Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar

Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar

  • 09.08.2023

Zorlu sınav dönemini başarıyla tamamladıktan sonra aldığınız puan ve başarı sıralamanıza göre üniversite tercihlerinizi yaptınız. Tercihlerinizden birine yerleştiğinizi öğrendiniz.  Bundan sonrasını prosedürel işlemler olarak düşünebilirsiniz. Bu düşünce doğru olmakla beraber üniversite kayıt işlemlerinin doğrudan sizin tarafınızdan yapılması önemlidir. Böylelikle üniversite hayatı boyunca karşınıza çıkacak kayıt yenileme, ders ekleme - çıkarma gibi birçok resmi işlem için de kendinizi hazırlamaya başlamış olursunuz. 

Akademik kariyerinizi başlatırken üniversite kayıt nasıl yapılır diye merak ediyor musunuz? 19-23 Ağustos 2024 arasında başlayacak kayıt dönemi ve öğrenci kaydı işlemleriyle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. 

Üniversite Kaydı Nedir?

YKS sonrası tercih yaparken üniversite bölümlerinin önceki yıllarda öğrenci kabul ettiği puan ve başarı sıralaması dikkate alınır. Bu bilgilerin doğru kaynaklardan gelmiş resmi veriler olması önem taşır. ÖSYM haricindeki sitelerde genellikle önceki yıllara göre çeşitli korelasyonlar oluşturularak yapılan tahminler bulunur. Bu tahminler resmi bilgiler olmadığı için sizi yanıltabilir. Bununla birlikte Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları bilgilendirmesi matbu sonuç belgeleriyle yapılmaz. Bu nedenle sınav sonuçlarını sonuc.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM mobil uygulamasından T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek öğrenebilirsiniz. Çevrim içi olarak yapılan resmi uygulamaların tamamı adaylara tebliğ hükmünde olduğu için resmî belge niteliği taşır.

Sınav sonucuna göre yaptığınız tercihlerden hangisine girdiğinize dair bilgiyi de resmi kaynaklardan almanız önemlidir. Üniversite kaydı akademik hayatınızın devam edeceği kuruma resmi olarak giriş yapmış olmanız anlamına gelir. Bu kaydı yaptırdıktan sonra o üniversitenin öğrencisi olursunuz ve sonraki süreçlerde resmi kayıtlarınızın tamamında bu bilgiler de görülür. Kayıtlar genellikle daha önce bir yüksek okul bitirip bitirmediğinize, hâlihazırda bir lisans programına dâhil olup olmadığınıza göre değişen şartlar içerir. Bu nedenle gireceğiniz okul belirlendikten sonra bu kuruma özel şartlara da göz atmanız önemlidir. Okuldan okula değişebilecek şartlar uzaktan eğitim için de geçerlidir. Uzaktan eğitim için girişimde bulunacaksanız açık öğretim üniversite kayıt nasıl yapılır diye araştırarak istenilen evrakları netleştirmeniz gerekir. 

Üniversite Kayıt Süreci ve Adımları

Üniversite Kayıt Süreci ve Adımları

Örgün eğitime dâhil yüksek okul veya açık öğretime kayıt yaptırmanın detaylarını öğrenmek için öncelikli olarak kazandığınız okulun spesifik koşullarına göz atmanız önemlidir. Genellikle ilk kayıtta istenen evraklar ve süreç adımları birbirinin aynı olsa da ödenmesi gereken tutar, kayıt tarihleri ve tanınan haklar açısından tam olarak bilgilenmeniz sizin için avantaj sağlar. Üniversitelere kayıt işlemi yüz yüze veya internet üzerinden yapılabilir. Kayıt işlemlerinde başlangıçta iki ayrı süreç olabilir: (1)

 

  • Ön kayıt: Kesin kayıt öncesinde bu işlemi yaparak kontenjan dezavantajını elemiş olursunuz. Okulun internet sitesine girerek okulda ön kayıt şartı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
  • Kesin kayıt: Yüz yüze veya çevrim içi olarak kesin kayıt yaptırabilirsiniz. E-kayıt işlemleri ikinci öğretim için geçerli değildir. Bunun gibi açık öğretim ve diğer uzaktan eğitim sistemlerinde de çevrim içi kayıt işlemleri yapılmaz. Bununla birlikte bazı özel üniversitelerde de yüz yüze kayıt sistemi tercih edilir.

Gerekli Belgeler ve İstenen Evraklar

Üniversite kabul şartları değişse de genel olarak her okulun istediği belli başlı evraklar vardır. Kurum özelindeki evrakların haricinde şu evrakları edinmeniz önemlidir:

 

  • YKS yerleştirme belgesinin çıktısı
  • Mezun olduğunuz ortaöğretim kurumundan alınan mezuniyete dair resmî belge veya diploma 
  • Vesikalık fotoğraf (genellikle 12 adet istenir)
  • Üniversite harcının yattığını gösteren banka dekont veya makbuzu
  • Üniversite tarafından ilan edilen diğer belgelerin aslı veya okul onaylı suretleri

 

Bununla birlikte her yıl güncellenen yeni bilgileri de ÖSYM kılavuzlarından takip ederek öğrenebilirsiniz. YKS sonucunda üniversiteye yerleşmeye hak kazanmış kişilerin askerlik durumları üniversite tarafından kamu.turkiye.gov.tr adresinden görüntülenebilir. Yine de herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız askerlik şubesine başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz. (2)

