Okulun ilk günü şüphesiz eğitim-öğretim yılının en önemli günlerinden biridir. Tüm yıl boyunca sınıfınızın havasını ve kapsamını belirleyen bugünde nereden başlayacağınızı ve neyi değiştirebileceğinizi bilmek, yılın geri kalanı için doğru bir rota oluşturmanıza yardımcı olabilir. Her eğitmen sorunsuz ve başarılı bir sınıfa sahip olmak ister. Bunun yolu da okulun ilk günü itibarıyla öğrencilerin üzerinde iyi bir etki bırakmaktan ve etkiyi yıl boyu sürdürmekten geçer.
Okulun ilk gününü planlamak, yılın geri kalanının gidişatını belirler. Okulun ilk günü için buz kırıcı aktivite örnekleri, ilk gün telaşını hafifletmeniz için size yardımcı olabilir. Bu aktivitelerin amacı, öğrencilerinizle güçlü bağlar kurmak adına atacağınız ilk adımları belirlemektir. Bu adımları belirlemenin en iyi yolu ise herkesin birbirini, okulu ve rutinleri tanımasına yardımcı olacak bazı eğlenceli aktiviteleri planlamak, bu sayede öğrencilerinizin ertesi gün hevesle okula gelmesi konusunda başarılı bir başlangıç yapmaktır. Böylelikle öğrencilerinizin sınıftan ‘Yarın tekrar gelmek için sabırsızlanıyorum!' diyerek ayrıldığına şahit olabilir, hem kendi motivasyonunuzu hem de öğrencilerin okula gelme isteğini artırarak bu önemli günü sonlandırabilirsiniz. Gelin, okulun ilk günü etkinlikleri hakkında yapılabileceklere daha yakından bakalım.
İçindekiler
Tanışma Amacıyla Yapılan Aktiviteler
İlk izlenimler önemlidir. İlk gün öğrencilerin çoğu duygu karmaşası içerisinde veya yabancı bir ortama adapte olma sürecinde olabilirler. Okulun ilk günü yapılacak etkinlikler ve uygulanacak stratejilerle ilk günden itibaren öğrencilerinizin kaygılarını azaltarak onlarla kuvvetli bağlar kurabilmeniz mümkün. İşte planlaması ve uygulaması oldukça basit, aynı zamanda sınıfa unutulmaz bir tanışma günü yaşatabilecek etkinliklerden bazıları:
İsim Oyunu
Ünlü kişileri, tarihi kimlikleri veya kavramları yapışkan kağıtlı bir not defterine yazarak her öğrenciye bir tane olacak şekilde tüm sınıfa dağıtın. Öğrencilerin kağıtlar üzerinde ne yazdığını görmelerine izin vermeden kağıdı alınlarına yapıştırmalarını sağlayın. Her bir kişinin kendi alnında hangi isim olduğunu bulabilmesi için yanındaki arkadaşından kendisine soru sormasını sağlayın. Bu süreçte her bir öğrenci diğerleriyle tanışma fırsatı bulabilir, birbirlerine soru sorarak unutamayacakları bir tanışma sohbeti edebilir ve derse eğlenceli bir başlangıç yapabilir
Altı Kelimelik Hikaye
Yalnızca altı kelime ile öğrencilerin ders ne hakkında ne düşündüklerini, okulun ilk günü en çok ne için heyecanlandıklarını ve günün sonunda neyi başarmayı umduklarını yazmalarını sağlayın. Bu etkinliği ister yüz yüze ister çevrim içi eğitim dönemlerinde hızlı ve kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu buz kırıcı aktivite öğrencilerin kendilerini tanıtmaları ve hikayelerini sınıfın diğer üyeleri ile paylaşmaları için bir fırsat yaratır.
