Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 25.04.2024

Doğru üniversiteyi ve bölümü seçme süreci kafa karıştırıcı gibi görünebilir. Planlı bir şekilde ilerlersen ve yeterli araştırmayı yaparsan üniversite tercih sürecini daha doğru karar verecek şekilde değerlendirebilirsin. Burada en zor kısım, hangi üniversiteye ve hangi bölüme gideceğini belirlemek olabilir. Bu aşamada birçok farklı şehirde bulunan çok sayıda bölüm karar vermeni zorlaştırabilir. İlgi alanlarına ve yeteneklerine uygunluk, konum, kurum başarısı gibi öğrenci deneyimini geliştirecek çok sayıda etkeni doğru analiz etmen kararını vermeni kolaylaştırabilir. Sen de üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak ediyorsan tercih sürecini kolaylaştırabilecek detaylara göz atabilirsin.

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Hayatında önemli bir dönemeç olan üniversite tercihlerini yapmadan önce; üniversiteden ne beklediğini iyi bilmeli ve üniversite tercih rehberini iyi seçmelisin. Bu süreçte mümkün olduğunca çok sayıda üniversitenin web sitesini ziyaret etmelisin. Eğer imkânın varsa gidip yerinde inceleme de yapabilirsin. Bu sayede oradaki öğrencilerle konuşarak daha detaylı fikir edinebilirsin. Bu yazımızda üniversite tercihi yaparken göz önünde bulundurman gerekenleri ele alarak sana bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Aşağıdaki faktörleri tercih sıralamanı yaparken göz önünde bulundurabilirsin.

Bölüm Seçmek

Kariyerini ve hayatını şekillendirdiği için bölüm seçmek, en önemli adımlardan biridir. Bu anlamda mesleklerin içeriklerini, hangi alanlarda çalıştıklarını ve sana uygun olup olmadığını bilmen gerekir. Bölüm seçimi konusunda kapsamlı bir araştırma yapmak ideal olandır. Bölümüne karar verdikten sonra hangi üniversitelerin belirlediğin alanda kapsamlı bir eğitim verdiğini inceleyerek üniversite seçeneklerini daraltabilirsin.

Konum Belirlemek

Üniversite deneyimin birçok faktör tarafından etkilenir ve en önemlilerinden biri de okulun bulunduğu ortamdır. Okuduğun yer hayatının birçok yönünü renklendirebilir, bu nedenle benimseyebileceğin bir yer seçmen gerekir. Bu sadece bir eğitim değil, unutma seçeceğin şehir birkaç yıl boyunca senin evin olacak yerdir. Evine yakın ya da evinden uzak alternatifleri değerlendirirken her ikisinin de avantajlarını ve dezavantajlarını iyice incelediğinden emin olmalısın. Büyük bir şehirde mi yoksa daha sessiz, küçük bir yerde mi yaşamayı istediğini düşünmelisin. Sana hitap eden bir yerde bir üniversite seçmen, üniversite deneyimine katkıda bulunur. Son olarak, yerel alanları, imkânları, çevredeki ulaşım bağlantılarını düşünmelisin.

Maliyetleri Dikkate Almak

Eğitim almak, birçok açıdan büyük bir yatırımdır. Bazen öğrenciler ve aileler üniversite seçimi yaparken sadece öğrenim ücretini dikkate alabilir. Bunlar inanılmaz derecede önemli iki faktör olsa da, resmin tamamına baktığından emin olmalısın. Öğrenim ücretleri, devlet ve özel üniversitelerde değişiklik gösterebilir. Hatta ön lisans ve lisans bölümlerine göre de farklı ücretler ödenebilir. Bununla birlikte, yaşam maliyetleri farklı bölgeler arasında değişiklik gösterebilir.

Peki, bir devlet yurdunda mı, özel bir yurtta mı yoksa kendine ait bir evde mi kalmayı planlıyorsun? Tüm bunlar, farklı maliyetler doğurabilir. Bu aşamada mali durumunu değerlendirmeye okul ücreti, harçlar, barınma, seyahat masrafları, kitaplar gibi materyallerin hesaplanmasıyla ve tabii ki biraz da sosyal hayat harcamasını hesaba katarak başlayabilirsin. Maliyet hesaplamalarına başvurmayı planladığın burs ve kredi olanaklarını da ekleyerek daha gerçekçi bir tablo elde edebilirsin. Başvuracağın burs koşullarını detaylı inceleyerek kısa ve uzun vadeli finansmanını göz önünde bulundurmalısın. Tüm bunlar eğitimin süresince harcadığın para miktarını etkiler. Gelecekte nerede olmak istediğini bilmek, şimdi eğitime ne kadar harcamak istediğine karar vermene yardımcı olabilir.

