Toplumdaki yeri ve önemi çok büyük olan öğretmenlerin haklarını ödemek oldukça zor olsa da dünyanın pek çok yerinde her yıl kutlanan öğretmenler günü ile bu kıymetli meslek grubunun mensupları onurlandırılıyor. Bu özel gün ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen ilan edildiği tarih olan 24 Kasım’da kutlanıyor. Bununla birlikte Öğretmenler Günü’nün kutlama tarihleri ülkelere göre farklılık gösterebiliyor.
Bu önemli günle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Öğretmenler Günü Nedir?
Öğretmenler Günü, öğrencilerin ileriye dönük kazanımlarının artmasına yardımcı olan ve sosyokültürel açıdan gelişimlerini sağlayan öğretmenlerin onurlandırılması adına çeşitli kutlamalar ve etkinlikler düzenlenen özel gündür. Bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve okur yazar sayısının artmasında kaliteli eğitim uygulamalarının rolü büyüktür. Kaliteli eğitimin temelini atmak amacıyla görev alan öğretmenler için onurlandırıcı bir etkinlik günü yapılması da toplumun eğitim hakkındaki farkındalığını artırabilir. Ayrıca etkinlikler ve kutlamalar sayesinde de öğretmenlerin eğitim hayatındaki yeri hatırlanmış olur. Öğretmenler Günü, Türkiye dışında; Mısır, Tunus, Cezayir, Katar, Fas, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Yemen, Azerbaycan, Slovakya, Peru, Kıbrıs, Malezya, İran, Hindistan Çek Cumhuriyeti ve Avusturya gibi ülkelerde de kutlanır. Öğretmenler Günü için tüm dünyada kabul görmüş tek bir tarih yoktur. Kutlama günü ülkeden ülkeye değişebilir.
Öğretmenler Günü Nasıl Kutlanır?
Öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutlamak amacıyla; öğrenciler, veliler ve toplumun diğer kesimleri; çeşitli hediyeler, tebrik mesajları veya teşekkür mesajlarını öğretmenlere sunar. Böylece öğretmenler ve öğrenciler arasındaki sevgi ve saygı bağı da kuvvetlenmiş olur. Öğretmenler Günü çeşitli yönetmeliklerle kontrol altına alınır. Öğretmenler Günü için Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği Öğretmenler Günü Kutlama Yönergesi’ne göre hareket edilir. Yönergenin amacı ise kutlamaların ne şekilde yapılacağı ve öğretmenlerin hangi hediyeleri kabul edebileceğini göstermektir. Bu düzenleme ile öğretmenler arasında eşitlik bağının sağlanması da amaçlanırken hediye statüsünde abartıya kaçılmaması da önlenir. Ayrıca ülkelerin kendi kültürel ve geleneksel değerlerine göre Öğretmenler Günü farklı şekillerde kutlanır. Bazı ülkelerde konserler, kültürel aktiviteler ve çeşitli yarışmalar düzenlenir. Bunun yanı sıra Öğretmenler Günü’nün resmi tatil olup olmayacağı da ülkelere göre farklılıklar gösterir.
Öğretmenler Günü Ne Zaman İlan Edildi?
Ülkemizde her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bazı ülkelerde ise UNESCO’nun da tavsiyesiyle her yılın 5 Ekim günü 1994 yılından itibaren Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bunun haricinde bazı ülkeler de kendi kültürel ve sosyal gelişimlerine göre farklı tarihleri Öğretmenler Günü olarak belirlemiştir. Ülkemizde 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak belirlenmesinin sebebi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tarihte başöğretmen ilan edilmiş olmasıdır. Bakanlar Kurulunun 11 Kasım 1928 yılında Atatürk’e verdiği başöğretmenlik unvanı 24 Kasım 1928 yılında resmileşmiştir. Bu sebeple Türkiye'de Öğretmenler Günü, Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılından itibaren her yılın 24 Kasım tarihinde düzenli olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1928 yılında Türkiye’de okur-yazar sayısının artması amacıyla kurduğu millet mektepleriyle Atatürk, Öğretmenler Günü tarihinin belirlenmesinde de etkili olmuştur. Öğretmenler Günü, Türkiye'de resmi tatil statüsünde değildir. Bazı ülkelerde ise Öğretmenler Günü resmi tatil ilan edilmiştir.
Öğretmenler Günü Tarihi
Öğretmenler Günü tarihçesi ülkelerin kültürel ve sosyal özelliklerine göre farklılıklar gösterir. Öğretmenler bazı dönemler yoğun ve zor koşullar altında görevini yürütür. Tüm zorlu koşullara rağmen bir öğretmen için öncelikli amaç öğrencinin kişisel gelişimine en iyi şekilde destek olmaktır. Yüz yüze eğitimin mümkün olmadığı tarihlerde de öğretmenler çevrim içi olarak ders işleyişini yürütür.
Dünya Öğretmenler Günü tarihi ulusal anlamda her yılın 5 Ekim günü olarak, bilim ve kültür örgütü UNESCO ile uluslararası çalışma örgütü ILO kuruluşları tarafından karara bağlanmıştır. Dünya Öğretmenler Günü’nün 5 Ekim olarak belirlenmesinin nedeni, ilgili kuruluşların 5 Ekim 1966 tarihinde “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye” kararını almış olmalarıdır. Bu karar ile öğretmenlerin sadece eğitim kurumlarında değil toplum içinde de etkili oldukları görev ve statüleri tescillenmiştir. Bazı ülkelerde önemli kişilerin öldükleri tarih, alınan resmi kararın yürürlüğe girdiği tarih veya toplumda iz bırakan kişilerin doğum tarihleri Öğretmenler Günü tarihi olarak belirlenmiştir. Dünya çapında verilecek örnekler arasında; Hindistan’da eski devlet başkanı Dr. Sarvepalli’nin doğum günü olan 5 Eylül tarihi, Peru’da ilk öğretmen okulunun kurulduğu 6 Temmuz tarihi, Slovakya’da evrensel eğitimin önemli bir savunucusu Jan Amos’un doğum günü olan 28 Mart günü ve Azerbaycan’da ise UNESCO’nun önerisiyle belirlenen 5 Ekim günü her yıl düzenli şekilde Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Ayrıca Öğretmenler Günü hakkında verilen bilgi ve belgeler de ülkelere göre farklılıklar gösterir. Her ülkenin kutlama ve planlama yönetmelikleri birbirinden farklı olabilir.