Günümüzde pek çok öğrencinin aklında üniversiteyi yurt dışında okumak fikri yer alır. Yurt dışında eğitim görmek, kişiyi pek çok açıdan zenginleştirir. Farklı kültürlerden insanlar tanıyarak dünyaya bakış açısını genişletebilme, yeni bir dil öğrenebilme, dünyanın en iyi üniversitelerinde öğrenim görüp alanında lider ve prestijli firmalarda staj yapabilme imkanları yurt dışında üniversite okumanın getirdiği avantajlardan yalnızca bazılarıdır. Bu avantajlar, eğitim sonrasında iş bulma konusunda da bir adım önde olmaya yardımcı olur.
Peki yurt dışında üniversite okumanın yolları nelerdir? Bu hedefe ulaşmak için neler yapmak gerekir? Sizin de aklınızda yurt dışında kısa veya uzun dönem eğitim almak varsa bu konuda rehber niteliğindeki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler
Yurt Dışında Nasıl Üniversite Okunur?
Yurt dışında eğitim görmenin pek çok farklı yolu bulunur. Direkt olarak yurt dışındaki üniversitelere başvurup sürece oradan başlanabileceği gibi Türkiye’de üniversite kazanıp yurt dışında okumak da mümkündür. Yurt dışında üniversite okumadan önce her ülkenin imkanlarının araştırılması ve yola buna göre çıkılması daha uygun olabilir. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin sıklıkla tercih ettikleri öğrenci dostu ülke ve şehirler vardır. Siz de öncelikle bu ülkeleri araştırarak ve avantajlarını öğrenerek sizin için en uygun lokasyona karar verebilir ve program araştırmanızı pobuna göre şekillendirebilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite için En Çok Tercih Edilen Ülkeler
Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyenler için cazip bir konumda bulunan pek çok ülkenin varlığından söz edilebilir. Yurt dışında okumak için ideal olarak görülen ülkelerin belirlenmesinde aşağıdaki faktörler büyük oranda etkilidir:
- Eğitim kalitesi
- Öğrenci hayatı
- Maddi anlamda karşılanabilirlik
- Ülkede konuşulan dil
- İş bulma olasılığı
- Eğitim süresince ve eğitim tamamlandıktan sonra öğrenciye tanınan imkanlar.
Eğitim kalitesi, okunmak istenen bölüme göre değişkenlik gösterebilir. Bir ülkede tıp eğitimi oldukça tatmin edici olabilirken, mühendislik veya sosyal bilimler için başka bir ülke ideal olabilir. Bu nedenle hangi bölüm okunmak isteniyorsa, o bölüm özelinde ülke ve üniversite araştırması yapılması gerekir. (1)
Türkiye’den yapılan başvurularda, programın ve ülkenin maddi anlamda karşılanabilir olması oldukça kritik bir unsur olarak görülür. Bu anlamda Avrupa ülkeleri arasında Polonya’da üniversite okumak avantajlı olarak sayılabilir. Para birimi olarak Euro yerine Zloty kullanan Polonya, üniversite eğitimi açısından daha makul fiyatlara sahiptir. Zloty, günümüzde yaklaşık olarak 4.5 Türk lirasına denk geldiğinden, Euro’ya kıyasla daha karşılanabilir bir niteliktedir.
Euro kullanan ülkeler düşünüldüğünde, İtalya’da üniversite okumak diğer ülkelere kıyasla daha uygun olarak görülebilir. Ücretsiz eğitim programlarının yaygın olduğu İtalya’da, özellikle küçük şehirlerde kira ve mutfak masrafları da görece uygun olarak karşılanabilir.
Genellikle yurt dışında üniversite okumak istendiğinde ilk olarak İngilizce bölümler araştırılır. Gerek üniversite ortamında gerekse sosyal yaşamda İngilizce bilgisinin yeterli olacağı ülkeler ilk tercih edilen ülkeler arasında yer alır. Bu anlamda akla ilk gelen seçeneklerden biri, Hollanda’da üniversite okumak olur. Hollanda’nın resmi dili Felemenkçe olmasına rağmen üniversitelerde pek çok bölümü İngilizce okumak mümkün olabilmektedir. Ayrıca günlük yaşamda da halkın büyük bir bölümünün İngilizce konuşabilmesi sayesinde İngilizce yeterli görülmektedir.
