Yaz Okulu Nedir? Yaz Okulu Hakkında Her Şey

Yaz Okulu Nedir? Yaz Okulu Hakkında Her Şey

  • 22.05.2023

Öğrencilerin bir eğitim öğretim yılı içinde okula gitmek zorunda olduğu toplam süre iki dönemden oluşur. Bu dönemler "ilkbahar" ve "güz" olarak ikiye ayrılır. Bazı okullarda ek olarak yaz okulu uygulamasına yer verilir. Yaz okuluna katılım isteğe bağlıdır. Öğrenciler farklı sebeplerden dolayı yaz okuluna katılım sağlamak isteyebilir. Bu durumda okul tarafından belirlenen yaz okulu harcının ödenmesi ve ders seçimlerinin yönetmeliğe uygun olarak yapılmasıyla öğrencinin yaz okuluna kaydı tamamlanmış olur. Peki üniversitelerde ve liselerde yaz okulu nedir? Kimler yaz okuluna başvurabilir? Haydi gelin, detayları birlikte inceleyelim.

Yaz Okulu Nedir?

Üniversitelerde başarı puanını yükseltmek ve ders telafisi amacıyla tercih edilen yaz okulları lise öğrencilerine farklı bir formatta sunulur. Üniversitelerde 7 hafta gibi belli bir süre ile gidilen yaz okulları lise formatında 2-3 haftalık sürelerle kısıtlı olabilir. Üniversite öğrencileri normal dönem derslerine katılım sağladıkları gibi yaz okulunda aldığı derslere de katılım sağlamak ve sınavlarını başarıyla tamamlamak durumundadır. Liseliler için yaz okulu ise zorunlu derslerin verilmediği, keyfi olarak katılımın sağlandığı bir okul dönemidir.

Üniversitelerde Yaz Okulu

Üniversitelerde Yaz Okulu

İlkbahar döneminin ardından gelen yaz aylarında üniversitelerde fakülte ve bölümün programına bağlı olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu, zorunlu olmamakla birlikte genellikle ekstra ücrete tabidir. Öğrencilerin kendi isteğiyle katılım sağladıkları yaz okulunda alabilecekleri dersler fakülte ve bölüm başkanlıkları tarafından belirlenir. Yıl içinde bazı derslerden kalan veya düşük puan alan öğrenciler kaldıkları dersi telafi etmek veya not ortalamasını iyileştirmek için yaz okulunda ders almak isteyebilir. İlkbahar ve yaz dönemleri ile kıyaslandığında daha kısa süreli bir program olan yaz okullarında yoğunlaştırılmış müfredat uygulaması yapılarak yaz okulunda açılan derslerde işlenmesi gereken konular daha kısa sürede işlenerek tamamlanır. Üniversitelerde yaz okulu öğrencinin okulu kaç dönemde/ yılda bitirdiğine etki etmez. Değerlendirmeler yıl içindekiyle aynı şekilde yapılır. Devam zorunluluğu, ödev teslimi gibi konular da dersin yürütücüsü tarafından belirlenir. Genel olarak bütün sistem yıl içindekiyle aynı özelliklere sahiptir. Çift ana dal, yan dal öğrencileri okulu uzatmamak adına yaz okullarını tercih edebilir. İsteyen öğrenciler geçmiş dönemlerde düşük not aldıkları dersleri yaz okulunda yeniden alabilirken, isteyenler de üst dönemlerin derslerinden ön koşullu olmayanları yaz okulunda almayı tercih edebilir. (1)

Liselerde Yaz Okulu

Liselerde yaz okulu uygulamaları başarılı ve öğrenmeye istekli öğrencilerin farklı deneyimler yaşamasına imkân tanır. Belirli bir ücret karşılığında öğrencilerin katılabileceği yaz okulu programları okuldan okula değişiklik gösterir. Bazı yaz okullarında kamp ve konaklama gibi ekstra aktiviteler yer alır. Öğrencilerin üniversite hayatını deneyimlemesine yardımcı olan, üniversiteler tarafından lise öğrencileri için düzenlenmiş yaz okulu seçenekleri de mevcuttur. (2) Birkaç haftalık bir program şeklinde gerçekleştirilen yaz okulları lisedeki not ortalamasına etki etmeyen, öğrencilerin akademisyenlerle ve profesyonellerle buluşma fırsatı yakaladığı, ilgi alanına uygun bir çevrede sosyalleşebildiği, çeşitli sportif ve sanatsal aktivitelere katılım sağlayabildiği, dönemsel, eğitici, öğretici ve eğlenceli bir uygulamadır. 

Yaz Okulu Ne Zaman Başlar ve Biter?

Yaz Okulu Ne Zaman Başlar ve Biter?