Beyin Fırtınası
Beyin fırtınası, okulun ilk günü tanışma etkinlikleri arasında sayılabilecek eğlenceli ve öğretici bir aktivitedir. Öğrenim sistemine uygun olarak hazırlanan okulun ilk günü panoları ve tartışma stratejileri doğrultusunda öğrencilerden aşağıdaki konularda geri bildirim alabilmek için beyin fırtınası yapabilirsiniz:
- En iyi nasıl öğrenirler?
- Ne öğrenmek istiyorlar?
- Konu hakkında mevcut bilgileri ne?
Bu aktiviteyle sınıfınız hakkında önemli bilgiler elde edebilir, öğrencilerinizin paylaştıkları bilgilerin duyulduğunu ve görüldüğünü hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Zamanınız varsa kişileri tartışmaya teşvik edebilir veya öğrencilerin bazı ortak temalar üzerinden fikirlerini ifade etmelerini destekleyebilirsiniz.
Favoriler ve İlgi Alanları
Öğrenciler kendilerini çevrim içi veya yüz yüze tanıtırken ders içeriğiyle ilgili aşağıda yer alan konularda paylaşımlar yapmalarını sağlayın:
- En sevilen roman
- Herhangi bir alanda takip edilen akım
- Heyecan yaratan yeni bir bilimsel keşif
Soru-cevap süresi boyunca öğrencileri ilerletmeye yardımcı olmak ve akıllarına ilk geleni söylemlerini sağlamak için yanıtlama süresini otuz saniyenin altında tutmayı deneyebilirsiniz.
Devam Eden Sınıflarda Yapılan Aktiviteler
Siz her ne kadar hazır olsanız da yeni bir dönemin başlangıcı bazı öğrenciler için ön yargılarla dolu bir yılı veya zor ders saatlerini ifade ediyor olabilir. Öğrencileri tanımak ve geçmiş yıllarda paylaşınlanlar doğrultusunda elde edilen çıkarımlarla yeni döneme geçiş yapmak sizin için bir avantaj olsa da öğrencilere bu çıkarımları doğru şekilde aktarmak önemlidir. Bu noktada dikkate alınması gereken birçok değişken bulunmakla birlikte doğru bir planlama ve yaklaşımla okulun ilk günü yapılması gerekenler kolaylıkla uygulanabilir. İşte yeni eğitim öğretim dönemine keyifli bir başlangıç yapmak için devam eden sınıflarda uygulayabileceğiniz yöntem ve aktivitelerden bazıları:
Görüş Köşeleri
Sınıfın her bir köşesine bir tane olacak şekilde ‘Kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum' ifadelerini temsil eden dört işaret yerleştirin. Öğrencilerinize derste ele alınan konular hakkında sorular sorarak görüşlerini temsil eden köşelerde bulunmalarını ve soruları bu şekilde yanıtlamalarını sağlayın. Çevrim içi derslerde ise bilgi kartlarıyla aynı seçeneklere işaret eden yanıtlar oluşturmalarını isteyebilir veya anketler aracılığıyla cevaplamalarını sağlayabilirsiniz.
Müfredat Girişleri
Öğrencileri karşılıklı oturmalarını sağlayacak şekilde ikiye ayırın. Her bir öğrenciyi müfredatın bir konusunu temsil edecek şekilde bilgilendirin. Öğrencilere biri kişisel diğeri ders programı hakkında olacak şekilde iki adet soru yöneltin. Yeni bir eşleştirme için ve bir sıra öğrenciyi diğerleriyle yer değiştirmeden önce soruları cevaplamaları için bir vere iki dakika süre verin. Bu aktiviteyle öğrencilerinizin müfredat hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarken aynı zamanda birbirleriyle daha hızlı kaynaşmalarını sağlayabilirsiniz.
