Saat Nasıl Okunur?

Saat Nasıl Okunur?

  • 02.09.2022

Hayatımıza dijital saatlerin girmesiyle birlikte analog saat kullananların sayısı giderek azalsa da bu saatler hala hayatımızdan çıkmış değil. Özellikle analog saatlerin okunuşu zor gibi görünebilir, ama aslında oldukça kolaydır. Birkaç küçük ipucuyla herkes saatleri kolaylıkla okuyabilir. Analog ve dijital saatlerin nasıl okunması gerektiği ile ilgili ipuçları yazımızda.

Analog Saat Nedir?

En genel tanımıyla klasik saatler, analog saatler olarak tanımlanır. Yani üzerinde akrep ve yelkovan gördüğün tüm saatler, analog yapıya sahiptir. Akrep saati gösteren kalın kısa kol; yelkovan ise dakikayı gösteren ince uzun koldur. Peki, analog saatler nasıl okunur?

Analog Saat Nasıl Okunur?

Analog Saat Nasıl Okunur?

Bir çember hayal edelim. Şimdi bu çemberi 12 eşit parçaya bölelim. Bu 12 eşit parçanın her birine kısa kalın çizgiler çekelim ve 1’den 12’ye kadar numaralandıralım. Biraz önce bahsettiğimiz akrep, işte bu sayıları gösterir. Hangi sayıyı gösteriyorsa, saat odur.

Şimdi 1’den 12’ye kadar çizdiğimiz her bir kalın çizginin arasını ince çizgilerle 5 eşit parçaya bölelim. Böylelikle dakikaları oluşturmuş oluruz. Yelkovan işte bu kalın çizgiler arasındaki ince çizgileri, yani dakikaları gösterir. Yelkovan bir kalın çizgiden, diğer kalın çizgiye 5 dakikada gider. Elimizde 12 tane kalın çizgi olduğunu hatırlayalım. 12 ile 5’i çarparsak, bulduğumuz 60 sayısı, bir saatin kaç dakikadan oluştuğunu bize söyleyecektir.

Analog saati okurken şunlara dikkat etmelisin:

  • Diyelim ki, akrep 3’ü, yelkovan da 5’i gösteriyor. Bu durumda saat, 3 demektir. Dakikayı bulmak için de 5 ile 5 çarpman yeterli olacaktır. O halde, ‘3’ü 25 geçiyor’ diyebilirsin.
  • Dakikanın sayısı 30’dan küçük, yani yelkovan 1 ile 6’nın arasında ise ‘geçiyor’ ifadesini kullanabilirsin. Yelkovan tam 6’nın üzerindeyse ‘30’ demek yerine, ‘buçuk’ kelimesini kullanman daha doğru olacaktır. Örneğin, akrep 1’in, yelkovan da 6’nın üzerindeyse, ‘1’i 30 geçiyor’ yerine, ‘bir buçuk’ diyebilirsin.
  • Yelkovan 12’nin üzerindeyse, dakikayı söylemene gerek kalmaz. Sadece saati söylemen yeterlidir. Örneğin, akrep 9’un, yelkovan ise 12’nin üzerindeyse, ‘saat 9’ demektir.
  • Yelkovan 3 ya da 9’un üzerindeyse, ‘çeyrek’ ifadesini kullanman gerekir. Yelkovan 3’ün üzerindeyse çeyrek geçiyor, 9’un üzerindeyse çeyrek var demektir. Çeyrek, 15 dakika anlamına gelir.
  • Yelkovan 6 ila 12 arasındaki herhangi bir yerde ise, ‘var’ ifadesini kullanabilirsin. Ama bu durumda akrebin gösterdiği sayıyı değil, ondan bir sonraki sayıyı söylemen gerekecektir. Örneğin, akrep 2’nin, yelkovan ise 8’in üzerinde ise, saat 3’e 20 vardır. Yelkovan 6’dan sonraki bir sayıyı gösteriyorsa, 12 ile arasındaki dakika sayısını söylemen gerekir. 8 ile 12 arasında 4 kalın çizgi var. 4’ü 5 ile çarparsak 20’yi elde ederiz. Demek ki, bir sonraki saatin başlamasına 20 dakika var. Örneğimizde akrep 2’yi gösteriyordu. Bir sonraki saat, 3 olacaktır. Yani bu durumda 3’e 20 var diyebilirsin.

Dijital Saatlerin Okunuşu ve Yazılışı

Dijital Saatlerin Okunuşu ve Yazılışı

Dijital saatlerin okunuşu, analog saatlere göre çok daha kolaydır. Çünkü ekranda sadece saatin ve dakikanın kaç olduğunu gösteren sayıları görürsün. Örneğin, dijital saat ekranı üzerinde 08:20 sayısını gördüğünde, 8:20 veya biraz önce öğrendiğimiz gibi, 8’i 20 geçiyor diyebilirsin.

Benzer İçerikler