Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

  • 23.11.2024

Çocukların aileden sonra karşılaştıkları ikinci sosyal ortam olan okul, kişilik gelişimleri açısından büyük önem taşıyor. Okulda arkadaş ediniyor, çeşitli etkinliklere katılıyor, paylaşmayı öğreniyor, farklı fikirlerle tanışıyor ve disiplin kazanarak geleceklerini şekillendirecek karakter özelliklerinin temelini atıyorlar. Öte yandan, çocukların güvenli alan olarak gördükleri aile ortamından çıkıp yeni bir sosyal ortama uyum sağlamaları her zaman kolay olmuyor.  

Okul öncesi eğitim döneminde başlayan okula uyum sürecinde yaşanan sorunlar bazı öğrencilerde ilköğretim ve hatta lise döneminde de devam edebiliyor. Dolayısıyla çocuğun okula isteksiz gitmesi ya da gitmek istememesi birçok ailenin ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda, okula gitmek istemeyen çocuğa yaklaşımın nasıl olması gerektiğiyle ilgili önerilerimizi sizler için sıraladık.

Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Ne Yapmalı?

Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Ne Yapmalı?

“Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı?” sorusunun tek ve değişmeyen bir yanıtı yok. Çünkü her çocuk okula karşı farklı duygu ve tutum içinde olabilir. Bazen okulun korkutucu, bazen güvensiz, bazen de yabancı bir yer olduğunu düşünebilirler. Hatta bazen çocukların ilk günlerde yaşadıkları heyecan, yerini ailenin onu terk ettiği ve okula bıraktığı korkusuna dönüşebilir. Tüm bu nedenler çocuğunuzun kaygılarının artmasına yol açabilir ve bu kaygıların ebeveynler tarafından doğru bir şekilde yönetilmesi gerekir. Okuldan soğutmadan çocuğunuzun okul korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz. İşte birkaç öneri:

• Öncelikle okula gitmenin çocuğunuza bırakılmış bir tercih olmadığı konusunda net bir mesaj vermelisiniz. Bu mesajı net olarak veremezseniz, hangi yaşta olursa olsun çocuğunuz için okul, istemediğinde gitmeyeceği bir yere dönüşebilir. 
• Okul motivasyonunu artırmak ve isteksizliğini azaltmak için okul alışverişini birlikte yapabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz okulda kullanacağı okul malzemelerini kendi zevkine göre seçmiş olur. Okul öncesi dönemde ise okul çantasını birlikte hazırlamanız, okulda giyeceklerine birlikte karar vermeniz çocuğunuzun okul motivasyonunu artırabilir. İlköğretim ve lise düzeyinde ise çocuğunuzu okul çantası ve okulda giyecekleri konusunda özgür bırakmak faydalı olur. Böylece, çocuğunuz kendini daha bağımsız hisseder. 
• Okul öncesi ve ilkokul döneminde, okulun ilk günü çocuğunuzun yanında olarak yeni arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle tanışmasını sağlayabilirsiniz. İlk gün stresini bu sayede azaltabilir ve uyum sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Sizin yakında olduğunuzu bilmek kendini rahat hissetmesini sağlayacaktır. Fakat her gün okul bahçesinde çocuğunuzu beklemenin onun uyum sürecini zorlaştıracağını da aklınızda bulundurun. Birkaç gün sonra okulda beklemeye son verin ancak çocuğunuza, öğretmeniyle her zaman iletişimde olduğunuzu ve bir problem olduğunda okula gelebileceğinizi anlatın.  
• Okula alışmasına yardımcı olmak için çocuğunuzla okulda yapmaktan keyif aldığı aktiviteler hakkında konuşabilirsiniz. “Teneffüste arkadaşlarınla ne oynadın, bugün resim dersinde ne çizdin, beden eğitimi dersinde ne yaptınız?” gibi sorularla okulun eğlenceli yanlarını öne çıkarın. Eve geldikten sonra okul hakkında konuşmak ortaokul ve lise dönemindeki çocuklar için de motive edicidir. Okula isteksiz gittiğini düşündüğünüz ortaokul ya da lise dönemindeki çocuğunuzla akşamları okul, dersler ve arkadaşları hakkında sohbet edebilirsiniz. 

Çocuğum Okula Gitmemek İçin Ağlıyor

Çocuğum Okula Gitmemek İçin Ağlıyor

Bazen “Çocuğum okula gitmek istemiyor” cümlesi “Çocuğum okula gitmemek için ağlıyor” cümlesine dönüşür. Ağlamak aslında çocuğunuzun duygularının ne kadar yoğun olduğunu göstermesinin bir yoludur. Bu nedenle ona kırıcı bir şekilde ağlamamasını söyleyerek duygularını incitmeyin. Neler hissettiğini, kaygılarını dile getirmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun yaşadığı korkuları azaltmak için kendi çocukluğunuzdan örnekler verebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz kaygılarını paylaştıysa bu konuda öğretmeninden ve rehber öğretmenden destek alabilirsiniz. Çocuğunuzun uyum sürecinde öğretmeniyle sürekli iletişim halinde olmaktan çekinmeyin.

Benzer İçerikler