Pop Quiz
Özellikle çevrim içi derslerde etkili olan bir aktivite arıyorsanız, Pop Quiz istediğiniz sınıf ortamını yakalamada size yardımcı olabilir. Okulun ilk günü öğrencilerinizin zaten bildikleri bir konu hakkında konuşmalarını sağlayabilirsiniz. Böylelikle geçmiş dönemlere ait bilgilerini tazeleyebilir, sınıfa adaptasyonu daha kolay hale getirebilirsiniz. Buna yönelik olarak dersin kapsadığı bazı konular hakkında eğlenceli ve hızlı sorular sorarak etkinliğe başlayabilirsiniz. Aktivite sırasında öğrencilerin birlikte çalışmasını sağlamak için onları ikili veya daha küçük gruplara ayırın ve cevapları birlikte bulmaları için yol gösterin.
Ortak Zeminde Buluşma
Öğrencileri ikili veya üçlü gruplara ayırarak her bir grupta ortak olan üç konuyu bulmalarını isteyin. Kendi aralarında tartışmalarını sağlayarak bir iç görü oluşturmalarını, kendi gruplarını benzersiz kılan bir özelliği öne çıkarmalarını destekleyin. Bu buz kırıcı aktivite aynı dönemde okuyan veya okuyacak öğrencilerin bağ kurması bakımından önemlidir. Birlikte daha çok vakit geçireceklerinden dönem başlangıcında bu yola adım atmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Eğitmenler için İlk Okul Günü
Derslere başlamadan önce okulun ilk günü sınıfınıza tüm beklentilerinizi açıklamak ve daha net hale getirmek adına öğrencilerinizle beyin fırtınası yapmayı deneyebilirsiniz. Bu aktivite öğrencilerin size ve birbirlerine karşı nasıl davranması gerektiğinin tartışıldığı, günlük aktivitelerde nelere dikkat edilmesi gerektiği, sınıfınızın nasıl hissetmesini istediğinizi onlara açıklamanın başarılı bir yoludur. Bu kriterleri öğrencilerinizle paylaşırken kendi öğrencilik günlerinizden farklı senaryoları örnek gösterebilir ve her biriyle nasıl başa çıktığınızı eğlenceli hikayeler halinde paylaşmayı deneyebilirsiniz. Bu aktiviteleri sınıf için planlamadan önce kendinize aşağıda yer alan soruları yönelterek yeni dönemden beklentilerinizi ve hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Böylelikle öğrencilerinizi ilk günden itibaren yeni döneme adapte etmek daha kolay hale gelecektir.
- Öğrenciler sınıfa nasıl girecek ve çıkacak?
- Ödevlerini nasıl teslim edecek?
- Takım çalışmaları nasıl olacak?
- Bireysel çalışmalarda nasıl bir yöntem izlenecek?
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar temel sınıf beklentilerinizin de bir taslağını oluşturmanıza yardımcı olur. Taslağınız her bir beklentiyi karşılayacak düzeyde olmasa da zamanla öğrenci davranışlarına rehberlik edecek şekli alır. Devamında gelen ilk gün planlaması için eğlenceli buz kırıcı aktiviteler, tanışma etkinlikleri gibi uygulamalarla beklentileriniz, prosedürleriniz ve müfredat hakkında tartışmalar gerçekleştirmeniz daha kolay hale gelebilir. Eğlenceli aktiviteleri pratik ve daha ciddi olanlara değiştirerek öğrencilere anlatılanı içselleştirmeleri için zaman tanıyabilirsiniz. Buz kırıcı aktivitelerden prosedürlere ve derslere geçiş yaparken önceki bilgileri gözden geçirip getirmediğinizi kontrol etmeniz önemlidir. Sınıfın beklentilerini ve prosedürleri tartışırken yavaş konuşmaya, her öğrenciyle birebir göz teması kurmaya ve her beklenti için yeterli ölçüde cevap vermeye dikkat etmek önemlidir. Bu noktalar verilen bilgilerin önemli olduğu izlenimini güçlendirerek öğrencilere söylediklerinizi dinlemeleri, anlamaları ve içselleştirmeleri için yardımcı olur. Yeni dönemin ilk haftası boyunca aktivitelerle birlikte bu prosedürlere dikkat ederek vizyonunuz için zemin hazırlayabilir, sınıfın tüm yıl sürecek alışkanlıklar edinmesine yardımcı olabilirsiniz.
