmamak. 

Genel yurt kuralları bunlar olsa da her yurtta farklı kurallar da olabilir. Bu kurallar düzenin sağlanması için gereklidir. Farklı aile ve şehirlerden gelen birçok öğrencinin olduğu bir yurtta kuralların olması ve uygulanması, öğrencilerin fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından önemlidir. Ev hayatındaki rahatlıktan uzak olması sebebiyle yurtta uygulanan kurallar ilk başlarda sıkıcı ve bunaltıcı olabilir. Uyum ve düzen için bu kurallara zamanla alışacağını unutmamalısın.

Yurt Odaları

Yurt arayışına giren öğrenciler ve ailelerinin önceliği konfor ve bütçeye uygun bir seçenek bulabilmektir. Özel yurtlardaki isteğe göre tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik olarak belirlen odaların ücretlendirmesi kişi sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Odalarda genellikle öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği eşyalar bulunur. Yurt imkanları içerisinde banyo, balkon, çalışma masası, TV, yangın önleyici sistem, internet, sıcak su, ısınma, etüt salonları, otopark ve ortak kullanım alanları mevcut olabilir. KYK yurtlarında öğrencilerin ders çalışabilmesi için her öğrenciye ait çalışma masası, kıyafet dolapları, buzdolabı, banyo ve lavabo yer alır. İmkanlar dahilinde seçilen yurda göre hizmetler de artabilir ya da azalabilir. (1)

Yurt Ücretleri

Yurt Ücretleri

Devlet yurdu ve özel yurtlarda konaklama maliyetleri farklıdır. 2022-2023 yılı KYK yurt fiyatları geçen yılın fiyatlarıyla aynıdır. KYK yurtlarına zam gelmemesi öğrenciler için tercih sebebi olabilir. Özel yurtlarda ise farklı özellikler ücretin artmasına neden olabilir. Özel yurtlarda tek kişilik odaların fiyatları dört kişilik odaların fiyatlarına göre farklılık gösterir. Tek kişilik odalarda kendine ait banyo ve mutfak bulunması öğrencinin ev ortamında gibi yaşamasına imkan tanır. Üniversitede yurtta kalmak isteyen öğrencilerin araştırma yaparak, hangi yurdun kendileri için daha uygun olduğuna karar vermeleri gerekir. 

Sen de yaşadığın şehirden başka bir şehirdeki üniversiteye girmeyi hayal ediyorsan gitmeyi planladığın şehirdeki yurt seçeneklerini önceden araştırıp hazırlık yapmanda fayda var.

Kaynak:

https://kygm.gsb.gov.tr   (1)

Benzer İçerikler