Yurt Dışında Üniversite Okumak için Gerekenler
Yurt dışında üniversite okuma şartları dikkatli ve titiz bir araştırma süreci gerektirir. Siz de yurt dışında üniversite okumaya veya eğitiminize yurt dışında devam etmeye karar verdiyseniz, hedefinizdeki eğitim seviyesi, gitmeyi planladığınız ülke ve eğitim programına göre araştırmalarınıza başlamalısınız. Bu unsurları tek tek ele alarak kendiniz için en ideal hazırlığı yapabilir, vakit kaybetmeden çalışmalarınıza başlayarak yurt dışındaki üniversiteden kabul alma olasılığınızı yükseltebilirsiniz.
Avrupa'daki üniversiteler için başvuruda bulunulduğunda genellikle istenen belgeler şu şekildedir:
- Bir önceki eğitim seviyesine ait diploma (Örneğin yüksek lisansa başvuruluyorsa lisans diploması)
- Bir önceki eğitim seviyesine ait not dökümü (Transkript)
- Pasaport fotokopisi
- Dil yeterliliğini ispat eden sınav sonuçları (Örneğin TOEFL veya IELTS)
Bazı üniversiteler diploma ve transkriptin ülkenin diline göre çevirisini talep edebilirler. Bu durumda bu belgelerin yeminli tercüman ile çevirisini yaptırmak gerekir. Daha sonrasında ise o ülkenin konsolosluğundan apostil almak gerekebilir. Bu işlemleri eksiksiz gerçekleştirmek için üniversitenin internet sayfasından gerekli belgeleri dikkatlice incelemek şarttır.
Dil yeterliliği her üniversite için değişkenlik gösterir. Örneğin bazı üniversiteler, okunacak bölüm İngilizce ise İngilizce dil belgesini yeterli görebilir. İstenen sonuç yine üniversiteye göre farklılaşabilir, bazı üniversiteler için B1 seviyesi yeterli olurken bu sınır C1’e kadar yükselebilir. Öte yandan bazı üniversiteler, okunacak ülkenin diline ait dil yeterliliği talebinde de bulunabilir. Örneğin Almanya’da üniversite okumak için, eğitim alınan bölümün dili İngilizce dahi olsa en azından A1 veya A2 seviyesinde Almanca bilgisi ve bunun yazılı ispatı istenebilir.
İstenen belge konusunda Amerika ve Kanada’da da farklı süreçler bulunabilmektedir. Örneğin Amerika’da üniversite okumak için GRE (Graduate Record Examinations) ve GMAT (Graduate Management Admission Test) sınavlarından birinin sonucu gerekebilmektedir. Bu sınavlar çeşitli düşünme becerilerini ve yazı kabiliyetlerini ölçmeyi hedefler ve aday öğrencinin yüksek lisans veya doktora programı için uygun olup olmadığını tespit etmek için uygulanır. GRE genellikle mühendislik gibi sayısal bölümler ve psikoloji gibi sosyal bilimler bölümleri için istenirken GMAT genellikle işletme programlarının yüksek lisans ve doktorası için talep edilir. (2)
Yurt Dışı Üniversite Başvuruları Nasıl Yapılır?
Yurt dışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, ilk dikkat etmeniz gereken şey başvuru tarihleridir. Eylül ve ekim aylarında başlayan güz dönemi için başvuru tarihleri kasım veya aralık ayında başlıyor ve en geç mart ayında tamamlanıyor olabilir. Bu nedenle hangi üniversiteye başvuru yapmayı düşünüyorsanız başvuru tarihlerini kaçırmamanız gerekir. Bu tarihlere uygun olarak da mezuniyet belgeniz ve dil sınavının sonuç belgesini hazırlamanızda fayda vardır. Kimi üniversiteler bu belgelerin daha geç teslim edilmesini şartlı kabul olarak kabul edebilmektedir ancak bu bilgiyi de üniversiteden teyit etmek gerekebilir.
