Öğretmen atama ve yer değiştirme takvimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl, yıllık planlamada yer alan günlerde duyurulur. Kadrolu veya sözleşmeli olarak görev alan öğretmenler aile birliği, can güvenliği tehlikesi, tayin talebi veya sağlık sorunu gibi sebeplerle yer değişikliği talebinde bulunabilir. Kadrolu öğretmenlerden farklı olarak sözleşmeli öğretmenlerin görev aldıkları kurumda bir yılı doldurmuş olmaları şartı aranır. Yer değiştirme ve atama talepleri il içi veya il dışı olarak yapılabilir.
Mazerete bağlı yer değişikliklerinde mazeretin geçerli bir nedene dayandırılması gerekir. İl içi öğretmen atama değişiklikleri il valiliği tarafından gerçekleştirilir. İl dışı atamalar ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanır. 2024 öğretmen yer değiştirme takvimi tarihleri 5 Ocak 2024 günü Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde yayınlanmıştır. 2024 yılına ait il dışı öğretmen atamalarında öğretmenlere kırk tercih hakkı sunulmuştur. 11 Haziran 2024 tarihinde sonuçlanacak atamalar için atanmaya hak kazanan öğretmenlerin ise 14 Haziran 2024 tarihinde eski görev yerinden ayrılmaları gereklidir.
Öğretmen atama ve yer değiştirme takvimiyle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Öğretmen İl İçi Yer Değiştirme Takvimi Süreci Nasıl İşler?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev alan öğretmenler üç yıllık zorunlu çalışma şartı aranmadan il içi yer değişikliği talebinde bulunabilirler. Öğretmenler görev aldıkları kurumdaki çalışma sürelerine karşılık hizmet puanı kazanır. Hizmet puanı olarak adlandırılan puan türü, eğitim kurumlarının ekonomik, coğrafi ve sosyal olarak sınıflandırmalarına bağlı olarak değişiklik gösterir. İller bu özelliklerine göre üç ana gruba ayrılır. Hizmet bölgesi olarak adlandırılan bu gruplarda kendi içinde zorunlu ve zorunlu olmayan görev alt gruplarına ayrılır. Ayrıca bulunduğu kurumda “belleticilik” olarak adlandırılan yatılı eğitim şeklinde ek görev alan öğretmenler daha yüksek hizmet puanı alır. Belirlenen hizmet puanı il içi atama kriterinde öncelik oluşturur. Tercihlere ve öğretmenin hizmet puanına göre il içi yer değiştirme talepleri sonuçlandırılır. Sistemde eksik bilgisi bulunan öğretmenler ise çalıştıkları kurum, il veya ilçe eğitim müdürlüklerine müracaat ederek bilgi güncellenmesi talebinde bulunmalıdır.
Öğretmenlerin İl Dışı Atanma Şartları Nelerdir?
Öğretmenler çeşitli sebeplerle il dışı tayin talebinde bulunabilir. Atanma talep edilmesi düşünülen il için il milli eğitim müdürlüklerine ait sitelerde ihtiyaç listeleri açıklanır. İhtiyaç listelerinden açık kadro pozisyonları öğrenilir. Atanma talebinde, hizmet puanı yüksek olan öğretmenin tercihi öncelikli olarak değerlendirilir. Öğretmenlerin il dışı atanma taleplerinde aranan şartlar ise şu şekildedir:
- Yer değişikliği veya tayin talep eden öğretmenin aday memurluk süresinin bitmiş olması gerekir.
- Talep öncesi bulunduğu kurumda en az üç yıl fiili olarak çalışmış olması şartı aranır.
- Sözleşmeli öğretmenlikten kadrolu öğretmenliğe geçiş yapan adaylarda, kadrolu öğretmen pozisyonunda bir yıl fiili çalışmış olması şartına bakılır.
- Atama tarihi son gününe göre hak edilen hizmet puanları hesaplanır. Hizmet puanı veya diğer bilgilerde yanlışlık olması halinde atama talep dilekçesi verilmeden önce bilgi güncelleme işlemlerinin yapılması gereklidir.
İl dışı öğretmen atamalarında hizmet puanı eşitliği halinde ise görev süresi yüksek olan aday öncelik hakkı kazanır. Görev süresinin eşit olması halinde de bilgisayarlı kura sistemiyle atama işlemi gerçekleştirilir.
Öğretmen Hizmet Puanı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Öğretmenlerin hizmet puanları, görev aldıkları kurumdaki hizmet süreleri ve yaptıkları zorunlu görevlere göre belirlenir. Hizmet cetvelinde belirlenen üç ana grupta yer alan illerden hangisinde görev yapıyorsa çalışılan yıl ile ilin puan katsayısı çarpılarak hizmet puanı hesaplanır. Ayrıca belleticilik görevinde bulunan erkek öğretmenlere yıllık ek olarak 12 puan verilirken kadın öğretmenlere ise yıllık ek olarak 24 puan verilir. Hizmet puanı yer değişikliği ve tayin talebinde oldukça önemlidir. Hizmet puanı yüksek olan adayın tercih talebi öncelikli olarak değerlendirilir.
Sosyal ve ekonomik olarak gelişmişlik düzeyine göre ayrılan illerde yer alan köylerde görev alan öğretmenler tam hizmet puan hakkı kazanır. İl veya ilçe merkezlerinde görev alan öğretmenler ise il hizmet puanının yarısını alır. Ayrıca tezsiz yüksek lisans, tezli yüksek lisans, doktora ve ikinci bir lisans eğitimini tamamlayan öğretmenlere de ek hizmet puanı verilir. Tezli yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğretmene 50 puan, tezsiz yüksek lisans bitiren öğretmene 30 puan, doktora mezunu öğretmene 90 puan ve ikinci bir lisans mezunu olan öğretmene ise 10 puan ek hizmet değerlendirmesi yapılır. Bunların yanı sıra; makale yayımlayan, ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalarda ödül kazanan ve projelerde yer alan öğretmenler de ekstra hizmet puanı almaya hak kazanır.
Sözleşmeli Öğretmenlerin Yer Değişikliği Nasıl Olur?
İlk defa atanan öğretmenler sözleşmeli öğretmen unvanıyla çalışır. Adaylık dönemini başarılı bir şekilde tamamlayan öğretmen adayları ise öğretmen kadrosuna geçiş yapmaya hak kazanır. Sözleşmeli öğretmen kadroları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilir. Başvuru şartlarını taşıyan adaylar sözlü mülakat aşamasına geçer. Sözlü sınav sonucunda da başarılı olan adaylar belirlenen bölgelerdeki eğitim kurumlarına atanır. Sözleşmeli öğretmenler her yıl başında sözleşme yeniler.
Tayin talebinde bulunmak isteyen sözleşmeli öğretmenlerin görev aldıkları kurumda altı yıl boyunca hizmet vermiş olmaları şartı aranır. Bunun yanı sıra sözleşmeli öğretmenler kendi aralarında da karşılıklı anlaşmayla yer değiştirebilir. Yer değişikliği talebi sadece aynı kurum içinde mümkündür. Talebin değerlendirilmesi ise Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilir. Öğretmen yer değiştirme takvimi açıklandığı tarihte üç yıllık görev süresini doldurmamış sözleşmeli öğretmenler il dışına tayin talebinde bulunamaz. Ayrıca sözleşmeli öğretmenler barınma, sağlık ve güvenlik mazeretleriyle de il içi ve il dışı tayin talebinde bulunabilir.