İyi Bir Başlangıç için Neye İhtiyacınız Var?
Sınıfın ilk günü deneyimli eğitmenler veya üst sınıflar için bile gergin veya telaşlı hissetmeye neden olabilir. Sizin ve öğrencilerinizin iyi bir başlangıç yaptığını hissedebilmeniz için zihinsel bir kontrol listesi yapmak akıllıca olabilir. Bu listeler öğrencilerinizin ders hedeflerine ve sınıftaki performanslarına ilişkin beklentilerinize ilişkin makul soruları açıklığa kavuşturmak içindir. Öğrencileriniz ilk günün sonunda eve dönerken dersi öğretme yeterliliğinize ve keyifli bir döneme giriş yapacaklarına inanmalı ve onlardan ne beklediğinizi anlayabilmelidirler. Bu amaca yönelik bazı somut hedefler oluşturmak öğrencilerinizin kaynaşmasını, sıcak bir sınıf ortamı oluşmasını ve dönemden beklentilerin her iki taraf için de açık hale gelmesini mümkün kılar.
Öğrencilerin birbirleri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olun
Sınıflar sosyal ortamlardır, bu nedenle sosyal dinamikleri verimli bir şekilde yönetmek önemlidir. Bu doğrultuda buz kırıcı aktivitelerle öğrencileri özellikle gruplar halinde çalışmaya ve birbirleriyle diyalog kurmaya teşvik edebilirsiniz. Hem eğlenceli hem iş birlikçi bir ortam öğrenciler arasındaki enerji seviyelerini yükseltirken öğrencilerin derse odaklanmalarına yardımcı olur. Buz kırıcı etkinlikler, öğrencilerin ders materyali bağlamında uygulandığında ilerleyen günlerde onların derse ve sınıf ortamına adaptasyonunu kolaylaştırır.
Dersin tonunu ayarlayın
Okulun ilk günü öğrencilerinizle etkileşim kurma şekliniz, onlardan beklediğiniz katılım ve etkileşim düzeyi hakkında mesajlar verir. Bazı stratejiler üretken bir ders tonu belirlemenize yardımcı olur. Dönem boyunca yapmayı planladığınız şeyleri öğrencilerinizle ilk gün paylaşabilirsiniz. Örneğin, tartışma ortamı oluşturarak dersleri ilerletmeyi planlıyorsanız öğrencilerin ilk günden konuşmaya başlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer aktiviteleri gruplar halinde uygulama yapmayı planlıyorsanız ilk günden öğrencilerinizin gruplarını belirleyebilir ders aktivitelerinde bu grupların kısa sürede oluşmasını sağlayabilirsiniz. Resmi olarak yapacağınız ders değerlendirmeleri dışında öğrencilerinizin anonim olarak da olsa size yapıcı geri bildirimde bulunmaktan çekinmemeleri gerektiğini onlara bildirmelisiniz. Bu önerileri dinlemeniz ve değerlendirmeye almanız öğrencilerinizin öğrenme alışkanlıklarında ortak bir dil kazanmalarını sağlayabilir.
Okulun ilk günü için buz kırıcı aktivite örnekleri, öğrencileri öğrenme ve sınıf arkadaşlarıyla bağlantı kurma konusunda heveslendirmenin başarılı bir yoludur. Bu etkinlikleri okulun ilk günü olduğu kadar ilerleyen günlerde veya dönem sonunda da uygulayabilirsiniz. Buz kırıcı etkinlikler ister öğrenmeye bağlı ister eğlence için olsun öğrencileri yıl boyunca ders katılımına teşvik etmenin en iyi yollarındandır. Bu etkinlikler sayesinde öğrencilerinizi daha iyi tanırken, aynı zamanda dersleri etkili bir şekilde öğrenmelerini ve derslerde daha aktif olmalarını da sağlayabilirsiniz.