Genellikle üniversitelerin çevrim içi başvuru sayfaları bulunur. Bu sayfalarda istenen belgelere ve koşullara dair detaylı bilgi bulabileceğiniz gibi istenen belgelerinizi sisteme yükleyerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Üniversitelerin yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü programlarına başvuruda bulunuyorsanız başvuru süreciniz biraz daha farklı ve uzun olabilir. Bu bölümler, öğrenci ile mülakat talep edebilmektedir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra ilk aşamayı geçen öğrenciler için yüz yüze veya çevrim içi platformlar yardımı ile mülakatlar yapılabilir. Öte yandan başvurulan program bir süpervizör ile doğrudan çalışılan, maaşlı bir doktora programı ise süreç daha da farklı ilerlemektedir. Bu pozisyonlar için başvuruda bulunmadan önce üniversite kadrosundan uygun bir süpervizör ile e-posta yoluyla iletişime geçmeniz ve kendisinden süpervizörünüz olmasını talep etmeniz gerekir. Bu durumda süpervizör de sizinle mülakat yapmak, geçmiş araştırmalarınız ve akademik başarılarınız hakkında bilgi almak isteyebilir.
Yurt Dışında Üniversite Okumak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yurt Dışında Burslu Okumak Mümkün müdür?
Yurt dışında burslu okumak elbette ki mümkündür. Yurt dışında herhangi bir kademede üniversite eğitimi görmek için başvurulabilecek sayısız burs programı bulunmaktadır. Bu burs programları üniversite dahilinde olabildiği gibi üniversite dışındaki dernekler veya başvurulan ülke hükümetinin sunduğu burs imkanları da olabilir. Türkiye, yurt dışı eğitim konusunda oldukça fazla burs imkânı sağlar. Türk Eğitim Vakfı gibi derneklerin burs imkanlarına başvurulabileceği gibi Millî Eğitim Bakanlığının Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Amacıyla Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme bursuna (YLSY) da başvurulabilir. Bunların haricinde ülkelere özel yurt dışı kaynaklı burs programları da araştırılmalıdır. Örneğin Birleşik Krallık için Chevening Bursu ve Macaristan için Macaristan Hükümet Bursu oldukça yoğun talep alan burs programları arasında yer alır. Almanya için ise DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) burs sisteminden çok sayıda burs imkanına ulaşabilir ve şartlarını karşıladığınız burslara kolaylıkla başvurabilirsiniz. (3)
Yurt Dışı Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Yurt dışı eğitiminin ne kadar süreceği, başvurulan eğitim programının seviyesine ve içeriğine göre değişkenlik gösterebilir. Lisans programları genellikle 3 ila 5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Bu süre tam zamanlı eğitim programı için belirlenen süredir. Yarı zamanlı eğitim almayı düşünenler için bu zaman dilimi 6 ila 10 yıl arasına uzayabilir. Yüksek lisans programları genellikle 1 yıldan başlayıp 3 yıla kadar uzayabilmektedir. Örneğin Birleşik Krallık’ta yüksek lisanslar genellikle 1 veya 1,5 yıl sürerken Almanya ve İspanya gibi ülkelerde ortalama 2 yıl sürelidir. Doktora programları yapısal veya bağımsız olarak ikiye ayrılır. Yapısal programlar Türkiye ile benzer olarak belirli bir çerçevede ilerler ve genellikle 3 ila 4 yıl arasında sürer. Bağımsız doktora programları ise öğrencinin araştırmacı olarak çalıştığı ve yaptığı işin karşılığında maaş aldığı bir programdır. Dolayısıyla süresi daha esnek olmakla birlikte genellikle 2 ila 6 yıl arasında sürdüğü söylenebilir.
Kaynaklar:
https://www.mastersportal.com (1)