Üniversitede eğitim gördüğünüz her iki dönem de 14’er haftadan oluşur. Yani yaz okuluna katılmıyorsanız, bir yılda toplam 28 hafta okula gitmeniz gerekir. Bunların bir kısmı sınav haftası olarak geçer. Bazı derslerde bir vize bir final, bazılarında iki vize bir final veya daha farklı sınav sistemleri uygulanabilir. Sınav sistemlerine bağlı olarak 14 haftalık her bir dönemin en az 2- 3 haftası vize ve final haftası olarak geçer. Yaz okulunda ise aktif olarak eğitimin verildiği süre 7- 8 hafta olarak belirlenir. Normal bir dönemin yarısına denk gelen bu süreçte ders içerikleri hızlandırılmış olarak öğrencilere aktarılır. Yaz okulunun başarı değerlendirmesinde ise vize ve final gibi ikili bir sistem uygulanmaz. Genellikle tek sınavla değerlendirme yapılır. (3)

Kimler Yaz Okuluna Başvurmalıdır?

Geçmiş dönemlerden kaldığı dersler olanlar, not ortalamasını yükseltmek isteyenler veya üst dönemlerden ders alarak daha hızlı bir şekilde okulu bitirme hedefi olanlar yaz okuluna başvurabilirler. Yaz okulu başvurularına ilişkin izlemeniz gereken adımlar, hangi yaz okulu hakkında bilgi almak istediğinize göre değişir. Üniversitelerde yaz okulu başvurusu için gerekli harç ödemesini yapmanız ve açılan derslerden istediklerinizi seçerek kaydınızı tamamlamanız gerekir. Kendi okulunuzda açılmayan dersler, aynı şehirde başka bir üniversitede açılıyorsa bu derslere de katılmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için dekanlığın onayladığı okul ve bölümlerde açılan derslere bakmanız gerekir. Ardından bölüm başkanlığı, dekanlık ve ilgili diğer kurumla yapacağınız dilekçe ve resmi evrak işlemleri sonucunda farklı üniversitelerin yaz okullarından ders alma imkanına sahip olabilirsiniz. Yaz okulunda kendi bölümünüze ait derslerden açılacak olanları ders programınıza ekleyebileceğiniz gibi, dilerseniz "havuz dersleri" olarak isimlendirilen ve başka bölümlerle ortak olan dersleri de alabilirsiniz. Bölümün başkanlıkları ve dekanlıkların verdiği izinler doğrultusunda kendi ders planınızda yer almayan, farklı bölümlere ait derslerden de bazılarını yaz okulunda ders programınıza ekleyebilir, farklı alanlarda ufkunuzu genişletebilirsiniz.

Liseler için düzenlenen yaz okullarının ise başvuru koşulları daha farklıdır. Aynı kurum tarafından bir yaz döneminde birkaç yaz okulu düzenlenebilir. Bunlardan istediğinize katılabilirsiniz. Seçtiğiniz kurumun düzenlediği yaz okuluna katılmak için gereken ücreti ödeyip, sizden istenen evrakları yetkili birimlere teslim etmeniz istenir. Bu evraklar arasında sağlık raporu, kimlik fotokopisi, aşı karnesi gibi belgeler yer alabilir. 

Yaz Okulunda Kaç Ders Alınır?

Yaz Okulunda Kaç Ders Alınır?

Üniversitelerde dersler krediyle ölçülür. Ders sayısından ziyade her dönem için belirtilmiş minimum ve maksimum kredi sayıları bulunur. Yaz okulları için okuldan okula değişmekle birlikte alabileceğiniz kredi sayısı 10-15 civarındadır. Bu da yaklaşık olarak 5 ders alabileceğinize işaret eder.

Yaz Okulu Açılmazsa Ne Yapmalısınız?

Yaz okuluna kayıt yaptırdıysanız, bazı seçtiğiniz derslerin açılmama ihtimalini kabul etmeniz gerekir. Bu ihtimal gerçekleştiğinde ilgili ders için ödediğiniz tutar tarafınıza iade edilir. Öte yandan bütün dönem ücretinin iadesi yapılmaz. Mezun durumundaysanız ve açılmayan tek ders nedeniyle mezun olamıyorsanız, "tek ders sınavı" diye isimlendirilen sınavlara katılmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Böylece seçtiğiniz ders için yaz okulu açılmasa da dersten geçme imkânına sahip olabilirsiniz.

Yaz okulları arasında popüler olan bir diğer tür ise yabancı dil programlarıdır. Ülke içinde veya yurt dışında katılabileceğiniz çok sayıda yabancı dil yaz okulu seçeneği bulunur. Yabancı dil öğrenirken aynı zamanda yeni kültürleri ve coğrafyaları keşfetmenize imkân tanıyan, yaz aylarında düzenlenen dil okulları arasında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi farklı dillerin eğitimini veren alternatifler bulunur. Yaz aylarını verimli geçirmek istiyorsanız, siz de farklı niteliklere sahip yaz okulları arasından birini seçebilirsiniz.

 

Kaynaklar:


https://odtu101.com  (1)

https://liseyazokulu.sabanciuniv.edu   (2)

https://muhendislik.sdu.edu.tr  (3)

Benzer İçerikler