Üniversitenin Sunduğu Olanakları Araştırmak

Tercih sıralaması yaparken eğitimin yanı sıra üniversitenin sosyal yönlerini de göz önüne almalısın. Okul ruhu ve genel atmosferi, deneyiminin tonunu belirler. Bu anlamda üniversitenin öğrenci hayatının nasıl olduğuna bakman önem taşır. Bu aşamada üniversitelerin sunduğu faaliyetleri öğrenci toplulukları üzerinden takip edebilirsin.

Üniversite seçerken bir diğer önemli nokta ise üniversitenin sunduğu imkânları göz önünde bulundurmaktır. Çalışma alanları, mağazalar, kafeler ve konaklama dâhil olmak üzere kampüs ortamının sana neler sunabileceğini araştırmalısın. Aynı zamanda seçmeyi planladığın bölüm hakkında bilgi edinebilir ve bölümün laboratuvarlar, projeler veya araştırma amaçları için hangi olanaklara sahip olduğunu görebilirsin.

Elbette öğrenmek önemlidir. Bu yüzden üniversiteye gidiyorsun, değil mi? Üniversiteler arasında programları karşılaştırırken sıralamalar ve istatistikler gibi dikkate alınması gereken pek çok şey bulunur. Örneğin, araştırmayla ilgileniyorsan, belirlediğin üniversitelerin araştırmaya yatırım yapıp yapmadığını, bilgini derinleştirme fırsatlarına sahip olup olmadığını araştırmalısın. Bu aşamada seçeceğin üniversitenin uluslararası farkındalığının yüksek olması, yabancı dillere önem vermesi ve ülkeler arası değişim programlarına olanak tanıması son derece önemlidir. Tüm fırsatların yanında üniversitenin akademik anlamda güçlü niteliklere sahip olup olmadığı hakkında da detaylı bilgi edinmen gerektiğini unutmamalısın.

Büyük Resme Odaklanmak

Sadece belirli fakülte veya bölüme değil, aynı zamanda genel üniversite itibarına da odaklanmalısın. Çünkü üniversite seçimin hem eğitim yıllarını hem de mezuniyet sonrasını belirgin bir şekilde etkiler. Öyleyse, okulun prestij ve genel öğrenci deneyiminin nasıl olduğunu öğrenmelisin. Aktif öğrenci kulüpleri ve toplulukları var mı? Uluslararası değişim ve staj fırsatları var mı? Kütüphaneler, spor tesisleri ve sağlık hizmetleri dâhil olmak üzere öğrenciler için destek hizmetleri var mı? Tüm bunları öğrenmek için üniversiteler tarafından oluşturulan öğrenci kılavuzlarını inceleyebilir, aklına takılan soruları üniversitelere danışabilirsin.

Ders dışı fırsatlar, üniversiteden üniversiteye değişebilir. Bu açıdan iyi sosyal fırsatlara sahip bir üniversite seçmeye özen göstermelisin. Bunu yaparken sosyal fırsatların daha iyi bir akademik programdan veya dereceli bir üniversiteden daha ağır basmasına izin vermemelisin.

Kendine Güvenmek

Üniversite tercih dönemi süresince birçok kişinin yorumlarını seninle paylaşması normaldir. Bununla birlikte günün sonunda son karar sana aittir. Arkadaşların, ailen ve öğretmenlerin bu aşamada sana önemli bilgiler sunabilir, ancak üniversiteye gidecek ve seçtiğin mesleği yıllar boyunca yapacak kişi sen olduğundan doğru kararı kendi düşüncelerinle vermeye odaklanmalısın. Doğru tercihi yapma konusunda kendine güvenmelisin.

Özetle, üniversite eğitimi, bir yolculuktur ve nihai olarak hedef büyük olasılıkla iyi bir mesleğe sahip olmaktır. Bu nedenle, bir üniversite tercih ederken kariyer odaklı olman önemlidir. Üniversite seçerken, kurumun mezun olduktan sonra başarıya ulaşmana nasıl yardımcı olabileceğini düşünmen gerekir. İş hayatına giriş için bir rampa görevi görecek olan seçtiğin bölüm, gelecekteki kazançların üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabilir. Keyif aldığın bir ana dal seçmenin öneminin, alanındaki iş fırsatlarının ve engellerinin farkında olman gerekir. Sonuç olarak, sağlam bir eğitim almak anahtardır, ancak bununla ne yapabildiğin de son derece önemlidir.

Üniversite Tercihleri Nereden Yapılır?

Üniversite Tercihleri Nereden Yapılır?

Üniversite tercihlerini nerden yapılacağını bilmek, sürecin aksamaması açısından büyük önem taşır.  Bu aşamada izlemen gereken adımları aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz:

• İlk olarak,  ÖSYM internet adresine giriş yapmalısın.

• Ardından T.C. kimlik numaran ve şifrenle sisteme girişini gerçekleştirmelisin.

• Sayfaya giriş yaptıktan sonra tercih bölümüne gitmelisin.

• Ardından seçtiğin üniversiteye ait bölüm kodlarını sıralamana uygun şekilde girmelisin. Bölüm kodlarını ÖSYM sitesinde bulabilirsin.

