Paragraf Soruları Nasıl Çözülür? Paragraf Çözme Taktikleri

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür? Paragraf Çözme Taktikleri

  • 05.04.2023

Paragraf soruları, ilköğretimden itibaren öğrencilerin girdikleri hemen her sınavda karşılarına çıkan soru tipidir. Üstelik yeni nesil sorular yalnızca Türkçe dersinde çözdüğünüz paragraf sorularıyla sınırlı kalmaz. Matematik, fen bilgisi, sosyal bilimler gibi pek çok dersin soruları da paragraf şeklinde karşınıza gelebilir.

Paragraf sorularını daha kolay çözebilmek için okuma alışkanlığına sahip olmak önemli bir etkendir. Özellikle Türk ve Dünya klasiklerini okumak okuduğunuzu daha kolay anlamanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra paragraf netlerinizi artırmak ve soru çözerken daha az zaman harcamak için göz önünde bulundurabileceğiniz bazı ipuçlarını bu yazımızda sizler için sıraladık.

Önce Soruyu Okumak

Paragraf çözme taktiklerinin başında paragraftan önce soruyu okumak gelir. Soruyu bilmeden paragrafı okuduğunuzda neye odaklanacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle boş yere zaman kaybetmiş olursunuz. Öncelikle soruyu okursanız paragrafta ne aramanız gerektiğini çok daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

Paragrafa Hızlıca Göz Gezdirmek

Paragrafa Hızlıca Göz Gezdirmek

Soruyu okuduktan sonra paragrafa hızlıca göz gezdirebilirsiniz. Böylece paragrafın hangi konular üzerinde durduğunu anlayabilir ve daha kolay ilerleyebilirsiniz. Bu aşamada mümkün olduğunca hızlı olmalısınız. Gereksiz zaman kaybetmemek için hızlı okuma taktiklerinden faydalanabilirsiniz. LGS ve YKS gibi sınavlarda karşınıza çıkacak paragraf sorularını hızlı okuyabilmek için Hızlıgo gibi kaynaklarla günde 20 dakika boyunca pratik yaparak anlayarak okuma hızınızı 2 katına kadar artırabilirsiniz. Ayrıca soruyu dışınızdan okumak yerine gözlerinizle okumak, kitap okuma alışkanlığı kazanmak ve kelimeleri atlayarak cümlenin anlamına odaklanmak hızınızı önemli anlamda artırabilir.

Şıkları Dikkatli Bir Şekilde Okumak

Paragrafa göz atıp bir fikir sahibi olduktan sonra şıklara geçebilirsiniz. Bu aşamada soru tarzına göre hareket etmek önemlidir. Şıkları tam olarak anladığınızda paragrafa dönerek soruyu analiz etmek çok daha kolay olacaktır. Şıkları okurken ana düşüncenin altını çizmek tekrar şıklara döndüğünüzde işinizi kolaylaştırır.

Soru Köküne Göre Şıkları ve Paragrafı Analiz Etmek

Soru Köküne Göre Şıkları ve Paragrafı Analiz Etmek

Paragraf sorusu çözerken soru kökünü tam olarak anlamak önemlidir. Hemen her öğrencinin yalnızca “değildir.”, “anlaşılamaz” gibi olumsuz soru kökleri nedeniyle yanlış yaptığı görülür. Bu nedenle soru kökünü okurken dikkatli olmanızda ve soruda istenen bilginin altını çizmenizde fayda vardır.

Soru kökünü tam olarak anladıktan sonra paragrafa geri dönebilirsiniz. Bu aşamada şıkların yanına kendinize göre belirlediğiniz bazı işaretler koymak işinize yarayabilir. Örneğin olumlu olduğunu düşündüğünüz şıkkın yanına “+”, olumsuza “- “, emin olmadığınıza ise; “?” koyabilirsiniz. Böylece hangi şık için ne düşündüğünüzü anlamaya ekstra zaman harcamamış olursunuz. Eğer tüm şıkları inceledikten sonra doğru cevabı bulamamışsanız yalnızca kararsız kaldığınız şıklar üzerinde odaklanma şansınız olur.

Yalnızca Paragraftaki Bilgilere Odaklanmak

Paragraf sorusu çözerken öznel düşünme hatasına düşmemelisiniz. Doğru bilgi paragrafta anlatılan şekilde olmayabilir ya da siz yazardan farklı düşünüyor olabilirsiniz. Soruları doğru bir şekilde çözebilmek için yalnızca size verilen bilgiyle yetinmelisiniz. Şıkları, paragrafa göre değerlendirmeye özen göstermelisiniz.

Soru Tarzına Göre Paragraf Çözme Teknikleri Belirlemek

Öğrencilerin en çok yanılgıya düştükleri konular arasında; paragraf çözmek için okuduğunu anlamanın yeterli olduğunu düşünmek gelir. Öte yandan sınavlarda paragraf sorularını doğru bir şekilde çözebilmek için teknik bilgilere sahip olmanız önemlidir. Bu sayede çok daha kısa sürede soruları doğru çözebilirsiniz.