Üniversiteye girdikten sonra belirli dönemlerde kayıt yenileme işlemi yapılır. Bu işlemde hem alacağınız yeni dersler belirlenir hem de akademik takviminizi düzenlemeniz için bir fırsat doğmuş olur. Genellikle her yarıyıl başında zorunlu olan üniversite kayıt yenileme nasıl yapılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu işlem için bölümünüz tarafından duyurusu yapılan akademik takvimi takip etmeniz gerekir. Akademik takvimde kayıt yenileme ve ders ekle-sil tarihleri bellidir. Olası değişiklik durumları da okul panolarında ve web sitesinde duyurulur. Bu tarihleri takip ederek kayıt yenileme işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde ilgili dönem için kaydınız askıya alınır.

Üniversite Kaydı için Online Başvuru Nasıl Yapılır?

Üniversite Kaydı için Online Başvuru Nasıl Yapılır?

E devlet üzerinden online üniversite kayıt nasıl yapılır sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yer alır. E devlet üniversite kayıt nasıl yapılır sorusunu madde madde şu şekilde açıklamak mümkündür: (1)

 

  • İlk olarak turkiye.gov.tr adresinde arama motoruna “Üniversite kayıt” yazarak ilgili platforma ulaşmanız gerekir.
  • Sistemde açılan sayfada “Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayabilirsiniz.
  • Sisteme önceden giriş yapmadıysanız bir e-devlet şifresi edinmelisiniz. E-devlet şifresini size en yakın PTT’ye giderek alabilirsiniz. Şifre ve hesap doğrulama işlemlerinden sonra kayıt sayfasına yönlendirilirsiniz.
  • Kayıt sayfasında okumaya hak kazandığınız üniversite bilgisi otomatik olarak gelir. Buradaki bilgileri okuyarak sizden istenenleri de eksiksiz doldurmanız önemlidir.
  • Metni okuduğunuza dair onay vermeniz gereken zorunlu alana “EVET” yazarak sayfa hakkında bilginiz olduğuna dair bildirimi gerçekleştirirsiniz.
  • Bu adımlar tamamlandığında kaydınız yapılmış olur ve yeni bir sayfa açılarak üniversite kayıt belgesi ekrana gelir. Belgeyi kaydederek gerektiğinde çıktısını almak için saklayabilirsiniz.
  • E-devlet üzerinden kayıt yaptırdığınızda da okul öğrenim ücretini ödemeniz gerekir. Siz ödemeyi yaptığınızda sisteme otomatik olarak işlendiği için herhangi bir evrakla tekrar başvuru yapmanıza gerek kalmaz.

Kayıt İşlemlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Yüz yüze veya online kayıt süreci boyunca bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar karşısında paniğe kapılmadan çözüme ulaşmaya çalışmalısınız. Yüz yüze kayıt işlemlerinde genellikle eksik evrak veya harç ödeme gibi durumlarda sorun yaşanır. Bu sorunların bir kısmı da kalabalık ve çok fazla beklemekten kaynaklı olabilir. Bu nedenle üniversite kayıt işlemleri için okula gitmeden önce tüm evraklarınızı kontrol etmeniz önemlidir. Kaydın hızlı şekilde tamamlanması için okul ödemesini önceden banka aracılığıyla yaparak dekontu alabilirsiniz. Tüm işlemleri planlı şekilde erkenden yapmak size avantaj sağlar.

Online kayıt işlemlerinde ise genellikle e-devlet üzerinden yapılan kaydın okul sistemlerinde görülüp görülmediğiyle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun için okulların web sitelerinde de doldurmanız gereken kayıt belgeleri ve formlar bulunabilir. Kazandığınız üniversitenin web sitesindeki sıkça sorulan sorular kısmını gözden geçirerek kayıtta yaşanan sorunlar ve çözümlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için üniversite tercihi nasıl yapılır dikkat edilmesi gerekenler yazımızı da gözden geçirmenizi öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Üniversite kaydı için gerekli belgeler nelerdir?

Öğrencinin üniversiteyi kazandığına dair resmi evrak, lise mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf gibi evraklar her üniversitenin kayıt için aradığı belgeler arasında yer alır.

Üniversite kaydı nasıl online olarak yapılır?

E-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için TCKN ve şifreniz ile turkiye.gov.tr adresinden giriş yapıp arama satırına “üniversite kayıt” yazarak karşınıza çıkacak sayfadaki talimatları gerçekleştirmeniz yeterli.

Üniversite kaydı için hangi tarihler arasında başvuru yapılmalı?

Kayıt tarihleri sınav sonucu açıklandıktan ve tercihler tamamlandıktan sonraki dönemde netleşir. Bu her yıl ÖSYM tarafından yapılan duyurularla güncellenir. Duyuruları takip ederek sınava girdiğiniz yılın kayıt tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Kayıt işlemleri için üniversiteye gitmek zorunlu mudur?

E-devlet üzerinden de kayıt işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.

Kayıt işlemlerinde eksik evrak durumunda ne yapılmalı?

Eksik evrak olduğu takdirde kayıt işlemi tamamlanmayacağı için tüm belgeleri önceden hazırlamanız önemlidir.

 

Kaynaklar:

https://www.edevlet.net  (1)

https://www.mku.edu.tr  (2)

Benzer İçerikler