Belirtilen sıralamaya uygun şekilde hareket ederek üniversite tercihlerini tamamlayabilirsin.

Üniversite Tercihlerinde Kaç Tane Yazılabiliyor?

Tercihlerini yapmadan önce ne istediğini bilmen önemlidir. Hayatın boyunca yapmak istediğin mesleği doğru seçmelisin. Farklı meslekleri yakından tanımalı, tam olarak neler içerdiği ve mevcut kariyer olanakları hakkında bilgi edinmeye çalışmalısın. Bu aşamada istediğin meslek grubunda çalışan uzman kişilerle görüşüp fikir almak faydalı bir yaklaşım olabilir. Tercih edeceğin üniversite ve bölümün kişisel gelişiminde sana uyumlu olup olmadığını araştırman önemlidir. Sonrasında istediğin mesleğe göre tercih sayını belirleyebilirsin.

Peki, üniversite tercihlerinde kaç tane yazılabiliyor? 2021 YKS tercihlerine göre maksimum tercih sayısı, 24 olarak belirtilir. Bununla birlikte istersen daha az sayıda da tercih yapabilirsin.

Üniversite Tercihleri Hangi Puana Göre Yapılır?

Üniversite Tercihleri Hangi Puana Göre Yapılır?

Üniversite tercihlerinde genel olarak sınav puanı dikkate alınır. Yerleştirme hesaplamasına ayrıca ortaöğretim başarı puanı da dâhil edilir. Belirlenen baraj puanlarını geçen kişiler, 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilir. Lise öğreniminde sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil bölümleri bulunur. Bu bölümlerin girebileceği lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde hesaplama yapılması gerekir.

Yerleştirmelerde başarı sıran son derece önemlidir. Bu nedenle başarı sırana göre tercihlerini oluşturman doğru bir hareket olur. Sınav ham puanın, ortaöğretim başarı puanın tercihlerinde etkili puanlardır. Bu aşamada ÖSYM program ve kontenjan kılavuzundan faydalanman idealdir.

Üniversite Tercih Sırası Nasıl Olmalı?

Üniversite tercihinde sıralamanın önemi oldukça fazladır. Tercih sıralaması, sana en çok hangi mesleğin çekici geldiğine bağlıdır. Belirli bir üniversite seçimi zaten aklında uzun zamandır varsa ilk tercihine o üniversiteyi yazabilirsin. Tercihlerini yüksek puandan düşük puana göre sıralayabilirsin.

Üniversite tercih sıralamanı yapmak, göz korkutucu bir görev olmak zorunda değildir. Tercih sıralaması yaparken dikkat etmen bazı ipuçlarını aşağıdaki şekilde belirtebiliriz:

• İlk olarak tercih gönderme döneminin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği gibi önemli tarihlere dikkat etmelisin. Aynı zamanda tercih kılavuzunu dikkatli bir şekilde incelemelisin.

• Sadece puanı değil, başarı sıralamasını da dikkate alman gerektiğini unutmamalısın.

• Tercihlerini oluştururken mümkün olduğu kadar çok seçenek belirlemelisin. İlk sıralarda yer alan birkaç tercihini kaçırman durumunda yedek tercihlerinin olması iyi olacaktır.

• Tercih sıralamanı en çok istediğin üniversite ve bölümden başlayarak oluşturmalısın.

• İstemediğin bir bölüm ya da üniversiteyi tercih listene dâhil etmemelisin. İstemediğin bir bölümü kazandığında yerleşmene rağmen kayıt yaptırmazsan bir sonraki yıl başarı katsayının yarı yarıya düşeceğini unutmamalısın.

• Tercih listene eklemeyi planladığın üniversite ve bölümler hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinmeye çalışmalısın. Her bir üniversitenin sundukları hakkında ihtiyacın olan tüm bilgileri almak için araştırma ve görüşmeler yapabilirsin.

• Önceliklendirmene yardımcı olacak ince ayrıntıları düşünmelisin.

• İlgi duyduğun ve sevdiğin bölümleri listene eklemelisin. Unutma, bu senin hayatın!

• Tercih sıralaması yaparken zaman ayırmalı ve kapsamlı düşünmelisin.

• Göndermeden önce oluşturduğun tercih listesinin doğru olduğunu kontrol etmelisin. 

Bir üniversite seçerken hatırlanması gereken en önemli şeyler, bölümün, üniversitenin genel itibarı ve öğrenci deneyimleridir. Bu ipuçlarını göz önünde bulundurman kendin için en iyi olanı seçmende sana yardımcı olabilir. İlgi alanlarını iyi bilirsen, seçeneklerini göz önüne alır ve bu seçeneklerle ilgili bolca araştırma yaparsan doğru tercihi yapman çok daha kolay olur. Unutma seçtiğin okul sadece akademik değil kişisel gelişimin için de belirleyici olacaktır.  Doğru seçim, hayatının geri kalanında hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirmene destek olur.

Benzer İçerikler