  • Yeni tarz ÖSYM paragraf soruları arasında sık sık diyaloglar verilerek boş bırakılan yere hangi cümlenin geleceği sorulur. Burada yapacağınız en büyük hata her şıkkı tek tek yerine koyarak deneme yapmaktır. Yapmanız gereken öncelikle boş bırakılan yerden sonraki cümleyi okumaktır. Ardından şıklara hızlıca göz atarak doğru cevaba ulaşabilirsiniz. Böylece 2 dakikada çözebileceğiniz soruyu 1 dakikada çözersiniz. Ayrıca doğru yapma şansınız da artmış olur.
  • Paragrafın akışını sağlamak için cümlelerin yerinin değiştirilmesinin istendiği sorular öğrencilerin en çok zaman kaybettiği ve yanlış çözdüğü soru tarzları arasında yer alır. Aslında çözümleri son derece kolaydır. Öncelikle birinci cümleyi dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Eğer birinci cümlenin giriş paragrafı olduğunu anladıysanız ikinci cümlenin birinci cümleyi tamamlayıp tamamladığını kontrol etmelisiniz. Böylece birinci ve ikinci cümlenin yer aldığı şıkları elersiniz. Bu aşamada doğru cevap doğrudan çıkabilir. Eğer doğru cevaba ulaşamadıysanız kalan şıklar arasından seçim yapmak çok daha kolay olacaktır.
  • “Ulaşılamaz”, “değildir” tarzındaki olumsuz soru tiplerinde hızlı bir şekilde şıkları okuyabilir ve ardından şıkları sorunun içerisinde arayabilirsiniz. Bulduğunuz şıkları eledikten sonra kalanları tekrar inceleyerek kolaylıkla cevaba ulaşabilirsiniz.
  • ÖSYM’nin sorduğu güncel soru tarzları arasında iki cümlenin birleştirilmesi istenir. Bu sorularda her iki cümleyi ifade eden birer kelime seçebilirsiniz. Daha sonra bu ana düşünceleri göz önünde bulundurarak şıkları inceleyebilirsiniz.
  • Bir paragraf verilir ve boş bırakılan yere hangi cümlenin getirilmesi gerektiği sorulursa boşluktan önceki ve sonraki cümleler incelenmelidir. Cümlelerin tamamını okumak ciddi zaman kaybına neden olabileceği gibi asıl noktaya odaklanmanızı da zorlaştırabilir.
  • Sıralama soruları hemen her ÖSYM sınavında karşınıza çıkar. Bu sorularda öncelikle giriş cümlesini bulmaya özen gösterebilirsiniz. Ardından birinci cümleden sonra gelecek cümlenin hangisi olacağını belirleyerek hızla soruyu çözebilirsiniz.
  • Soruda bir paragraf verilir ve hangi cümleden itibaren yeni bir paragrafa geçilmesi gerektiği sorulursa paragraf ayırma taktikleri işinize yarayabilir. Bu noktada eğer şıklarda ilk cümle bulunuyorsa bu şıkkı eleyerek başlayabilirsiniz. Kalan cümleler arasından giriş cümlesi olmaya en uygun cümleyi bulmalısınız. Sınavlarda genellikle yanlış şıkların içerisinde bir önceki cümleyi işaret eden sözcükler bulunur. Bu sözcüklerden faydalanarak pek çok şıkkı eleyebilirsiniz.

Önemli Noktaları Belirlemek

ÖSYM sınavlarında başarınızı artırmak için önemli noktaları belirlemeyi ve bu noktalara odaklanmayı öğrenmelisiniz. Bunun için sorunun ve paragrafın önemli yerlerinin altını çizmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. 8-10 kelimelik bir şıkkın ana düşüncesi genellikle 1-2 kelimede saklıdır. Bu kelimelerin altını çizerek doğru yere odaklanabilirsiniz. Öğrencilerin önemli kısmının sınava hazırlık sürecinde tüm kelimelerin altını çizmeyi alışkanlık haline getirdiği görülür. Bu alışkanlık hem gereksiz zaman kaybetmenize hem de sınav kağıdınızın karmaşık bir hale gelerek önemli noktaları gözden kaçırmanıza neden olabilir.

Gereksiz Bilgileri Yok Saymak

Uzun paragraflar genellikle öğrencilerin soruya ön yargılı yaklaşmalarına neden olabilir. Aslında bu soruların çözülmesi çok daha kolaydır. Eğer paragraf içerisinde ana düşünce sorulmuşsa yan anlamları eleyerek ilerleyebilirsiniz. Böylece paragrafı kısaltmanız ve ana düşünceye daha kolay odaklanmanız mümkün olur.

Paragraf Sorusu Çözerken Odaklanmak

Paragraf çözmenin faydaları arasında sorulara daha kolay odaklanmak gelir. Ne kadar fazla soru çözerseniz odaklanmanız o kadar gelişecektir.

Özellikle okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerin soruları çözerken kafalarının dağıldığı ve farklı şeyler düşünmeye başladıkları görülebilir. Bunun önüne geçmek için zamana karşı yarışmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Henüz yeterince pratiğiniz yoksa ve paragraf sorularını yeni çözmeye başladıysanız her soru için 2 dakika ayırabilirsiniz. Amacınız, her geçen gün bu süreyi azaltmak ve sene sonuna geldiğinizde her soruyu 1 dakikadan kısa sürede çözmek olmalıdır. Bunun için paragraf çözmeye başlarken kronometre tutabilir ve soru çözerken başka hiçbir şeyle ilgilenmemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Basit Düşünmek ve Bol Soru Çözmek

Özellikle belli bir düzeyin üzerindeki öğrenciler paragraf sorularını çözerken gereksiz yere karmaşık düşünmeye başlar. Bu düşünce tarzı netlerinizi artırmanın aksine daha fazla yanlış yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle soruların amacının sizi kandırmak olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca ne kadar çok soru çözerseniz sorulara o kadar aşina olacağınızı unutmayın. Yalnızca paragraf odaklı kitapları çözerek gördüğünüz soru tarzına uygun çözüm yöntemini kullanmaya alışabilirsiniz.

Benzer İçerikler